Roditelji Baka i djed 07. svibnja 2016.

Djeca postaju kreativnija igrajući se s djedom i bakom

baka djed unuci
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kroz igru s unucima stvara se posebna emocionalna veza pa dijete zadovoljava svoju potrebu za pripadnjem i ljubavlju. Ako ih uključite u svakodnevne aktivnosti, unuci će stvoriti zdrave navike

Bake i djedovi često pomažu svojoj djeci, današnjim roditeljima, na razne načine. Možda povremeno ili svakodnevno čuvate svoje unuke, a sigurno provodite vrijeme s njima, igrajući se i učeći. Ako ste bliski sa svojim unucima, važan ste izvor emocionalne podrške u teškim trenucima. Gledano iz dječje perspektive, za njih je odnos s bakama i djedovima jedna posebna vrstu bliskosti, koje će se većina sjećati i kada budu puno stariji. "Djeca vole slušati priče koje bake i djedovi pričaju, priče o obiteljskoj povijesti, o tome kakvi su bili njihovi roditelji kad su bili djeca i kako se nekad živjelo . Bez roditeljske odgovornosti, ali i s više životnog iskustva, djedovi i bake drugačije, obično opuštenije, ulaze u odnose sa svojim unucima", kaže psihologinja Natalija Stanković.

Upijaju kao spužvice

Upravo zbog različitosti odnosa, možete utjecati na razvoj svoje unučadi i pomoći im da se bolje razvijaju te se posvetiti svojim unucima na kvalitetan način"Svakodnevnim zajedničkim aktivnostima kao što su čitanje priča, slikovnica, igranje društvenih igara, igrama mozgalicama i igrama asocijacije te malim igrokazima dijete stječe širok spektar interesa i razvija misaone sposobnosti u najranijoj dobi. Naravno, tu se stvara i posebna emocionalna veza, pa dijete zadovoljava svoju potrebu za pripadanjem i ljubavlju, što je od presudne važnosti za njegov cjelokupan razvoj", savjet je odgojiteljice Dijane Mamule.

Prihvatite svoju novu ulogu bake

Ako unuke uključite u svakodnevne aktivnosti, postat će kreativnijiPripremanje obroka, zajedničke male kulinarske radionice pa obrađivanje vrta te briga za biljke i životinje, pomažu djeci u razvoju objašnjava odgojiteljica Mamula.

Utjecaj baka i djedova na razvoj je neprocjenjiv

Pedagoginja i psihoterapeutkinja Ivana Grabar upozorava da, iako je u današnje vrijeme djecu teško zainteresirati za neke aktivnosti, uporni baka i djed mogu puno pomoći sebi i djetetu u uspostavljanju nove zdrave životne navike ili vještine. Ne smijemo zapostaviti, ni zaboraviti važnost kretanja za djecu, pogotovo djecu predškolske dobi. "Igre na zraku, trčanje, planinarenje, posjet špiljama, jezeru ili selu, kontakt sa prirodom od presudne je važnosti za zdravi razvoj djeteta", objašnjava odgojiteljica Dijana Mamula.

Pet savjeta za bake i djedove

Odlaskom u muzej ili na izložbu, razna kulturna događanja, koncerte i predstave, dijete upija nove informacije i širi svoje spoznaje. "Tako se stječe preduvjet za cjelovit rast i razvoj te zdravo odrastanje, kako tijela, tako i uma te čvrst temelj za kvalitetan intelektualni razvoj. Zbog svega navedenog, utjecaj baka i djedova na djetetov razvoj je neprocjenjiv", komentar je odgojiteljice Dijane Mamule.

Uživaju i djeca i bake i djedovi

"Za bake i djedove druženje s djecom na kvalitetan način je pravi melem: igranje šaha, brze šetnje, vježbe razgibavanja... To nisu naporne vježbice, a pomažu da se baka i djed osjećaju uključeni u odgoj djeteta. S druge strane, djetetu se sviđa da se njime bave osobe koje ga vole i koje imaju vremena za njihove potrebe", kaže pedagoginja i psihoterapeutkinja Ivana Grabar.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.