Roditelji Sretna mama 20. rujna 2019.

'Mjesec dana nakon što sam saznala da sam trudna, saznala sam da imam rak'

Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novinarka, instruktorica joge i veganka 36-godišnja Tena Šnajder prije tri tjedna postala je majka djevojčice Lote, a na svom je YouTube kanalu otkrila kako ju je rodila nakon što je saznala da boluje od raka, želeći tako ohrabriti sve žene koje se nađu u sličnoj situaciji. Kontaktirali smo Tenu i poslala nam je fotografije svoje obitelji s novim članom, zdravom curicom Lotom.

Donosimo ti priču Tene Šnajder o njezinoj borbi s tumorom u trudnoći.

"U petom sam mjesecu trudnoće i imam rak. Interesantna kombinacija", tako je započela svoju priču Tena Šnajder. Skupila je snagu i odlučila stati pred kameru i ispričati svoju borbu s Hodgkinovim limfomom, rakom limfnih čvorova u trudnoći.  

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Da je trudna, Tena je saznala u siječnju ove godine, a tek kratko vrijeme nakon toga i za tešku dijagnozu. "Mjesec dana nakon što sam saznala da sam trudna, saznala sam da imam rak. Sasvim slučajno, nisam imala nikakve simptome, odnosno sve što sam osjećala bio je veliki umor i da ne mogu doći do zraka, ali sam mislila pošto mi je ovo druga trudnoća i znala sam da to jesu simptomi trudnoće, mislila sam da je to od toga, nije mi padalo na pamet ništa drugo, pogotovo ne da imam rak s 36 godina", ispričala je Tena. 

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album Na rutinskom pregledu štitnjače, na koje inače ide svakih 6 mjeseci s obzirom na to da ima problema otkriven je povećani limfni čvor iza ključne kosti. Doktor je prvo mislio da je to od nekakvog virusa i da će se smanjiti. "Međutim, na drugom pregledu, nakon 6 tjedana čvor je i dalje bio povećan i doktor se malo zabrinuo. Ja sam osjetila njegovu zabrinutost i već tada sam mislila da je to nešto ozbiljnije. Svi oko mene su govorili nije ti to ništa.... nemoj misliti negativno, trebaš biti samo pozitivna."

Doktori su je poslali na punkciju i u nalazima je pisalo Hodgkins s upitnikom. "Nije potvrđeno, ali je meni to već bilo dovoljno. Čim je pod upitnikom znala sam da je to to, ali ljudi oko mene nisu to htjeli prihvatiti. Poslana sam na biopsiju i onda je došla potvrda nakon tjedan dana da se radi o Hodgkins limfomu - to je rak limfnih čvorova"

Hodgkinov limfom poznat i kao Hodgkinova bolest  - maligno oboljenje limfocitnog tkiva karakterizirano bujanjem stanica i povećanjem limfocita. Kod Hodgkinovog limfoma, stanice u limfnom sustavu rastu abnormalno brzo i mogu se širiti izvan limfnog sustava. Kako limfom napreduje, on onemogućuje sposobnost tijela da se bori protiv infekcije i oslabljuje imunološki sustav.

Mamina priča o borbi s rakom i prekidu dvije IVF trudnoće

Iako se pripremila na najgoru dijagnozu, u trenutku kad je ona bila potvrđena nije si mogla pomoći da se ne osjeća kako kaže jako loše obzirom na trudnoću i da imam još jedno dijete. "Dva dana sam samo plakala, nisam znala što bi drugo, pitala sam se zašto baš ja. Onda sam ustala iz kreveta i vidjela da to ne vodi nikud, mogu samo leći i umrijeti ili se boriti protiv toga. Opcija broj jedan nije bila za mene", ispričala je u videu.

Krenula je u svoju borbu. Uzimala je steroide jer kemoterapija nije dolazila u obzir. U osmom mjesecu trudnoće hospitalizirana je zbog placente previe.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

A onda, 18. rujna, stiže novi video i doista sretna vijest. Tena je rodila zdravu djevojčicu Lotu. "Iako je rođena prije termina ova je beba čudo. Imala je 3200 grama i bila je kao u terminu, nikakvih komplikacija, nikakvih zdravstvenih problema. Provela je samo dva dana u inkubatoru i tri dana na intenzivnoj njezi. Nakon devet dana smo puštene kući", ispričala je neustrašiva Tena koja je u 35. tjednu trudnoće počela krvariti i završila je na hitnom carskom rezu, no sve je dobro završilo.

Otkrila i svoje trenutačno zdravstveno stanje: "I dalje je to 2. stadij, rak se nije puno proširilo zahvaljujući steroidima. Krećem na kemoterapiju idući tjedan. Za sad je sve prošlo puno bolje nego smo se mogli nadati. Mislim da imam dovoljno razloga da i kemoterapiju prođem bez nekih težih posljedica. Znam koje su nuspojave, pripremila sam se za to, imam puno pomoći oko sebe i vjerujem u najbolje", pozitivna je Tena.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.