Roditelji Tatina zona 28. kolovoza 2013.

'Kćeri vole da im sviram songove iz crtića'

Luka Balvan, obitelj
Foto: Slavko Miđor/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kantautor Luka Balvan otkrio nam je da njegove dvije kćeri rado slušaju vesele dječje, ali i klasične i duhovne pjesme i skladbe, a smatra da slušanje glazbe ili sviranje nekog instrumenta pomaže djetetu da se razvija u cjelovitu osobu

S kantautorom popularne duhovne glazbe Lukom Balvanom, kojem je nedavno objavljen CD 'Glazba za bebe', razgovarali smo o njegovoj obitelji i mjestu koje glazba ima u njoj. Luka sa suprugom Kornelijom i dvije kćeri živi u Velikoj Gorici. Ana se rodila 2010. godine, a Katja, čija se slika nalazi na naslovnici 'Glazbe za bebe', rodila se 2012.

Stariju kćer Anu Luka opisuje kao jako komunikativnu i otvorenu, upornu i ponekad malo tvrdoglavu, dok za malenu Katju kaže da je mirniji tip osobe, veseljak u duši i dobroćudne naravi. Njemu je samome, priča, kao ocu najvažnije da kćeri osjete ljubav kojom ih voli i da dožive da su voljene i željene.

"Nastojim s djecom provoditi što više vremena i prenijeti im svoja osobna iskustva s ciljem da se ojača njihovo samopouzdanje i da budu svakog dana svjesne kako su posebne osobe, unikati, i kako je pred njima lijepa budućnost. Nastojim im pomoći da prepoznaju svoje talente i da ih razvijaju i umnožavaju, što ponekad nije lako, ali se itekako isplati kao ulog u njihovu budućnost", dodaje.

Od Mozarta do Baltazara

Pitamo ga koliko mu je glazba važna u obiteljskom životu, što kod kuće najčešće slušaju i pjevaju li zajedno.

"Glazba zauzima dosta važno mjesto u mom životu, jer sam već kao dijete doživio to duboko iskustvo utjecaja glazbe na razvoj osobnosti, kao i na razvoj još bolje komunikacije s članovima obitelji. Kako se dugo godina bavim skladanjem i pisanjem pjesama i kako već dugi niz godina proučavam utjecaj glazbe na komunikaciju, jako mi je važno postalo i putem skladbi i pjesama prenijeti poruku voljenim osobama. Svoju suprugu zaprosio sam pjesmom 'Dok ti pružam prsten', koju sam za nju napisao.

Luka Balvan, obitelj | Author: Slavko Miđor/PIXSELL Foto: Slavko Miđor/PIXSELL

Dok je bila trudna s Anom i kasnije s Katjom slušali smo često pjesme koje bude pozitivne emocije, a posebno klasičnu glazbu, gdje posebno izdvajam skladbe od Mozarta, jer sam već čitao prije znanstvene članke u kojima su stručnjaci istraživali koliko pozitivno Mozartova glazba djeluje na razvoj osobnosti i motorike kod djece. Što se tiče moje djece, vidim kod Ane kako voli zapjevati i zaplesati uz neku dobru pjesmu. Mlađa Katja isto voli zaplesati, ali i stati kraj gitare koja stoji na stalku u dnevnom boravka i onda prebire po žicama i pjevuši. Najdraža joj je pjesma iz crtića Baltazar."

Glazba koja smiruje djecu i potiče razvoj

U njegovom domu, otkriva nam Luka, trenutno se najviše slušaju vesele i ritmične pjesme, uz koje djevojčice vole zaplesati. Ana i Katja također vole da im tata na gitari svira neke songove iz popularnih crtića, a u kućnoj kolekciji imaju i dosta CD-a sa dječjim pjesmicama i s klasičnom glazbom. Lukin CD 'Glazba za bebe' također se često sluša kada se obitelj vozi u autu. "Sretan sam što te skladbe pozitivno i smirujuće djeluju na moje kćerke, jer sam i sam iskusio i doživio važnost glazbe u mom osobnom životu", kaže.

Svjestan višestrukog pozitivnog utjecaja glazbe, Luka se na snimanje CD-a sa skladbama za bebe odlučio i zbog toga što je vidio kako ovakvih CD-a uopće nema u Hrvatskoj. Volio bi, kaže, da svi roditelji shvate koliko je važno poticati djecu na slušanje glazbe ili na sviranje nekog instrumenta i koliko to pomaže da se dijete razvija u cjelovitu osobu. 

cd | Author: missMAMA Foto: missMAMA

"CD i knjižica 'Glazba za bebe' napravljen je u tu svrhu. Skladbe se djeci mogu puštati prije dnevnog i noćnog spavanja, jer smiruju djecu i olakšavaju im razvoj osobnosti. Mogu se slušati za vrijeme vožnje, a isto tako preporučujem slušanje ovih skladbi i trudnicama i majkama, kao i očevima. Glazba povezuje ljude i obitelji i može napraviti čuda u razvoju pozitivne komunikacije jednih s drugima", kaže autor 'Glazbe za bebe'.

'Molimo se pjevajući'

Ovog produktivnog kantautora, koji je do sada snimo 25 nosača zvuka sa pjesmama, meditacijama i motivacijama, godinama glazbeno animirao katoličke seminare za duhovnu obnovu i evangelizaciju koje vode prof.dr. Tomislav Ivančić i fra Zvjezdan Linić, a organizirao je i dva velika Band aid-a povodom dolaska blaženog pape Ivana Pavla II i pape Benedikta XVI u Hrvatsku, pitali smo još pjeva li sa svojom obitelji često duhovne pjesme i u kojim prilikama.

"Posebno mjesto u mom životu zauzimaju pjesme sa duhovnom tematikom s kojima sam se osobno susreo u tinejdžerskoj dobi i koje su ostavile dubok trag u mom životu i kroz koje sam se susreo sa živim Bogom. Moja tradicionalna vjera je prerasla u živu iskustvenu vjeru. Osobno vjerujem da se s pjesmom puno puta može doživjeti i shvatiti smisao našeg postojanja. Nastojim to iskustvo prenijeti i mojoj djeci, tako da često zapjevamo zajedno i duhovne pjesme, a to nam često bude i molitva za našu obitelj, sve članove naše šire obitelji i sve ljude dobre volje", odgovara Luka Balvan.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.