Roditelji Zanimljivosti 10. kolovoza 2023.

Zbog neočekivanog niza slučajnosti, prvi put u svemir zajedno lete majka i kći

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Anastatia Mayers i njezina majka Keisha Schahaff bit će prve majka i kći koje će letjeti u svemir.

Osamnaestogodišnja studentica škotskog Sveučilišta Aberdeen i njezina majka otputovat će ovaj tjedan u svemir nakon što su na nagradnoj igri osvojile mjesto na drugom komercijalnom letu Virgin Galactica.

Anastatia Mayers i njezina majka Keisha Schahaff bit će prve majka i kći koje će letjeti u svemir. One će također biti prve osobe s Kariba koje će krenuti na taj put. Poletjet će iz Novog Meksika u četvrtak.

Keisha je bila na putu za Ujedinjeno Kraljevstvo kako bi sredila vizu kćeri za studij u Britaniji, a na letu iz Antigue za London odjednom joj se pojavio oglas.

"Ispunila sam nagradnu igru i onda odjednom, nekoliko mjeseci kasnije, dobivam dopise u kojima piše 'vi ste među 20 najboljih finalista', zatim među pet najboljih i na kraju da sam pobjednica", priča ona. "Odjednom, tko mi ulazi u dvorište? Richard Branson. Cijeli tim je jednostavno uletio u moju kuću govoreći 'ti si pobjednica, ideš u svemir'."

Anastatia kaže da je njezina odluka da otputuje s Kariba na studij u Škotsku dovela do prilike da ode u svemir. "Da nisam nasumično odabrala Sveučilište Aberdeen i da nismo morali ići velikim zaobilaznim putem kako bismo dobili moju vizu - ne bismo išli u svemir", kaže ona.

Studentica druge godine filozofije i fizike kaže da je odlazak na studij u Škotsku bila jedna od najvećih odluka u njezinom životu, ali je "dovela do toga da se događaju veličanstvene stvari".

Misija pod nazivom Galactic 02 drugi je komercijalni svemirski let Virgin Galactice, a prvi s klijentima koji plaćaju. Oglašena cijena bila je 450.000 dolara.

Misija Galactic 01 provedena je u lipnju i dosegla je visinu od 85 kilometara. Smatra se da će druga misija pokušati ići istim putem.

Anastatia, koja će biti druga najmlađa osoba koja je otišla u svemir, kaže da se nada da će to iskustvo moći iskoristiti da inspirira druge.

Keisha dodaje: "Za mene i moju kćer zajedno, to je više od ostvarenja sna".

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.