Roditelji 30. rujna 2022.

Ogromna cifra: Evo koliko roditelji u Njemačkoj u prosjeku potroše na jedno dijete do 18. godine

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji vrlo brzo shvate jednu stvar: mjesečni troškovi za kupnju rastu sa svakom godinom djetetova života.

Savezni ured za statistiku u Njemačkoj objavio je istraživanje o potrošnji obitelji za djecu i izračunao da prosječna potrošnja roditelja s djetetom do njegove 18. godine iznosi oko 150.000 eura. Troškovi za dijete podijeljeni su u tri dobne skupine: od 0 do 6 godina, od 6 do 12 godina i od 12 do 18 godina, piše Fenix Magazin.

Troškovi do 6. godine

U svojim izračunima Savezni ured za statistiku dolazi do troškova od oko 587 eura mjesečno, koji se odnose na hranu, pelene, igračke, smještaj i odjeću. Nisu uključeni početna oprema i mogući troškovi njege.

Samo početna oprema za bebe košta oko 3000 eura. Troškovi mjesta u vrtiću iznose oko 400 eura, a za vrtićku djecu oko 250 eura mjesečno. Međutim, naknade su povezane s mjestom stanovanja i uvelike se razlikuju od regije do regije.

Troškovi nastali do 12. godine

Mjesečni troškovi rastu sa svakom godinom djetetovog života. Osobito u prvoj godini života, roditelji još uvijek imaju koristi od mnogih darova, zajmova i podrške obitelji i prijatelja. Međutim, od upisa u školu moraju se financirati izleti tijekom godišnjih odmora, hobiji i školski izleti. Lista rođendanskih želja također postaje sve duža.

S godinama rastu i zahtjevi. Dok djecu i dalje pokušavamo potaknuti na igru ​​na svježem zraku, pametni telefoni, tableti, igraće konzole i računala čine im se puno privlačnijima. Svijest o brendu i pravi stil sada su sve prisutniji, a to ima svoju cijenu. Prema Saveznom zavodu za statistiku, školarac svoje roditelje košta oko 686 eura mjesečno. Ovdje također nisu uključeni godišnji odmor, briga, hobiji i slično.

Troškovi nastali do 18. godine

Nakon 12. godine, odnosno na početku puberteta, mnogima mjesečni troškovi ponovo rastu. Ukupno roditelji tada moraju izdvojiti oko 784 eura mjesečno za dijete. Tinejdžeri u to vrijeme više jedu i uvijek traže najmoderniju odjeću. Veći su iznosi i za džeparac i za slobodne aktivnosti. Zaključno, dijete košta u prosjeku 684 eura mjesečno. Do 18. godine to znači oko 150.000 eura po djetetu. Međutim, troškovi rastu sa svakom godinom života djeteta:

  • 0 do 6 godina: 587 eura mjesečno, oko 7000 eura godišnje, 42.260 za 6 godina
  • 6 do 12 godina: 686 eura mjesečno, oko 8.200 eura godišnje, 49.400 za 6 godina
  • 12 do 18 godina: 784 eura mjesečno, 9.400 eura godišnje, 56.400 za 6 godina

U ovom izračunu ima i dobrih vijesti, što je više djece u kućanstvu, niži su prosječni troškovi po djetetu. Uglavnom zato što možete kupovati, kuhati i planirati u većim količinama. Odjeću i igračke mlađa braća i sestre mogu naslijediti.

Podsjetimo, i u Hrvatskoj je slična situacija. Prema podacima udruge Štedopis, do fakulteta potrebno je najmanje 460 tisuća kuna, a sa studiranjem se troškovi penju na više od 630 tisuća kuna. Doduše, riječ je samo o procjeni jer ne postoji niti jedno istraživanje na tu temu, kao ni kalkulator izračuna troška djeteta, kao u Americi i Njemačkoj, gdje građani mogu procijeniti koliko će ih dijete koštati, pa i bolje planirati troškove.

Ipak, uz svu matematiku, nemojmo zaboraviti jednu stvar: djeca su dar. Svatko tko je ikad pogledao u oči svog djeteta zna koliko ljubavi i sreće ono pruža. Samo to bi trebalo nadoknaditi sav trud, sve brige i sve troškove.

Možda te zanima... Koliko košta imati dijete u Hrvatskoj? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.