Roditelji Sretna mama 22. kolovoza 2023.

"Kućanski poslovi mogu pričekati, ali tvoje dijete ne može!"

Foto: Guliver ; Kućanski poslovi mogu pričekati, ali naša djeca ne mogu, poručila je majka dviju djevojčica.
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ovo je inspirativna priča koju trebaju čuti sve majke! Emotivno pismo majke dviju djevojčica prenosimo u nastavku.

Prije nešto više od osam tjedana donijela sam svoju drugu bebu kući iz bolnice. Očistila sam kuću i namjestila sve što nam je bilo potrebno  kada dođemo kući. Sterilizirala sam bočice, očistila pumpicu za grudi, organizirala igračke i odjeću te uredno poslagala pelene i maramice ispod dječjeg ormarića. Bila sam tako uzbuđena što sam donijela naše dijete kući i predstavila ga svojoj kćeri.

Možda te zanima... Dvije velike istine o bebi i mami nakon poroda Beba

Moje uzbuđenje je prestalo kada sam ulazila kroz vrata našeg stana. Dok sam bila u bolnici upijajući te prve divne dane sa svojim sinčićem, moje je starije dijete uništilo savršeno uredan i organiziran dom u koji sam očekivala ući. Novorođene pelene pričvršćene na svaku njezinu plišanu životinju i lutku. Kuhinjski pod, hodnik i spavaće sobe prekrivene igračkama, zbog kojih oprezno koračam kao da imam pet godina igrajući igru ​​"nemoj kročiti u lavu".

Brzo sam shvatila da će život s malim djetetom i novorođenčetom biti daleko od onoga što sam zamišljala. U početku sam opsesivno sve čistila. Nebrojeno sati sam provela u preslagivanju odjeće, pranju posuđa i podizanju igračaka s poda uvijek iznova i iznova. Gubila sam strpljenje jer sam svom djetetu stotinama puta dnevno rekla da ostavi odjeću u komodi i odloži svoje igračke na zato predviđeno mjesto nakon što se završi s igrom.

Počela sam misliti da je ovo previše. Nisam mogla nikako obavljati sve ove kućanske poslove i uživati ​​sa svojim bebama. Nešto je moralo biti zapostavljeno. 

Prije otprilike dva tjedna dosegla sam vrhunac iscrpljenosti. Pila sam gotovo šest velikih ledenih kava svaki dan samo da bih preživjela. Na rubu mentalnog sloma, uzrokovanog nedostatkom sna i prekomjernom stimulacijom kofeinom, popustila sam.

Nazvala sam svoju baku i objasnila joj da ovo jednostavno više ne mogu, trebam savjet. Pitala me što nije u redu i u suzama, rekla sam joj da ne uspijevam u roditeljstvu jer ne mogu ni kuću održavati urednom i čistom.

Moja je baka vrlo mirno odgovorila nizom pitanja.

"Jesu li djeca odjevena"

"Da."

"Jesu li djeca jela?"

"Da."

"Imaju li djeca krov nad glavom?"

"Da."

"Znaju li djeca da su voljena?"

"Da."

Zatim je rekla: "Jessica, tvoja djeca su zbrinuta. Imaju hranu, odjeću, mjesto za život i ljubav. Kućanski poslovi mogu čekati, tvoja djeca ne mogu." Njezine su mi riječi odzvanjale u ušima još nekoliko dana. Prestala sam čistiti nakon svakog nereda. Prestala sam se brinuti kako mi kuća izgleda po danu. Ostavila sam rutinu spremanje posuđa, igračaka i rublja za kraj dana.

Sada sam toliko sretnija i mirnija, a to osjećaju i moje bebe. Samo sam poželjela da mi je to netko prije rekao jer se sada osjećam kao da sam propustila prve dvije godine života svoje kćeri pokušavajući zadržati savršenu kuću. Djeca su neuredna. Mala djeca su poput tornada koji uništava sve oko sebe. No, u središtu te katastrofalne oluje, oni su naša inspiracija i mašta. Podsjećaju nas na vlastito djetinjstvo i magiju koja još uvijek postoji negdje duboko u nama.

Svim budućim mamama, novim mamama, mamama veterankama i mamama koje se bore: Kućanski poslovi mogu pričekati. Vjerujte mi, vaše bebe ne mogu. Prihvatite čaroliju, pravite nerede i povežite se s njima bez obzira na kućanske poslove, iscrpljenost i stres.

 

Možda te zanima... Majčinstvo je kao da radite 2,5 posla s punim radnim vremena, kaže istraživanje Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.