Školarci Škola 23. rujna 2021.

Djeca se u školama grupno važu. Liječnik poručuje da je to štetno!

Foto: Shutterstock ;Vaganje djece u školama
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jesi li znala da se djeca u hrvatskim osnovnim i srednjim školama grupno važu?

Centar za poremećaje hranjenja BEA pokrenuo je Inicijativu pod nazivom "Odzvonilo je grupnom vaganju u školama!" kojom žele prekinuti praksu grupnog vaganja učenika i učenica u osnovnim i srednjim školama. Poručuju kako je grupno vaganje za mnoge djevojke i mladiće izvor velikog stresa, te je povod za posramljivanje, uspoređivanje i diskriminaciju. Rješenje vide u uvođenju obaveznog  individualnog vaganja u školama koje će omogućiti djeci i mladima da mirnije prođu kroz osjetljive godine odrastanja u kojima se tek izgrađuje pozitivan odnos prema vlastitome tijelu.

Možda te zanima... Hrvatski školarci imaju previše kilograma, karijes, spuštena stopala Školarci

Centar BEA dopis je uputio Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Gradskom uredu za obrazovanje Grada Zagreba. Zasad je njegovu inicijativu podržao Gradski ured za obrazovanje Grada Zagreba. "Preporuku za individualno vaganje uvrstit će u jesenske stručne skupove za nastavnike tjelesne i zdravstvene kulture na području Zagreba. Zahvaljujemo im na brzoj reakciji i zaštiti privatnosti i dostojanstva svake učenice i učenika", poručili su iz Centra BEA. 

Liječnik poručuje: Grupno vaganje u školama je štetno! 

Dr. Natko Beck, specijalist radiologije u Dječjoj bolnici Srebrnjak, smatra da je grupno vaganje u školama sramotno. "Pojma nisam imao. Ne kužim kako je to nekome bila dobra ideja! Možda su htjeli samo odrediti težinu razreda, ja zaista ne znam. Brigu o zdravlju djece vode i pedijatri i školska medicina i LOM! Vaganje jednih pred drugima može ispasti još puno grublje od svlačionica, a to smo svi vidjeli kako zna biti. To hitno treba karate kidnut van iz škola! Potpuno podržavam ukidanje grupnog vaganja, uzrokuje samo štetu", napisao je dr. Beck na Facebooku.

Ispod objave liječnika nizali su se komentari podrške, a jedna je mama napisala: "Upravo ovih dana je grupno vaganje u srednjoj školi i baš mislim da ću javiti razrednici da curice već 3 tjedna samo pričaju o tome. Moja kćer ne jede kao inače zbog tog vaganja, kao i druge djevojčice. Svaka čast na ovome, konačno se nešto mijenja."

Možda te zanima... Debljina kod djece: 35% djece od 8 godina ima previše kilograma, u Zagrebu su djeca najmršavija Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.