Roditelji Sretna mama 04. ožujka 2022.

Mama otkrila zbog čega je s društvenih mreža izbrisala lica djece

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Internet nije uvijek najsigurnije mjesto za odrasle, posebno uzimajući u obzir količinu privatnosti koju gubimo svaki put kad dijelimo podatke o sebi na mreži. Ali što je s djecom i bebama? Koliko je sigurno za njih? Treba li objavljivati slike djece na društvenim mrežama?

Stranice poput Facebooka i Instagrama dio su svakodnevice današnjih obitelji. Mnogi, ako ne i većina roditelja, objavljuje slike svog novorođenčeta na internetu u roku od sat vremena nakon rođenja, a neki roditelji sami kreiraju račune na društvenim mrežama za svoju djecu - često kako bi podijelili fotografije i vijesti s obitelji, a povremeno i u potrazi za zaradom i slavom. 

Međutim, roditelji ponekad zaboravljaju da internet nije uvijek najsigurnije mjesto ni za odrasle, posebno uzimajući u obzir količinu privatnosti koju gubimo svaki put kad dijelimo podatke o sebi na mreži.

U nastavku prenosimo priču Katy Rose Prichard koja je prije četiri godine odlučila postati mama influencerica. Vidjela je to da rade i neke druge žene, a upravo je bila rodila svoje prvo dijete.

Pokrenula je blog i počela objavljivati fotografije svoje rastuće obitelji na Instagramu. Ubrzo je počela surađivati s brendovima i skupila skoro 100 tisuća pratitelja. No prije dva mjeseca, ova majka četvero djece uklonila je fotografije na kojima se vide lica njezine djece s društvenih mreža i potpuno promijenila svoj pristup. Na to ju je, objašnjava za Good morning America, natjerala krađa fotografija. Kad je vidjela fotografije svoje kćeri na profilu koji je nalikovao na njen, zgrozila se. 

"Na tom profilu smo imali drugi identitet, druga imena, ali netko se pretvarao da je moja obitelj", ispričala je zabrinuta majka.  Prichard je napisala objavu i na Instagramu o incidentu koji se zbio u prosincu prošle godine. 

"Više neću objavljivati lica svoje djece ni njihova imena. Sve je obrisano s Facebooka, bloga, reelsova i označenih fotografija. O ovome sam obavijestila obitelj, prijatelje i naše fotografe. Postoje i brendovi s kojima sam surađivala, a koji su nakon objave uklonili naše fotografije i na tome im zahvaljujem", kazala je. 

Prichard je naime otkrila da su stranci napravili lažne profile svakog njezinog djeteta, skinuli fotografije koje je objavljivala i objavili ih. Ističe da kao roditelji nikad ne znamo gdje će sve te fotografije završiti i u koje će se svrhe koristiti. Instagramu je prijavila slučaj, ali oni su joj se povratno javili porukom u kojoj navode da "sadržaj ne krši smjernice". Na kraju su i drugi ljudi svojim prijavama izvršili pritisak na Instagram pa su sporne stranice uklonjene. 

Novinarka Jo Piazza upozorava roditelje da dvaput razmisle prije nego što osobne fotografije i informacije podijele na društvenim mrežama. "Svaka tako objavljena fotografija može se ukrasti i koristiti na bilo koji način te postaje meta seksualnih predatora. Moje pravilo je da ne bih objavila fotografiju ili informaciju koju ne bih podijelila sa strancem koji prođe pokraj mene na ulici. Društvene mreže javna su platforma dostupna strancima", pojasnila je. 

Prichard zaključuje da ju je cijelo iskustvo osvijestilo o privatnosti djece i poručuje roditeljima da moraju znati da fotografije koje se objave online ondje ostaju zauvijek. "Apeliram na sve da zaštite svoju djecu i zaista razmisle što se može dogoditi s tim fotografijama."

Podsjetimo, nedavno istraživanje o kojem smo pisali i na našem portalu, pokazalo je da tri puta više djece nego roditelja misli da bi trebala postojati pravila o tome što roditelji dijele na društvenim mrežama. 

Naime, djeca ne žele da roditelji dijele detalje iz života svoje djece na društvenim mrežama Voditeljica istraživanja Alexis Hiniker sa Sveučilišta u Washingtonu istaknula je kako postoji veliki nesrazmjer po ovom pitanju kod roditelja i djece.

Dok su djeca u dobi od 10 do 17 godina izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog načina na koji roditelji na internetu dijele detalje iz života svoje djece, njihovi roditelji tome nisu pridavali toliku pažnju. Oko tri puta više djece nego roditelja smatra da trebaju postojati pravila o tome što roditelji dijele na društvenim mrežama. 
 

Možda te zanima... Istraživanje: Djeca ne žele da roditelji objavljuju njihove slike na društvenim mrežama Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.