Školarci 08. rujna 2023.

Poslali djecu iz škole doma zato što su nosili – dizajnerske i markirane cipele

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Škole moraju imati pravila vezana uz odijevanje, ali neka su pravila logičnija od drugih. Protiv nekih se pobune roditelji, protiv nekih djeca, a nekad nas pravila jednostavno – iznenade.

Svaka škola ima svoja pravila što se tiče odijevanja – takozvani dress code. U nekim su školama, uglavnom izvan Hrvatske, obavezne uniforme, u drugima nisu. U nekima se ne smiju nositi trenirke, gotovo u svima se ne smiju nositi prekratke hlače, niti odjeća koja otkriva trbuh ili slično. Majice na tanke naramenice također nisu dobrodošle u većini školskih ustanova.

Iako se činilo kao da su škole malo snizile kriterije pravila odijevanja, pa nema više toliko zabrana, nekako su se zabrane polako ponovno vratile u škole. Pretpostavljamo da je razlog taj što su se mnogi ipak malo previše opustili, a neke granice moraju postojati. No, nekad neka pravila iznenade sve.

Upravo je tako jedna britanska škola, Grace College u Gatesheadu, iznenadila svoju 11-godišnju učenicu kad su je poslali doma jer je nosila balerinke s potpisom Vivienne Westwood na nogama. Djevojčica nije mogla biti na nastavi, nego je morala pričekati nekog da je pokupi, pa je tako provela dan u izolaciji dok ju nije pokupila baka.

E, sad, ako je netko pomislio, kao mi, da je problem u tom što ne žele da dijete nosi izrazito skupocjene cipele, u krivu ste. Škola, naime, ima pravila koja štite sigurnost i zdravlje djece, pa stopala moraju biti u zatvorenoj obući. Mama je pokušala pitati može li doći u popularnim koleđicama, ali ni to nije prošlo. Cipela mora pokrivati cijeli svod stopala, kažu u školi.

No, ova učenica nije bila jedina koja je taj, prvi dan škole morala otići doma zbog neprikladne obuće. Bilo ih je još, i to dosta. Jedan je dječak morao otići kući jer je na nogama imao crne Nike gojzerice. U tom su trenu roditelji shvatili da zapravo nije problem sigurnosti, nego otmjena škola želi da učenici nose isključivo cipele na vezanje, poput koleđica na vezanje. Inače, nose i uniforme.

E, sad mogli bismo pronaći i nekoliko argumenata koji govore u korist nošenja jednoličnih cipela na kojima se ne vidi istaknuta marka. No, ipak nam se čini da nam zdrav razum govori da nije nikad dobro djeci nametati određene okvire, kao niti roditeljima nametati kupovinu baš određenog komada odjeće ili obuće. Dok s jedne strane preveliki nesrazmjeri nisu dobri, jednako nije korisna niti potpuna uniformiranost.

Inače, na stranicama škole stoji da djeca „moraju nositi jednostavne, crne cipele“ te da „logotipi nisu dozvoljeni“, a cipele moraju štititi gornju stranu stopala.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.