Roditelji Kolumne roditelja 03. travnja 2014.

Sretan nam kraj braka!

razvod
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

A na kraju svega, mogu reći, želim nam da budemo sretni. Svatko na svojoj strani. Na svoj način. I da naša djeca, umjesto roditelja koji se mrze jer su ostali zajedno, imaju sretne, životom ispunjene roditelje, koji će im ovako moći dati najbolje od sebe.

Kad sam prije godinu dana počela pisati kolumnu za Klokanicu, moj brak je već bio u krizi. Nazirale su se sve krhotine, no nisam znala u kojem smjeru ćemo otići. Hoćemo li doista naš odnos privesti kraju i našu obitelj razdvojiti ili ćemo uspjeti prebroditi krizu, iz nje izvući najbolje i ostvariti bolji i čvršći odnos?

Srce i Stvarnost

Naravno da je moje Srce željelo da se sve završi na najbolji mogući način za sve nas.

Moja čežnja je bila (jer oduvijek sam željela imati otvoreno, iskreno, ravnopravno, ljubavlju ispunjeno partnerstvo u kojem oboje zajedno rastemo kao ljudi) da uspijemo prebroditi krizu, pogledamo u svoje krhotine, izvučemo ih na svjetlo dana, naučimo iz njih ono što trebamo, narastemo kao pojedinci i obitelj, i snažniji i povezaniji nego prije, krenemo dalje u Život.

No Stvarnost nije htjela tako.

Iako smo dali sve od sebe, svatko na svoj način. Iako među nama ljubavi još ima. Iako imamo dvoje predivne djece zbog koje smo se trudili i nismo htjeli odustati.

Već na početku kraja, na jednoj od partnerskih terpija na koje smo išli, naš terapeut nam je rekao: "Nažalost, kada se u partnerskom odnosu neke granice pređu, teško se vratiti natrag." Te riječi ostale su mi u sjećanju, i iako sam dala sve od sebe da povratim vjeru, ljubav i poštovanje u svoj odnos, nažalost neke stvari se doista nisu mogle vratiti. Zašto? Kako? Što nam je još trebalo? I zašto nismo uspjeli?

Ne znam. Nemam sve odgovore. Možda će mi ih budućnost donijeti.

Kada ljubav nije dovoljna

Neki dan me prijateljica pitala: "Pa, volite li se vi još?"

I kaj da odgovorim na tako jednostavno pitanje, osim: "Pa da, volimo se, na neki način. Ali, nažalost, ljubav nekad nije dovoljna." Postoje još brojne stvari koje kvalitetan partnerski odnos mora imati, da bi bio funkcionalan i ugodan za sve koji se nalaze u njemu. Naš odnos je došao na mjesto u kojem je, na kraju, teže bilo ostati u njemu, nego izaći van. I pod tom težinom, ne mislim da je tražio više napora i kompromisa na koje nismo bili spremni.

Ne, pod težinom mislim da smo već bili toliko nesretni jedno s drugim, da unatoč bolu koji osjećamo zbog odluke o razvodu, oboje osjećamo da ćemo dugoročno postati sretnije osobe nakon i kada se odvojimo do kraja. I da će našoj djeci biti ugodnije i ljepše u novom obliku obitelji.

Razvod je proces

Do kraja? I kada je kraj odvajanju?

Ne znam ni taj odgovor. Budući imamo djecu, o kojoj oboje želimo brinuti i dalje ih zajednički odgajati, imam osjećaj da naš odnos neće nikada završiti do kraja. Kao što je to bilo sa mojim prošlim odnosima u kojima nisam imala djecu.

Razvod je bolan proces koji, ako smo odrasle i odgovorne osobe, od nas traži maksimum. Kao što maksimum traži i svaki odnos u kojem ostajemo ako želimo da taj odnos bude kvalitetan i ispunjen ljubavlju.

Razvod od nas traži, u stvari, gotovo nemoguće. Da, zbog djece, sa svojim bivšim partnerom izgradimo novi odnos, temeljen na poštovanju i prijateljstvu. Temeljen na uvažavanju osobnih granica. Temeljen na kompromisima. Traži od nas puno svjesnosti. Puno ljudskosti. Puno gledanja u sebe i preuzimanja odgovornosti za svoje postupke i osjećaje.

Biti Čovjek

Tek sam počela tu novu priču. Tek sam ušla u taj novi odnos. I ono što vidim je da bi bilo puno lakše dopustiti sebi da mrzim, da se ljutim, da okrivljavam njega i sudbinu. Prebacujem odgovornost na druge. I da je puno teže, nako svega dobrog i lošeg što smo prošli zajedno, i unatoč svemu, ostati čovjek.

Ali na kraju svega, najviše što mogu napraviti je upravo to, biti Čovjek. Čovjek otvorenog Srca. Čovjek koji i dalje voli jedan dio te druge osobe. Tog muškarca.

I da mogu stati ispred njega, pogledati ga u oči, dati mu ruku i reći: Žao mi je što nismo uspjeli. Dali smo sve od sebe. Voljeli smo se. Zajedno smo rodili djecu. Planirali budućnost. Željeli graditi Dom. I da, boli što nismo uspjeli. Ali jedino što možemo je prihvatiti. I oprostiti sebi i jedno drugome. I nadati se da će naša djeca naći način da nas jednog dana razumiju i oproste što smo im razdvojili obitelj.

Na Kraju

A na kraju svega, mogu reći, želim nam da budemo Sretni. Svatko na svojoj strani. Na svoj način. I da naša djeca, umjesto roditelja koji se mrze jer su ostali zajedno, imaju sretne, životom ispunjene roditelje, koji će im ovako moći dati najbolje od sebe. I da sada vidim, da je upravo ovo najbolji mogući način za sve nas.

Bilo je lijepo biti u ljubavi. I bilo je ružno biti u mržnji. Hvala nam što smo dovoljno hrabri i veliki da smo, unatoč boli, našli snage da na najljudskiji način krenemo dalje. I čak i u tome budemo si podrška.

Sretan nam put. I dobro more. I kako ja volim reći, neka nam dobri vjetrovi pušu u krmu, od sada pa do vječnosti.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • maya889

  hello everyone, i am here to share a little testimony. My name is Shira elijah, I am 40 years old, I married at 31, I have only one child and I lived happily ever after. After a year of marriage my husband has become so weird and I don't understand what's going on, he's full from home to another woman, I love him so much I don't even dream of losing him, I'm doing my best to be sure my husband is coming back, but all without help, crying and crying asking for help, I talked about it with his family but got no answer. So my best friend Anna Johansson promised to help me. She told me about a man named Dr. Alaba, she told me that he is a very big man and a real man who can be trusted and has nothing to do with love problems that he cannot solve and she told me that he has helped countless people to rebuild their relationship. I was really convinced, I quickly contacted his email address, dralaba3000@gmail.com or his WhatsApp / viber on that number +1 (425) 477-2744. I explained all my problems to him, he told me that I didn’t have to worry that all my problems would be solved immediately. He told me what to do to get my husband back, and I said that, he said that after 3 days my husband would come back and start praying, and it really happened as he said, I was very surprised, it’s so amazing. The glory of our relationship with God is now very close and we both live happily ever after. If you encounter a similar problem, contact him immediately and solve the problem once and for all. And I am a living witness

 • shira997

  hello this is my story! I was married for seven years without a child, which is why my husband started behaving strangely, lately he comes home and no longer spends time with me and said he wants a divorce. So I became very sad and lost in life because the doctor told me there was no way I could get pregnant it really made my life miserable. until I came across a friend who told me from the internet about DR Alabi how he helped many women with similar problems I was going through so I contacted him at: (dralaba3000@gmail.com) and she explained to him everything he told me he should be secured before he could cast the spell at the reunion to bring my husband back, which I did, and he sent a powerful prayer that I had to say in the middle of the night as he cast the spell of love. It was a miracle 24 hours later my only husband came back to me and apologized for everything he had done and told me he was fully prepared to support me in anything I wanted, quickly call DR Alabu and tell him what was happening the moment and I also prepared and sent an herbal remedy that he said would cure any unwanted disease or infection that prevented me from getting pregnant and then instructed me how to use it before meeting my husband. Here after using this indigenous plant and root, a few weeks later I started to feel signs of pregnancy all over myself, I was really pregnant and I just gave birth to a boy in 1 month. I swear the whole world will find out about DR Alaba because he saved my relationship and who also gives me children that I can proudly call my own today. For any woman who thinks that's impossible, here is an opportunity to smile and bring happiness to your family, kindly contact DR Alaba via email at: (dralaba3000@gmail.com). Or him WhatsApp / Viber via +1 (425) 477-2744, He is truly God sent to bring lost lovers and bring happiness ..

 • kate4141

  Dr.Agbazara ist ein großartiger Mann, dieser Arzt hilft mir, meine Geliebte Jenny Williams zurückzuholen, die vor 1 Jahr mit mir Schluss gemacht hat und vor ein paar Tagen kam er zu mir zurück und bat sie mit Hilfe dieser spirituellen Kräfte zurück zu akzeptieren. Also, wenn Sie Hilfe in jeder Situation im Leben brauchen, kontaktieren Sie ihn per E-Mail über: ( agbazara@gmail. com ) oder rufen Sie / WhatsApp  +234 810 410 2662

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.