Školarci 04. rujna 2024.

Australska studija povezala je vejpanje s mentalnim problemima tinejdžera

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vejpanje, odnosno pušenje elektroničkih cigareta, toliko je često među maloljetnicima da već poprilično kasnimo s poduzimanjem nečeg konkretnog u vezi tog. A ova studija dodatno stvara pritisak.

Pušenje električnih cigareta jedno se vrijeme smatralo svojevrsnim spasom – svi će se pušači koji žele prestati pušiti prebaciti na e-cigarete, odnosno elektroničke cigarete, pa će s vremenom lakše prestati pušiti. No, negdje putem su e-cigarete postale nešto sasvim drugo, a mi imamo danas problem s pušenjem tih cigareta kod – tinejdžera.

Možda te zanima... E-cigarete roditelja mogu povećati sklonost ekcemu kod djece Vrtić

Vejpanje, kako ga zovu, postalo je itekako prisutno među mladima, posebno zbog činjenice da se smatralo manje štetnim, a dodatno zbog činjenice da ga je lakše prikriti. Miris dima se ne osjeti, a postoje i razni, privlačni okusi. Idealno za primamiti tinejdžere. Ali po koju cijenu?

Istraživanje koje je proveo australski centar za istraživanje mentalnog zdravlja i upotrebe supstanci Matilda, 20% učenika koji su sudjelovali pokazalo je simptome umjerene do teške depresije. Ovi podatci zvuče poprilično alarmantno, zar ne? O ovom je istraživanju izvijestio The Guardian, a u njemu je sudjelovalo više od 5000 učenika iz Novog Južnog Walesa, Queenslanda i Zapadne Australije u dobi od 12 do 14 godina.

Da, već u toj dobi mladi puše e-cigarete. I tijekom studije odgovarali su na pitanja vezana uz mentalno zdravlje, korištenje droga, vejpanje i opće stanje. Studija, koja je objavljena u časopisu Australian & New Zealand Journal of Psychiatry, pokazala je da je kod učenika koji su izloženi većoj količini stresa veća vjerojatnost da će koristiti e-cigarete ili da su ih probali.

Otprilike 8,3% sudionika reklo je da koristi e-cigarete.

Učenici izloženi umjerenim razinama stresa imali su 74% veću vjerojatnost da će početi koristiti e-cigarete. U međuvremenu, ne sasvim očekivano, učenici izloženi ozbiljnoj razini stresa imali su 64% veću vjerojatnost da će početi koristiti e-cigarete.

Iako se ranije znalo da postoji korelacija između upotrebe cigareta i mentalnog zdravlja tinejdžera, nije bilo dokaza koji bi ukazivali na točnu uzročnu vezu između to dvoje.

Izvanredna profesorica Sveučilišta u Sydneyu i koautorica studije, Emily Stockings, primijetila je da „ako želimo pokušati poboljšati mentalno zdravlje i želimo pokušati spriječiti korištenje cigareta, jasno je da moramo učiniti ove dvije stvari zajedno.“

Također je rekla da, iako postoji privremeno olakšanje kod upotrebe nikotina, ne treba zanemariti dugoročne učinke. „Bez obzira na to utječe li mentalno zdravlje na pušenje ili obrnuto, jasno je da se, ako želimo spriječiti pojavu cigareta, moramo pozabaviti mentalnim zdravljem u isto vrijeme“, rekla je profesorica.

Potrebno je više istraživanja, naravno, kako bi se pronašla snažnija korelacija između vejpanja i mentalnog zdravlja, ali studija je polazna točka koja pokazuje potrebu za više informacija u vezi s ovim.

Prema CDC-u, Centru za kontrolu bolesti, većina e-cigareta sadrži nikotin, koji stvara veliku ovisnost i može naštetiti razvoju ljudskog mozga, posebno kod onih mlađih od 25 godina.

Možda te zanima... Vejpanje nije štetno za trudnice i plod?! Tako tvrdi istraživanje, ali… Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.