Roditelji Baka i djed 11. veljače 2014.

'Ja sam djed opće prakse i znam uživati u unucima'

Pero Juričić unuk Jan
Foto: Nina Djurdjevic/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Glumac Zagrebačkog kazališta lutaka Pero Juričić za Klokanicu je ispričao zbog čega su njegovi unuci, petogodišnja Buga i njezin devetogodišnji brat Bartol te sedmogodišnji Jan, jako vezani uz njega, a otkrio nam je i da upravo priprema predstavu 'Ja, deda'

"Rekao bih da sam ja djed opće prakse. Nekad sam popustljiv, nekad izgubim živce. No, znam uživati u unucima, kao što sam znao i uživati u djeci", priča glumac Pero Juričić, ponosni djed troje unuka – petogodišnje Buge i njezinog devetogodišnjeg brata Bartola te sedmogodišnjeg Jana, sina također poznatog glumca Filipa.

Unuci ga, kaže Juričić, jako vole, a kad su svi skupa, međusobno su si velika konkurencija. Dečki su, smije se poznati glumac, postali i pomalo ljubomorni na Bugu, no omiljeni "deda" jako se trudi svoju pažnju ravnomjerno rasporediti na svo troje unuka.

Glumca Zagrebačkog kazališta lutaka pitali smo koja je njegova tajna, zašto unuci toliko vole provoditi vrijeme sa svojim "dedom", a Juričić odgovara: "Ja ponekad radim i prekršaje" , te uz smijeh objašnjava da im ponekad daje i čokoladu što "moderni roditelji" izbjegavaju.

S unucima ima ležeran odnos

"Šalu na stranu. Djetetu se treba posvetiti i zato se moji unuci toliko vežu uz mene. Ja za njih imam puno strpljenja. Kao otac sam bio mlad, bio sam dosta nervozan i to je onda utjecalo na odnos s djecom. Kao djed to sam odlučio korigirati i u odnos s unucima nastojim unijeti više ležernosti", objašnjava Juričić.

Ovaj angažirani djed toliko vremena provodi sa svojim unucima da su ga čak i mame u parkovima pitale za savjet kako da riješe neki problem, a gotovo svaki vikend rezerviran je za Bugu, Bartola i Jana.

Pero Juričić unuk Jan | Author: Nina Djurdjevic/PIXSELL Foto: Nina Djurdjevic/PIXSELL

Dolaze mu na spavanje, a nerijetko ih vodi u vikendicu u okolici Zagreba na koju je jako ponosan. A djeca, kaže Juričić, obožavaju sa svojim "dedom" ići na grunt.

"Često im znam reći da ih neću voditi na vikendicu ako ne budu dobri. I to im je velika kazna", priča popularni glumac čiji glas poznaju gotovo sva djeca budući da često sinkronizira crtiće, a i dalje je vrlo aktivan u Zagrebačkom kazalištu lutaka iako je službeno u mirovini.

No, Juričićeva popularnost među djecom, smije se glumac, njegovim unucima i nije nešto posebno.

"Bio sam nedavno s najstarijim unukom Bartolom u gradu i sva su djeca gledala u mene i mahala mi, a Bartol me pitao zašto to rade. Ja sam mu rekao: 'Znaš, tvoj deda je faca.' A Bartol je prvo mudro šutio, a onda mi znakovito rekao: 'Nisi ti faca, moj dida je faca' pritom misleći na svog drugog djeda, Dražena Budišu", ispričao nam je Juričić.

Sam izmišlja priče

Dok neki roditelji muku muče kako uspavati djecu, omiljeni djed s tim nikada nije imao problema. Naime, objašnjava, Bugu, Bartola i Jana najviše voli stavljati spavati jer uživa u pričanju priča unucima.

"Buga voli kad joj prije spavanja pričam viceve, a Jan obožava kada mu pričam dogodovštine i to osobito priče kako sam znao naljutiti svoju mamu. Iste priče, koje sam pričao kćerki i sinu sada pričam unucima. U mojim pričama vuk je pozitivan lik s emocijama, a djeca jako vole priču o psu Bonzu koju sam izmislio", kaže nam ovaj popularni kazališni i televizijski glumac.

Pero Juričić unuk Jan | Author: Nina Djurdjevic/PIXSELL Foto: Nina Djurdjevic/PIXSELL

Upravo je vuk razlog zbog kojeg petogodišnja Buga neće ni blizu kazalištu, jer su joj rekli da je njezin deda svinja i vuk, dok njezin brat Bartol obožava kazalište.

"Ima tu privilegiju da sve predstave može gledati iza scene. Fasciniran je kazalištem", priča ponosi djed.

Iako je službeno u mirovini, Juričić je vrlo aktivan pa osim što glumi u većini predstava u Zagrebačkom kazalištu lutaka, igra i predstave s Histrionima. Otkrio nam je i kako trenutno priprema monodramu "Ja, deda" u teatru Teatroman kao je svojevrsni nastavak monodrame "Ja, tata".

"Moram priznati da sam se malo bojao raditi ovu predstavu. Čovjek se ponekad boji izgovoriti tu riječ djed. Osim toga, ovaj je djed poputno različit od mene. Tom djedu su djeca smetnja, on ne uživa u druženju s unucima, već ih doživljava kao da mu oduzimaju zaslužen odmor. Ja sam, pak, druga krajnost. Iako mi je dugo trebalo da shvatim da sam djed i da naučim to biti, sada sam opsjednut unucima", iskreno priznaje popularni djed.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.