Roditelji 17. ožujka 2023.

Sabor donio odluku: Roditelji njegovatelji i dalje moraju odmah na burzu ako im umre dijete

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U hrvatskom Saboru danas se glasalo o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi prema kojima bi roditelj njegovatelj, nakon što mu prestane taj status, imao pravo na punu naknadu u trajanju još sljedećih šest mjeseci.

Predsjednik Sabora je s 11 pogurao kao prvu prijedlog Zakona o socijalnoj skrbi Anke Mrak Taritaš, koja traži da se roditeljima njegovateljima nakon smrti djeteta produži naknada za još šest mjeseci, a ne da odmah moraju na burzu rada. A plan glasanja je neuobičajeno izmijenio jer su na glasanje stigli i članovi Udruge Sjena i distrofičara sa svojom djecom kako bi s galerije gledali tko je pritisnuo crveni, a tko zeleni gumb. Članovi Udruge Sjena sa svojom su djecom sa saborske galerije pratili glasanje o prijedlogu Anke Mrak Taritaš.

HDZ i vladajuća većina ovaj prijedlog nisu podržali, ali su, stjerani u kut na ovoj osjetljivoj temi, uputili zaključak predsjedniku Sabora kojim se zadužuje Vlada da do ljetne stanke, dakle 15. srpnja, ipak u saborsku proceduru uputi svoj prijedlog Zakona o socijalnoj skrbi s posebnim naglaskom na poboljšanje statusa i prava roditelja njegovatelja i njegovatelja te osnaživanje njihova položaja, između ostalog, i na tržištu rada, kao i olakšavanje njihove iznimno teške životne situacije. 

 | Author: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Uključujući i kroz produljenje njihovog statusa nakon smrti djeteta s teškoćama u razvoju o kojem je brinuo roditelj njegovatelj i smrti osobe s invaliditetom o kojoj je brinuo njegovatelj", poručuju u zaključku. 

HDZ-ove vlade su povećavale naknade i dva-tri puta, u izradi je Zakon o inkluzivnom dodatku, kao i o osobnoj asistenciji, poručila je HDZ-ova Nada Murganić, bivša ministrica socijale i rada. 

"Vjerujte, riješit ćemo i ovo", dodala je, a oporbeni zastupnici joj uzvratili da roditelji njegovatelji više nemaju vremena čekati.

"Danas ste na krivoj strani povijesti i bit ćete po tome upamćeni", poručio je predsjednik Suverenista Marijan Pavliček nakon što su vladajući odbili prijedlog Mrak Taritaš. 

U glasanje o njihovom zaključku oporba se nije uključila pa je usvojen samo sa 77 glasa vladajuće većine. Izašli su iz sabornice.

Podsjetimo, roditelji njegovatelji prema trenutnom zakonu, 24 sata nakon smrti svog djeteta, prisiljeni su ići na Zavod za zapošljavanje i prihvaćati poslove. Zastupnica Glasa Anka Mrak Taritaš predložila je izmjenu zakona koja bi proračun stajala između 150 do 250 tisuća. Promjena zakona značila bi da roditelji njegovatelji imali pravo na šestomjesečni period prilagodbe nakon što se dogodi tragedija i završi dio njihovog života u kojem su potpuno posvetili svoj život brizi o djetetu s invaliditetom.

Možda te zanima... Petra Božić: Na Markovu trgu pozvat ćemo opet Vladu da nas čuje i prepozna nedostatke Zakona Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.