Roditelji Tatina zona 13. prosinca 2013.

Kakvo božićno drvce odabrati?

božićno drvce, mama, beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Božićno drvce je najvažniji i središnji ukras božićnih blagdana. Bilo da ga kitite prema tradiciji na sam Badnjak ili koji tjedan prije, važno je znati koju vrstu božićnog drvca odabrati

Prije nego krenete u kupnju božićnog drvca važno je odlučiti koju vrstu želite: umjetno, svježe posađeno u tegli ili svježe rezano drvce. Unatoč tomu što većina Hrvata kupuje svake godine iznova novo božićno drvce, malo njih je upoznato sa svim karakteristikama različitih vrsta drvaca. Jedna od razlika je oblik iglica, njihova gustoća, kao i sami oblik drveta.

Vodeće razlike između jele, bora i smreke

Posljednjih godina dio Hrvata se odlučuje za drvce u teglama, no brojke pokazuju da su ona posječena i dalje najpopularnija. Zoran Posarić, direktor tvrtke Abies za portal Budi.in naglašava kako je obična smreka i dalje najčešći odabir hrvatskih domaćinstava, a sve popularnija postaje kavkavska jela. Taj trend uočila je i Iva Filipović, inženjerka krajobrazne arhitekture, a smatra da je jedan od razloga što njene oble iglice ne otpadaju odmah nakon rezanja drvca. One, naime, počinju jače otpadati tek nakon četiri tjedna od rezanja. Prednost kavkaske jele je i njen miris i divna boja.

Cijene u maloprodaji kreću se već od 40 kuna pa sve do 500, dok je za premium kavkavsku jelu visine 250 cm potrebno izdvojiti oko 600 kn. „Obična jela zadržava iglice i tri do četiri mjeseca nakon što je posječena. Smreka gubi brže iglice, dok srebrna smreka drži iglice dulje nego obična smreka“, ističe Zoran Posarić.

Više o izboru božićnog drvca pročitajte u blagdanskom specijalu Božićno uređenje sa stilom na portalu Budi.in!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.