Roditelji Zanimljivosti 14. listopada 2016.

Film "Početak života" pokazuje što je bitno u prvim godinama života djeteta

Festival o pravima djece, premijera Početak života
Foto: Dario Hacek
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na premijeri „Početka života“ mnogobrojna publika imala je prilike vidjeti kako kroz živopisne priče obitelji diljem svijeta novorođena djeca stvaraju posebne veze sa svijetom koji ih okružuje i otkrivaju u kojoj je mjeri svijet mjesto vrijedno življenja

U sklopu 8. Festivala o pravima djece, u četvrtak je u kinu Cinestar Novi Zagreb održana svečana premijera inspirativnog brazilskog dokumentarnog filma „Početak života“. Premijeri su prisustvovali predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Valentina Otmačić, Mirna Medaković Stepinac, domaćica ovogodišnjeg Festivala, UNICEF-ove ambasadorice Bojana Gregorić Vejzović i Maja Vučić te glumice, naratorice u audio-deskripcijama za slijepe i slabovidne Kristina Krepela i Dunja Sepčić.

Na premijeri „Početka života“ mnogobrojna publika imala je prilike vidjeti kako kroz živopisne priče obitelji diljem svijeta novorođena djeca stvaraju posebne veze sa svijetom koji ih okružuje i otkrivaju u kojoj je mjeri svijet mjesto vrijedno življenja. Film tako vodi kroz prve godine života djece na četiri kontinenta te upoznaje s obiteljima i stručnjacima u različitim društvenim okolnostima, od indijske djevojčice Phule koja sama brine o svojoj braći, pa do brazilskog supermodela Gisele Bundchen.

Festival o pravima djece, premijera Početak života | Author: Dario Hacek Foto: Dario Hacek

Pogledali smo film s puno važnih poruka o tome što je važno osigurati za djecu u ranoj dobi. Sve što smo vidjeli još je i važnije za djecu s teškoćama u razvoju jer upravo u prvim godinama možemo napraviti za njih najveće pomake.“ izjavila je umjetnička direktorica Festivala o pravima djece, Tatjana Aćimović.

Filozofija dm-a i vrijednosti na kojima temelji svoje poslovanje usko su vezani upravo uz inkluzivnost i osiguravanje jednakog pristupa svim građanima, posebno djeci. Zato je dm odlučio podržati 8.izdanje festivala. Tom je prigodom Dubravka Štefanac-Vinovrški, marketing menadžerica dm-a, istaknula:„Festival o pravima djece uklanja zapreke inkluzivnosti i toleranciji omogućavanjem jednakog pristupa djeci i njihovim roditeljima. Ponosni smo što smo omogućili prilagodbu festivalskog sadržaja osobama s oštećenjem vida i sluha“.

Festival o pravima djece, premijera Početak života | Author: Dario Hacek Foto: Dario Hacek

Što točno određuje budućnost djeteta? Društveno okruženje, genetika ili okoliš?“, samo su neka od pitanja koja su do spoznaje dovela vodeće svjetske stručnjake, poput nobelovca Jamesa Heckmana, čije dojmove donosi upravo ovaj film. Uz brojne poznate, u filmu su uživali i istaknuti hrvatski stručnjaci na području ranog razvoja djece, prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, autorice uspješnog programa podrške roditeljstvu „Rastimo zajedno“, Branka Starc i Ninoslava Pećnik, ravnateljica Malog doma, Darija Udovičić Mahmuljin te istaknuti pedijatar Milivoj Jovančević.

Program 8. Festivala o pravima djece osmi put donosi niz edukativno-zabavnih programa od 7. do 26. listopada u 18 hrvatskih gradova. Kao jedini inkluzivni festival u Hrvatskoj koji radi prilagodbu programa za djecu i odrasle s oštećenjem vida i sluha, Festival o pravima djece želi skrenuti pozornost na važnost prilagodbe filmova za sve, a ponajviše osobama koje ne vide i ne čuju. Također, ideja mu je progovarati o temama koje su bitne djeci i mladima, ali i kako bi potakli izražavanje kroz stvaralaštvo.

Festival o pravima djece, premijera Početak života | Author: Dario Hacek Foto: Dario Hacek

Kako bi u filmovima mogla uživati cijela obitelj i tako kvalitetno provoditi zajedničko vrijeme od 14. do 16. listopada u kinu Cinestar Avenue mall održavaju se filmske matineje pod nazivom „Dobre vibracije“. U sklopu kojih su tri zanimljiva filma „Otok tajni“, „Pačja pustolovina“ i „Upomoć, smanjio sam obitelj“. Svi filmovi su prilagođeni osobama s oštećenjima vida i sluha, a ulaz je slobodan.

Više informacija o Festivalu potražite na: http://festivalpravadjece.wixsite.com/fopd/festival-2016

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.