Roditelji Sretna mama 18. lipnja 2024.

Rihanna: Nakon poroda kosa mi je u više navrata suludo ispadala

Foto: instagram@rihannaofficiall
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pjevačica Rihanna je na predstavljanju svoje linije Fenty Hair priznala da je nakon poroda gubila kosu “u valovima” koje nije očekivala.

Pjevačica Rihanna je nedavno otvoreno razgovarala o ispadanju kose nakon poroda na lansiranju svoje linije proizvoda za kosu, Fenty Hair. Na događaju u Los Angelesu, u intervjuu za Refinery29, pjevačica i beauty mogul podijelila je svoje iskustvo s neočekivanim postpartalnim simptomima nakon rođenja svojih sinova, dvogodišnjeg RZA i desetomjesečnog Riota, koje ima s reperom A$AP Rockyjem.

"Nisam očekivala da će se to dogoditi u valovima. Mislila sam da će se to jednostavno dogoditi i ponovno narasti", rekla je, prenosi People. "Pojavilo bi se na jednom mjestu, zatim na drugom, pa još jedno mjesto, i u tom trenutku bilo je kao 'dosta je bilo'."

Možda te zanima... Video: Nevjerojatna količina kose koja ispadne nakon poroda Beba

Na Fenty Hair događaju, Rihanna je govorila o svojoj motivaciji za pokretanje linije proizvoda za njegu kose. „Evoluirajući kao žena i kao umjetnica, kosa je bila veliki dio toga i odraz svega što osjećam,” rekla je, prenosi People. „Tako da se često mijenja, a moja kosa prolazi kroz mnogo toga. Prilikom stvaranja ovog brenda, morala sam uzeti u obzir sve te stvari. Želim izgledati fantastično, ali želim da mi kosa bude zdrava. Kako to postići? Svi moji proizvodi moraju jačati i obnavljati kosu dok uživam u životu.”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Refinery29 (@refinery29)

Rihannino iskustvo s ispadanjem kose nakon poroda može poslužiti kao inspiracija mnogim ženama koje prolaze kroz slične promjene. Njen otvoren pristup ovoj temi pomaže u podizanju svijesti i normalizaciji razgovora o tjelesnim promjenama nakon poroda, potičući žene da prihvate svoje tijelo i traže podršku kada je to potrebno.

Zašto žene gube kosu nakon poroda?

Nakon porođaja gubitak kose je stvarno uobičajen, kaže Gary Goldenberg, pomoćni klinički profesor dermatologije na Icahn School of Medicine na Mount Sinai u New Yorku. To je zapravo oblik stanja zvanog telogen effluvium - pretjerano dnevno gubljenje kose - koji se obično javlja nakon trudnoće, velikih operacija, drastičnog mršavljenja ili čak ekstremnog stresa.

Tvoja kosa prolazi kroz tri faze:

  • prvo je faza rasta
  • nakon nje slijedi prijelazna faza kada kosa prestaje rasti
  • zatim slijedi faza mirovanja kada kosa ne radi ništa

Nakon faze odmora, kosa opada da bi nova kosa mogla narasti. Većina ljudi gubi i do 100 vlasi na dan, navodi Američka akademija dermatologije (AAD), i to je potpuno normalno. Tijekom trudnoće, visoka razina hormona sprječava ispadanje vlasi njihovim normalnim tempom, a u isto vrijeme kosa ti je vjerojatno brže rasla. Zato nakon poroda, kada se stvari vraćaju u normalu, može doći do jačeg opadanja kose, prenosi Prevention.

Da kosa tijekom trudnoće postaje jača i gušća, potvrdila je i dermatologinja i venerologinja dr. Ivana Manola pojasnivši kako se to događa zbog povišene razine hormona estradiola i prolaktina koje usporavaju prijelaz dlake iz anagene (najdulje, aktivne faze koja traje od dvije do šest godina) u telogenu fazu (fazu mirovanja), što za posljedicu ima povišen postotak dlaka u anagenoj fazi.

"U periodu mjesec do pet mjeseci nakon poroda postotak dlaka koje se nalaze u telogenoj fazi se značajno povećava, do 80 posto, što za posljedicu ima povećani ispad kose (telogeni efluvijum) i dlake u vlasištu postaju tanje. Ispad kose nakon poroda završava najčešće do 15-og mjeseca od rođenja djeteta, odnosno normalizira se s uspostavljanjem normalnog menstruacijskog ciklusa nakon poroda“, objašnjava dr. Manola te dodaje kako se ponekad može dogoditi da gustoća i kvaliteta vlasi nakon poroda ostane trajno slabija u odnosu na period prije trudnoće.

U takvim situacijama, preporučuje dr. Manola, kosu treba prati blagim šamponom, brisati suhim, toplim ručnikom, a kosu je dobro sušiti prirodno ili nižom jačinom sušila za kosu. Također, treba izbjegavati češljanje mokre kose i grubu manipulaciju kose.

Oštećena kosa može se "popraviti“ i pravilnom prehranom, odnosno preporučuje se povećati unos vitamina B, E, selena i cinka.

Možda te zanima... Je li ispadanje kose nakon poroda razlog za brigu? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.