Roditelji Kolumne roditelja 22. prosinca 2016.

10 mitova i istina u koje vjerujemo kad očekujemo dijete

Kristina Kos
Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nitko nas ne može pripremiti na razdoblje koje slijedi kada s djetetom dođete kući. Svi očekujemo scenarij kao iz časopisa, a istina je da 90 posto vremena imamo podočnjake do poda, beba uglavnom vrišti, ne spava, i najčešće ne znamo što sad. No, nekim čudom, sretni smo, jako sretni

1. Porod je lagan i boli kao malo jača menga

Da, da u snovima, možda. Ljubomorna sam na mame koje rađaju sat, dva i onda kažu da bi to ponovile. Moj je porod davno izašao iz mode - ni brz, ni bezbolan

2. Kad rodiš i zagrliš svoje dijete, sve brige nestanu

Ne, onda tek počinje prava fešta koju nikad ne bi izdržali da nismo oboružani s tolikom količinom ljubavi da nismo ni znali da tako nešto postoji. Nitko nas ne može pripremiti na razdoblje koje slijedi kada s djetetom dođete kući. Svi očekujemo scenarij kao iz časopisa, a istina je da 90 posto vremena imamo podočnjake do poda, beba uglavnom vrišti, ne spava, i najčešće ne znamo što sad. No, nekim čudom, sretni smo, jako sretni.

Mama blogerica iskreno: 20 stvari koje morate znati nakon što 'istisnete' bebu iz sebe

3. Sve bebe cicaju, to im je prirodno

Ne znam za vaše, ali moja nije cicala prvih mjesec dana, dok nismo prošli kroz 100 muka i na kraju je procicala i to na jedvite jade. Bili smo jako sretni i ponosni pa smo nastavili cicati do godine dana.

4. Bebe se vole voziti u autu

Aha, naprosto obožavaju. Samo što usput vrište iz petnih žila.

Moji planovi vs. stvarnost s malom bebom

5. Naspavajte se sad, poslije će vam nedostajati sna

Nemojte spavati jer kad će vam zatrebati sna, a to će biti često, nećete moći uzeti malo od onoga što ste spavali ranije. Radije uživajte u izlascima, koncertima, šopinzima, kinu, seksu, kavicama. Kad rodite, znat ćete zašto. Koliko sati sna gubimo u prvoj godini s bebom?

6. Bebe spavaju oko 16 sati na dan i bude se jesti točno svaka dva, tri sata

 

Kristina Kos | Author: Privatni album Foto: Privatni album

E, ovo mi je bio najveći šok. Našoj Iskri je jedina noć koju je prespavala bila ona nakon poroda. To dijete je uvijek bilo budno, gledalo me onim svojim velikim okicama i nešto od mene očekivalo. Preko dana je spavala dva puta po pola sata, ako, a noću sam prestala brojati.

 

7. Bebe se vole voziti u kolicima

Da, neke stvarno vole. I sjede u tim kolicima po pola sata i grizu neku igračku. Mi smo se vozili u kolicima tako da se u kolicima vozila torba, a Iskra je bila u jednom maminoj ruci, dok sam drugom gurala kolica. Što kad beba ne voli kolica?

8. Bebe spavaju u kinderbetu

Propala investicija. Do nedavno je skupljao prašinu i veš, a sad smo ga konačno maknuli i tamo stavili ormar. Puno korisnije. Mišica spava s nama, od prvog dana.

9. Bebe imaju svoj ritual i robovi su navika

Nisam sad točno sigurna jel moja mala Pišulinka ikad zaspala u isto vrijeme i probudila se u isto vrijeme. Obožava promjene, obožava kad negdje odemo, ako je uzbuđena ne ide spavati na vrijeme pa se nakon tri sata onesvijesti, jede dok je gladna, a ne za vrijeme ručka...

10. Ne možemo vam opisati kakav je osjećaj imati dijete

Ovo je jedina istina, zato se neću ni truditi opisivati onima koji tek planiraju. Jednostavno, nemoguće je opisati i nije ravno ničemu što ste do sad iskusili. Predivno je, savršeno i nikad ne prestaje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.