17. svibnja 2013.

Rahitis

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Rahitis je bolest koja se javlja tijekom rasta i okoštavanja kostiju zbog neodgovarajuće apsorpcije kalcija i njegove ugradnje u kosti što je povezano s manjkom vitamina D. Ne sprečava rast, osim u vrlo teškim slučajevima avitaminoze.

Rahitična djeca imaju proširene krajeve dugih kostiju što se očituje vidljivom kržljavošću, osobito na ručnim zglobovima. Neki znakovi rahitisa vidljivi su na rendgenskim snimkama. Mnogo rjeđe dijete pokazuje znakove hipokalcemije (nedovoljne razine kalcija u krvi). Teška hipokalcemija izaziva tetaničke krize, mišićne grčeve i laringospazam.

Vitamin D je potreban kako bi se kalcij ugradio u kost i učvrstio je. Stvara se u organizmu sunčanjem, ali u dojenčeta u nedovoljnoj mjeri. Iz preventivnih razloga liječnik će propisati D vitamin koji ćete davati djetetu do druge godine života. To je razdoblje rasta neobično važno jer, na primjer, dužina djeteta poraste od 50 do 75 cm tijekom prve godine. Taj ubrzani rast i djetetove potrebe za kalcijem čine nužnim konzumiranje velikih količina mlijeka (bilo da je majčino ili umjetno) ili mliječnih proizvoda (jogurta, svježega sira; kao međujelo).

Umjetna hrana za djecu oplemenjena je D vitaminom, ali ta količina nije dovoljna da pokrije potrebe svakog dojenčeta što opravdava dodatno davanje vitamina osobito djeci koja su podložnija nedostatku D vitamina (prijevremeno rođena djeca, djeca iz višeplodnih trudnoća ili trudnoća koje su uslijedile brzo jedna za drugom, djeca obojene kože).

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.