13. svibnja 2014.

Omiljena proljetna slastica – sladoled!

sladoled
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čim stignu topliji sunčani dani, pohrlimo u zagrljaj ovom slatkom mezimcu. Nije bitno kakvog je okusa, teksture i oblika, sposoban je u svakome probuditi malo dijete i izmamiti osmijeh na lice!

Sladoled je po svojoj definiciji djelomično ili potpuno zamrznuta slastica koja se sastoji od mlijeka ili mliječnih proizvoda (mlijeko u prahu, ugušćeno mlijeko, vrhnje ili maslac), te nemliječnih sastojaka koji se dodavaju u smjesu u svrhu podešavanja okusa, arome, boje, mirisa i konzistencije (šećeri i zaslađivači, stabilizatori i emulgatori, uz mogući dodatak voća, voćnih aroma, jaja, čokolade ili nekih drugih dodataka). Sladoled sadrži i vodu te uklopljen zrak, koji služi povećanju volumena sladoleda, boljoj konzistenciji, te smanjuje osjećaj hladnoće u ustima tijekom konzumiranja.

Za dolazak sladoleda u Europu zaslužni su Arapi koji su za vrijeme svoje vladavine na Siciliji upoznali Talijane s vještinom zamrzavanja sladoledne kreme. Nakon toga, od 1500. godine, otkako ga je talijanski kuhar servirao na svadbi Katarine de Medici i francuskog kralja Henryja II., talijanski se sladoled počeo širiti svijetom i u njemu je uživalo sve više i više ljudi.

Organizirajte sladolednu zabavu

Danas se sladoledi na tržištu nalaze u brojnim oblicima, okusima i pakiranjima. Razlikuju se mliječni sladoled, krem sladoled (koji sadrži najmanje 5% masti), sladoled, te zamrznuti aromatizirani i voćni deserti. Osnovna je razlika što mliječni i krem sladoledi sadrže mlijeko i ne smiju sadržavati biljne proteine ni biljnu mast, dok zamrznuti aromatizirani i voćni deserti ne smiju sadržavati mliječnu mast ni mliječne proteine.

Za koju vrstu sladoleda ćete se odlučiti, ovisi o vama! Popustolovac vam predlaže da iznenadite svoje najmlađe ukućane i organizirate pravu sladolednu zabavu! Osmislite osvježavajući jelovnik koji će se sastojati od nekoliko osnovnih okusa (npr. vanilije i čokolade) i osigurajte razne dodatke: nasjeckane orašaste plodove, čokoladne mrvice, grožđice, razno voće, kokos, šarene preljeve, šlag, itd. U jedno smo sigurni, zabava će ostati još dugo upamćena!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.