18. svibnja 2013.

Reumatoidna purpura

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Reumatoidna purpura je dobroćudna bolest koja se očituje osipom oko gležnjeva ili na stražnjici ako je dijete u krevetu. Osip prati naticanje zglobova koje katkada može biti bolno, bolovi u trbuhu, povraćanje, ili odbijanje hrane.

Reumatoidna purpura se često pojavljuje tijekom virusne infekcije ili spontano, bez poznatog razloga. Iako nosi naziv purpura, ova bolest nije uzrokovana poremećajem zgrušavanja krvi ili nedostatkom trombocita; povezana je međutim s upalom stijenki krvnih žila (vaskulitis).

Svakako je potreban medicinski nadzor djeteta, sve do izlječenja, jer se purpura može ponoviti. Bolest ne ostavlja posljedice, čak ni na zglobovima. Međutim, dijete može imati bubrežnih smetnji koje se kasnije očituju, albuminurijom ili hematurijom (krv u mokraći).

Liječnik će preporučiti postupak kojem je cilj liječenje simptoma. Pažljivo će tijekom više tjedana nadzirati bubrežni poremećaj. Odredit će dodatne pretrage u slučaju nepovoljna razvoja ili pogoršanja bolesti.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.