Roditelji Kolumne roditelja 17. srpnja 2017.

Muke po djetetu - nema priručnika uz to malo biće

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnoća prođe, rodiš i slijedi dolazak kući. Što sad? Nema priručnika uz to malo biće. Počinje „MOŽDA“ razdoblje - možda je gladan, možda je žedan, možda su grčevi, možda je bolestan... Jooooj, dok ne prestane plakati, sve su opcije otvorene

Danas je, nažalost, došlo vrijeme da je za zatrudnjeti potreban sklad glave, zvijezda, hormona, vračara i poneke čaše vina. Nekima to ide lako, nekima malo teže, ali kada proces uspije i kada pomisliš da je to sve što te čeka, krene jutarnja mučnina. Je, jutarnja, malo sutra. Ne zna ona ni za jutro ni za večer, ne poznaje ni svetak ni petak. Kad ta krene, ne prestaje. Preporuka budućim trudnicama: zatrudnite odmah u četvrti mjesec trudnoće, preskočite prva tri, ako možete

trudnica, hrana Možda te zanima... Trudnoća je blažena, ali da barem traje tri mjeseca Roditelji

Kada prođe taj period i napokon se sastaviš sa suvislom mišlju, treba odlučiti kako će se dijete zvati. U obzir treba uzeti djedove i bake, hrvatska i moderna imena, da te ime ne podsjeća na nekoga koga baš i ne voliš i tako redom. Dakle, ostaju ti dva ili tri imena između kojih možeš birati. Onda slijede mišljenja svih onih koji ti, naravno, mogu sve iskreno reći. Sve redom stavi na ignore i, ako želiš, dijete nazovi Mali Zeleni III. 

Nema priručnika uz to malo biće

Trudnoća prođe, rodiš i slijedi dolazak kući. Što sad? Nema priručnika uz to malo biće. Počinje „MOŽDA“ razdoblje – možda je gladan, možda je žedan, možda su grčevi, možda je bolestan... Jooooj, dok ne prestane plakati, sve su opcije otvorene. Pedijatar je na brzom biranju, muž već pali auto, a tu su, naravno, i neprocjenjivi savjeti ljudi čije mišljenje i ne tražiš.

mama beba Možda te zanima... Najgori savjeti o roditeljstvu koje ste dobili Roditelji

Preživiš i to razdoblje, misliš da si sve svladao, ponekad i odspavaš sat do dva na prekide, kad ono – it’s alive!!! Staviš ga na krevet, trepneš i eno ga na sudoperu. Od trenutka kada otkrije ruke i noge, ono je posvuda!

Tišina znači opasnost

Najviše se treba bojati tišine – tišina znači opasnost. U trenutku kad ga pronađeš, ono već jednom rukom četku za WC prinosi ustima, a drugu ruku gura u utičnicu! Cijeli je stan oblijepljen, osiguran, sve su stvari na plafonu, izvan dosega djeteta. Odeš u trgovinu, vratiš se – beba hoda! Tek tada shvatiš da je tvoj predivno uređen stan bojni poligon za tvoje dijete! Oštri rubovi stola, namještaja, klizave pločice, ručke od ladica – odjednom je sve u razini glave djeteta i ono kao da ima navigacijsko navođenje prema svakom kantunu. U nekoliko navrata došlo mi je da djetetu omotam spužvu oko glave, da barem pola sata predahnem. Nema tog treninga koji može nadmašiti lov za djetetom.  

Ali uza sve muke dolaze i nezaboravni trenutci osjećaja bebe u trbuhu, prvog osmjeha, poljubaca, ljubavi i topline koju dijete pruža, zbog čega si u stanju podnijeti sve strahove, padove i udarce, utješiti i ohrabriti svoje dijete te mu pomoći da uzdignute glave krene dalje. 

djevojčica Možda te zanima... Urnebesni mališani: Ostavite ih na sekundu, nađete ih u WC-u Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.