Roditelji Sretna mama 31. listopada 2018.

Ljupka Gojić: Slušaj sebe i svoju bebu jer svako dijete je drugačije

Foto: Facebook

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako je najpoznatija kao manekenka i žena istančanog modnog ukusa, kao majka triju djevojčica Ljupka Gojić Mikić mnogo toga može reći i o odgoju djece

Neposrednu i jednostavnu Ljupku nije trebalo dugo nagovarati na to da podijeli svoja roditeljska iskustva i razmišljanja, koja su tim zanimljivija jer je živjela i svoje dvoje djece odgajala u Japanu, kulturi potpuno različitoj od naše. Naime, Ljupka i njezin suprug, nogometaš Mihael Mikić, s kćerima Janom Siennom (9) i Milom Amelie (7) dugo su živjeli u Hirošimi u Japanu, a nakon rođenja danas jednogodišnje Mari Dane vratili su se u Hrvatsku. Kaže da je učila od japanskih mama i morala se prilagođavati jednostavno zato što su njezine cure tamo odrastale. Sretna je što je imala priliku učiti od Japanaca i nada se da će uz ovo naše sačuvati i njihovo. Priča kako joj nije bilo teško prihvatiti novu sredinu jer je zbog posla s 13 godina otišla od kuće i mnogo putovala, a Japan joj je oduvijek bio blizak. No ipak joj je najbolji savjet za odgoj djece mamin: Uživaj, nema mjesta panici.

Otvorenost

Sličnost s odgojem koji je ona imala jest u provođenju puno vremena vani i u prirodi. Jana je već s pet godina krenula sama u dućan i park, kao i ja kad sam bila mala. Koliko god strahova postojalo kod nas roditelja, jako je lijep osjećaj kad svoju djecu naučiš samostalnosti i pružiš im slobodu, objašnjava Ljupka. Za svoju mamu Emu kaže da je moderna i otvorena, čak i brani djecu kad im Ljupka prigovara što previše koriste mobitele jer to je njihov svijet. Ljupka i njezin suprug sa sobom svugdje vode svoju djecu jer smatraju važnim da one gledaju i uče, žele im dati priliku da sve probaju.

Samo prirodno

Pri izboru proizvoda i za jelo i za njegu Ljupka obavezno čita sastav i zahtijeva da budu i iz prirodnog uzgoja, bez boja i previše šećera. Poznata sam u obitelji da ih sve time davim, kaže Ljupka. Od takvih proizvoda u zadnje se vrijeme posebno oduševila Melemovim maramicama za bebe i svima ih preporučuje. Što sve ponijeti kad s djetetom ide na izlet kaže da je najbolje naučila od japanskih mama koje pripremaju takozvane bento kutije, kutije s pregradama za različite vrste hrane.

Možda te zanima... Poznati roditelji oduševljeni novom linijom proizvoda Melem Baby Beba

Djevojčice su odrastale uz japansku prehranu koju i danas, nakon povratka u Hrvatsku, jako vole, pa za doručak traže alge, rižu i miso juhu. Ljupki je drago što za gledanje filmova izabiru alge, a ne čips. Međutim, nije isključiva u tome jer želi da imaju mogućnost izbora: Roditelj sam koji dozvoljava da pojedu i one stvari koje ne smatraju zdravima jer znam da su svi bitni obroci tijekom dana zdravi. Jedino na čemu baš inzistiram je da se pije dosta vode, a ne sokovi. S jedenjem kod djece nikad nije imala problema, kaže da su svi veliki gurmani i da sve vole jesti. U njihovu domu u Hirošimi kuhala su se i „naša“ variva i juhe. Uvijek bi jeli svi zajedno i tražilo se od djece da pojedu sve s tanjura.

Svako je dijete drugačije

Kad govorimo o životnim vrijednostima, Ljupka ističe želju da njezina djeca budu dobri ljudi, ali da znaju prepoznati tko zaslužuje njihovu dobrotu. Da budu sigurne u sebe i svoje odluke jer će tako uvijek biti sretne. Ljupkino iskustvo u odgoju troje djece, kojima je potpuno posvećena, omogućava joj da da dobar savjet drugim mamama, a on glasi: Slušajte sebe i svoju bebu jer svako je dijete drugačije. Imam tri curice, znam što govorim.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Rhett Butler
    Rhett Butler

    Ova Ljupka je stvarno ljupka žena i majka. Skroz je ostala normalna,ne iskvarena i prirodna.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.