Roditelji Baka i djed 07. listopada 2014.

'Unuk me nije postarao, nego pomladio'

Dubravka Zaninović, baka, Prvi otisak
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Baka Dubravka Zaninović ispričala nam je kako je u želji da sačuva uspomenu na dlanove i stopala svog prvog unuka došla do ideje za izradu 3D otisaka pod nazivom Prvi otisak te kako je druženje s unukom vraća u djetinjstvo. A dvoje čitatelja koji su nam ostavili odgovor u raspravi ispod članka nagradili smo Prvim otiskom!

Iako je već tri godine u mirovini, Dubravka Zaninović iz Zagreba, 58-godišnja baka trogodišnjeg Luke, počela je izrađivati 3D otiske dlanova i stopala novorođenčeta pod nazivom Prvi otisak. "Do ideje sam došla u želji da sačuvam uspomenu na dlanove i stopala svog prvog unuka. Nakon pretraživanja proizvoda koji postoje na tržištu shvatila sam da nema onakvog kakvog sam ja zamislila. Udubljeni otisci nisu mi odavali realnu sliku, a oni koji omogućuju izradu odljeva ruke ili noge izgledali su mi pomalo zastrašujuće. Kroz razgovore s ljudima i pretraživanje interneta došla sam do ideje kako najbolje izraditi 3D otiske", kaže baka kojoj je prvi model bio njezin unuk Luka.

"Otisci su ispali savršeno i danas krase naš dnevni boravak. Ideja da i ostalima omogućim izradu takvih otisaka nastala je spontano. Naime, prijatelji koji bi nam dolazili u posjet pitali su gdje se tako nešto može kupiti i malo po malo nastao je Prvi otisak", priča kreativna baka, a dodaje da joj je najdraži zajednički obiteljski otisak dlanova kćeri Marine, njenog muža i unuka Luke.

Dubravka Zaninović, baka, Prvi otisak | Author: Grgur Zucko/PIXSELL Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Lukine otiske podijelila je cijeloj obitelji, a budući da su okviri u kojima se nalaze otisci dovoljno veliki, baka kaže da u njih još stanu svakakvi detalji, na primjer školjke, razni ukrasi i slično. "Drveni okvir mi izrađuje jedan odličan stolar prema mojim nacrtima, a sve ostalo izrađujem i pakiram samostalno", kaže Dubravka i dodaje da Lukine otiske planira raditi sve dok krene u školu tako da zapamte kako je bio mali.

Komplet Prvi otisak sadrži sve što je potrebno za samostalnu izradu otisaka dlana i/ili stopala djeteta: drveni okvir 30x30 centimetara, masu za izradu negativnog otiska, stvrdnjavajuću masu za izradu odljeva, pločicu za izravnavanje i jednostavne upute za uporabu u kojima je svaki korak izrade detaljno objašnjen i potkrijepljen slikama.

Dobitnici Prvog otiska

Kako čuvate uspomene na svoju djecu? Dva odgovora koja ste nam ostavili u raspravi ispod članka od utorka, 7. listopada do ponedjeljka, 13. listopada u 11 sati nagradili smo Prvim otiskom. Dobitnici su marina289 i mmama, a oni će biti obaviješteni i putem e-maila!

 U nagradnoj igri mogu sudjelovati samo registrirani korisnici Klokanice, pa ako još niste, registrirajte se!

S unukom cijelo ljeto na moru

Baka Dubravka ima jako otvoren i prisan odnos sa svojom djecom, a kad je njena kći Marina zatrudnjela, cijela bakina zgrada znala je sretnu vijest. "Kad je kći bila u rodilištu, mene je najviše bilo strah za nju, čak više nego za bebu, a budući da sam po struci medicinska sestra, još me više bilo strah", kaže Dubravka koja je baka postala s 55 godina, a mama s 22 godine. 

"Muž je tek završio faks, a svi smo ga zezali da je dobio dvije diplome, onu s fakulteta strojarstva i kćer", prisjeća se Dubravka koja ima kćer i sina te dodaje da su joj njena mama i svekrva pomagale oko djece, a isto tako ona pomaže svojoj kćeri. 

Dubravka Zaninović, baka, Prvi otisak | Author: Grgur Zucko/PIXSELL Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Luka je u rujnu krenuo u vrtić, a do tad su ga čuvale bake. "Budući da imamo kuću na Hvaru, Luka cijelo ljeto prvodi sa mnom i odlično nam je. Nedavno se nešto naljutio na mamu i rekao je da ne voli ni mamu ni tatu nego samo baku Dubravku", smije se baka.

"Na moru sam podređena njemu, a i njegovi roditelji i ja smatramo da je od početka najvažnije imati dobar raspored. Samo s rasporedom je moguće potpuno se posvetiti djetetu, a uz to imati vremena i za sebe", kaže baka koja se u većini stvari oko odgoja slaže sa svojom kćeri

Unuk me vraća u djetinjstvo

"Marina mi je jedino zamjerala što sam naučila Luku na nošenje, ali oko svega se dogovaram s njima. Nisam ga  razmazila poklonima, najviše mu volim poklanjati korisne stvari, ono što mu treba, kao što su didaktičke igračke, a imamo i igru sa željama. Ima pravo na jednu želju, ja zapamtim što želi pa mu to poklonim za idući rođendan ili praznik", priča.

Iako je već baka i u mirovini, Dubravka kaže da se sa svojim unukom vraća u djetinjstvo. "Unuk me nije postarao, nego pomladio. Igramo se skupa s autićima i vlakićima, provlačimo ispod stola. Puno šećemo i pješačimo. Slično kao kad ideš u šetnju sa psom, upoznaješ nove ljude, tako i s bebom u kolicima u parku", kaže.

Baka Dubravka smatra da je za dijete dobro imati puno aktivnosti"Moja mama smatrala je da moja djeca imaju previše aktivnosti, ali su imali dobar raspored i slobodno vrijeme. Smatram da treba zaposliti dijete, inače će lutati", kaže baka i dodaje da ju je uvijek bilo više strah odgajati muško nego žensko dijete, ali i naglašava važnost povjerenja. "Ja sam uvijek s djecom mogla razgovarati o svemu, a ako iznevjeriš dijete jednom, teško je vratiti to povjerenjeDijete se ne može formirati onako kako želite, ali kućni odgoj je bitan. Cilj je svakog roditelja da se ponosi svojim djetetom", zaključuje baka.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.