Roditelji Baka i djed 17. lipnja 2013.

Sretna baka Nada Rocco

Nada Rocco
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

"Šećemo po bregima, beremo trave, voćke, igramo razne igrice, recitiramo pjesmice, čitamo knjige, kuhamo, pričamo o raznim temama", otkrila nam je poznata glumica kako najradije provodi vrijeme sa svojom unukom

Glumica Nada Rocco baka je 10-godišnje Vilke, za koju kaže da je inteligentna, razumna, bistra, spretna, multitalentirana djevojčica, koja uz sve te vrline ima i svoje faze prgavosti, neposlušnosti, lijenosti, kao uostalom i sva djeca. To je faza odrastanja iz koje proizlazi osobnost buduće zrele osobe, smatra Nada Rocco.

U razgovoru za Klokanicu otkrila je da ju je vijest o Vilkinom rođenju zatekla u planinama, a ljubav prema prirodi od početka prenosi i na svoju unuku:

"Ja sam strastveni planinar, volim prirodu, i često boravim u planinama i šumama. Vilkine prve planinarske cipele testirali smo, kada je netom prohodala, u srcu Velebita. Ležala je u travi i gledala malo u svoje nove planinarske, barem tri broja prevelike cipele - najmanje koje sam pronašla i donijela joj s jednog planinarenja po Alpama, a malo u daleke vrhove krošnji stoljetnih smreka kroz koje se nježno provlačio vjetar stvarajući divnu muziku. Nakon dugih trenutaka ushićenja tiho je rekla: 'Baka, ovdje je najljepše'".

Vilkino rođenje i prve godine

Vilka je kćer Nadine kćeri, također poznate glumice Barbare Rocco, koja s obitelji živi u Varaždinu. Zbog toga se baka i unuka ne viđaju onoliko često koliko bi obje željele, ali kad se Vilka rodila, Nada je odmah otišla na mjesec dana u Varaždin, kako bi pomogla svojoj kćeri i omogućila joj da se potpuno posveti djetetu.

"Bio je to prekrasan osjećaj, potpuno različit od onog kad sam ja postala majka. Prekrasan u jednom drugom smislu. Čovjek, s mudrošću svojih godina, promatra stvari koje se odvijaju oko njega drugačije. Bila sam sudionikom veličanstvenog čina rođenja novog života, ispunjena srećom i ljubavlju, ali ne na isti način kao kad sam ja rađala. Bilo je to sveobuhvatnije poimanje života.

Tijekom prvih Vilkinih godina ja sam još uvijek vrlo intenzivno radila, a budući da ne dijelimo život u istom gradu, nisam mogla sudjelovati u njenom odrastanju onoliko koliko sam to željela. Sada kad smo zajedno, šećemo po bregima, beremo trave, voćke, po zimi se spuštamo niz snježne padine, igramo razne igrice, recitiramo pjesmice, čitamo knjige, kuhamo, pričamo o raznim temama", ispričala nam je Nada Rocco.

Utjecaj i uloga baka i djedova

Budući da ja sama ljubiteljica zdravog života i prehrane, uključujući sirovojedstvo, pitali smo ju je li na neki način utjecala i na prehranu i navike svoje unuke.

"Što se tiče prehrane, moja unuka, kao i sva djeca, ima faze. U jednoj je fazi obožavala salate, a danas zeleno lisnato ne može ni vidjeti. Imala je fazu pijenja sokova od voća i povrća, a danas joj jedva uguram sok od naranče. Kako odrasta, tako se i njeni odabiri mijenjanju. Mislim da je to normalno. Tako je bilo i s mojom djecom. Koliko god se trudim opisati joj nutritivnu vrijednost pojedinih namirnica i razotkriti nedostatnost drugih, izgleda da, ili ja nisam dovoljno uvjerljiva, ili je ona 'nevjerni Toma' i sama mora doći do vlastitih saznanja", odgovorila nam je Nada Rocco.

Zanimalo nas je i što misli kakva bi trebala biti uloga bake ili djeda u životima njihovih unuka: "Djedovi i bake prvenstveno moraju biti podrška i djeci i unucima, razumjeti ih i voljeti. Naravno da glavnu ulogu u odgoju djece imaju njihovi roditelji. Oni ih osluškuju i usmjeravaju.

Bake onda dodaju još koju esencijalnu mudrost, uvijek spremne razgovarati o svim temama koje djecu intrigiraju, naravno ovisno o njihovoj znatiželji i interesu. Uživam gledajući i prateći stasanje moje unučice u, sigurna sam, jednu lijepu, moralnu i pametnu osobu", kaže glumica.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.