Roditelji 03. prosinca 2022.

Najbolji vodeni parkovi i sadržaji za djecu tijekom praznika

Foto: TZS
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako je ljetu kraj to ne znači da ti i tvoja djeca ne možete i dalje uživati u radosti koju pruža kupanje i igranje u vodi. Nakon morskih radosti sada kada dani postaju hladniji i kraći vrijeme je za zabavu u zatvorenim toplim bazenima s toboganima, umjetnim valovima i ostalim stvarima koje vesele djecu, ali i odrasle.

Odabrali smo nekoliko toplica u Sloveniji s najboljim zatvorenim vodenim parkovima koje možeš posjetiti. Osim što će djeca uživati u toplicma, igranje u vodi ima i niz prednosti za razvoj:

  • Igra s vodom i u vodi poboljšava koncentraciju i fokus. Kada su djeca uključena u igru ​​s vodom, obično se izgube u aktivnosti i mogu provesti dugo vremena istražujući i igrajući se. To može potaknuti djecu da se usredotoče, a svaka aktivnost koja dugo drži djetetovu pozornost pridonijet će povećanju raspona pažnje i sposobnosti koncentracije kasnije u životu. Ovo je posebna korist za formalno učenje. Kada se dijete priprema za polazak u školu, sposobnost koncentracije u učionici postaje vrlo važna vještina.
  • Igra s vodom razvija motoričke sposobnosti i senzorno istraživanje. Aktivnosti igranja u vodi pomažu u razvoju i jačanju grube i fine motorike kod djece. Djeca poboljšavaju svoje grube motoričke sposobnosti, koordinaciju i tjelesnu spremnost kroz podizanje, lijevanje, nošenje (ako se igra s kanticom), plivanje i prskanje, dok radnje poput stiskanja gumenih igračaka ili koluta pomažu u razvoju malih mišića u djetetovim rukama. Igra u vodi djeci također pruža toliko mogućnosti da istražuju svoja osjetila i dožive različita osjetilna iskustva. Dodavanje materijala poput pijeska, leda, sapuna ili sluzi u vodu omogućuje djeci da stave svoje ruke u različite teksture (prskave, mljackave, skliske i sluzave), kao i da iskuse različite temperature (toplo, hladno, mlako).
  • Igra s vodom razvija društvene i komunikacijske vještine. Igra u vodi može biti usamljena aktivnost, ali djeci je osobito uzbudljivo sudjelovati u grupi. Kada igra u vodi postane grupna aktivnost, potiče djecu da se uključe u društvenu i kooperativnu igru. Na primjer, djeca se mogu upustiti u misiju punjenja velike kade vodom iz vodene crpke ili sagraditi jarak u pješčaniku ili naizmjenično skakati u vodu da vide tko će napraviti najveći pljusak. U tim iskustvima u igri svako dijete ima svoju ulogu. Kroz ovakvu igru ​​djeca imaju priliku vidjeti što se događa kada se odvija razmjena materijala i ideja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.