Roditelji Kolumne roditelja 18. ožujka 2016.

Cijelom svijetu htjela sam reći da sam trudna

par, trudnoća, test
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Maja je u našem nagradnom natječaju osvojila najbolji tretman za sebe i svoju bebu: vođenje trudnoće u Poliklinici GinOps pod stručnim vodstvom dr.sc. Škrablin. U svojoj prvoj kolumni opisuje kako se osjećala kad je saznala da je trudna, a dr. Škrablin donosi stručni osvrt na prvo tromjesečje trudnoće

Evo nas već u 13. tjednu. Za trudnoću sam saznala u 5. tjednu i sjećam se kako mi se činio daleko prvi pregled, kojeg sam morala strpljivo čekati desetak dana... I onda onaj trenutak kad je doktor uz smijeh rekao: "Čestitam, trudni ste" i pokazivao mi malu točkicu na ekranu. Prva pomisao mi je bila: "Pa ovo uopće ne liči na bebu!" :-) No, otkucaji srca su pokazali da je to zaista maleno biće i da će se uskoro početi formirati i rasti...

I onda, nakon toga je počela velika briga hoće li sve biti OK te želja da što prije preleti vrijeme do trećeg mjeseca. S jedne strane, imala sam želju s cijelim svijetom podijeliti svoju sreću i obznaniti da sam trudna - uključujući vozača autobusa, tetu u dućanu, druge trudnice koje sam sretala po cesti, a s druge strane bilo me strah bilo kome reći i nekako sam uživala u toj maloj tajni sa svojim mužem.

5 stvari kojima se možete veseliti na početku trudnoće

Kako sakriti tajnu pred društvom?

Odmah nakon što sam saznala da sam trudna (ali nisam još imala potvrdu doktora) - dolazili su nam prijatelji na druženje! To znači, puno smijeha, zabave, veselja, ali i alkohola :-) Odmah sam s dragim smislila plan kako ćemo ekipi reći da sam na antibioticima i da ne smijem piti... Gledala sam društvo kako se zabavlja i cijelo vrijeme željela pozvati frendice sa strane i otkriti im tajnu, ali nekako sam se suzdržala. Iako su mi kasnije cure rekle da sam im bila čudna te večeri, a kada sam im obznanila trudnoću - obje su rekle: "Znala sam! Zato nisi pila one večeri!"

Tako da su u prvo vrijeme za trudnoću znali samo naši najbliži, ali kako je vrijeme prolazilo, a ja polako postajala uvjerenija da će sve biti OK - počeli smo polako otkrivati slatku tajnu prijateljima...

'Točkica' je počela izgledati kao beba

Drugi pregled, koji je označavao i upoznavanje sa dr. Škrablin, u meni je konačno probudio osjećaj da sam zaista trudna! Do tada sam znala da u meni raste bebica, da je trebam čuvati, da se moram paziti, ali nekako još nisam bila svjesna što to stvarno znači.

I onda, na tom pregledu, ona točkica je počela izgledati kao beba, razvile su se rukice, nogice, prstići... Doktorica mi je polako i strpljivo sve pokazivala i objašnjavala, a na velikom ekranu sam pratila svaki pokret svoje bebe... I najljepše od svega - okretala se, vrtjela i u tom trenutku sam shvatila: "Pa bebač je živ"! (ili živa, još ne znam :-))!

Tako da se sada konačno polako opuštam, počinjem uživati u trudnoći, mučnine su se značajno smanjile i nestrpljivo iščekujem novi pregled... Trudim se ne zafrkavati puno muža, ali hormoni su zeznuta stvar :-) Sva sreća pa za sada sve muški podnosi, a mi se nadamo da će tako ostati do kraja! I za kraj moje prve kolumne - život je zaista čudesan...

'Prije trudnoće mislila sam da će mi biti teško odreći se nekih stvari'

 

GinOps logo | Author: Promo Foto: Promo

 

U nagradnom natječaju portala Klokanica i Poliklinike GinOps Maja je osvojila najbolji tretman za sebe i svoje nerođeno dijete: vođenje trudnoće u Poliklinici GinOps pod stručnim vodstvom prof.dr.sc. Škrablin.

Maja će voditi dnevnik kroz cijelu trudnoću, a uz njene kolumne, dr. Škrablin donosi stručni osvrt.

Tijelo se priprema za trudnoću, porod i babinje

Već tijekom rane trudnoće, zapravo već tijekom prvih tjedana, buduća majka doživljava niz psiholoških i fizioloških promjena koje će njezino tijelo pripremiti za trudnoću, porod i razdoblje nakon poroda. Sve se zbiva vrlo brzo i puno ranije no što i majka i dijete zaista trebaju tijelo koje funkcionira na drugačiji način. Sve prilagodbe daleko premašuju potrebe i gotovo su sve prolazne i nestaju tijekom babinja ne ostavljajući posljedica. Lijepo je reći da se tijelo svake pojedine majke priprema upravo onako kako je to potrebno baš njenom djetetu. Većina promjena nastaje zbog višestrukog porasta količine hormona žutog tijela I posteljice ili su jednostavna posljedica pritiska i razmicanja organa u trbuhu i prsnom košu zbog rasta djeteta u maternici. Neke promjene vidjet ćete, neke samo osjetiti kao drugačije “funkcioniranje”. Kada narod govori o “drugom stanju”, govori upravo o tome. Sve je jednako, a opet sve drugačije nego prije…..

Što primjećujemo u prvom tromjesečju?

Uobičajeni prvi znak trudnoće je izostanak menstruacije. Oskudna sukrvica nije rijetkost u vrijeme očekivane menstruacije i povezuje se s implantacijom. Nerijetko žene osjećaju punoću u donjem trbuhu i česte se žale da imaju “osjećaj kao da će svaki čas početi menstruacija”. To je posljedica porasta maternice I njenog omekšanja. Već nakon 4-6 tjedana javlja se osjetno povećanje dojki zbog rasta sekretornih kanalića i hipervaskularizacije i osjetljivost i nabreklost dojki, posebice bradavica.

Oko 12. tjedna može se istisnuti kolostrum, a nabrekle lojnice (Montgomeryeve žlijezde) ističu se na areoli kao bijele točkice. U to vrijeme nisu rijetke jutarnje mučnine i povraćanja, nagon na mokrenje, jaki umor i pospanost. Većina poremetnji su blage i uvjetovane naglom promjenom hormonske ravnoteže. Vrat maternice i rodnica smekšavaju se, iscjedak iz rodnice, leukoreja, obilniji je, sluzav i rijedak. Oko 10. tjedna već je moguće uporabom doplera čuti kucajeve čedinjeg srca. Maternica se povećava do veličine muške šake i ispunja malu zdjelicu. Prilagodba kardiocirkulacijskog, bubrežnog i dišnog sustava u punom je jeku: tijelo prikuplja nekoliko litara vode koja će se rasporediti u krv i meka tkiva, srce radi pojačanim kapacitetom, raste broj eritrocita i plazme, počinje prikupljanje nekoliko kilograma masti koje će majka pripremiti za energetski gubitak u tijeku dalje trudnoće, za napore poroda i dojenja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.