20. listopada 2015.

Nove 'tete pričalice' koje će posjećivati djecu u bolnicama

dijete priča
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tete pričalice i stričeki svakodnevno posjećuju odjele Dječje bolnice Srebrnjak, zabavljaju djecu, čitaju im i pričaju priče, organiziraju radionice i igraju se s njima. Od ove jeseni projekt se širi i na dječji odjel Bolnice Sestara milosrdnica u Zagrebu

U organizaciji udruge "Smiješak za sve" i riječke udruge "Portić" proteklog je vikenda u zagrebačkoj Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića održana dvodnevna edukacija za nove volontere – Pripovjedač(ic)e priča za laku noć djeci koja borave u bolnicama. Cilj projekta koje "Smiješak za sve" uspješno provodi već drugu godinu u Dječjoj bolnici Srebrnjak je osnaživanje hospitalizirane djece i smanjivanje negativnih posljedica hospitalizacije. 

Smiješak za sve | Author: Promo Foto: Promo

Na ovaj seminar u sklopu kojeg je održana edukacija i radionica "Svako dijete uživa u priči" prijavilo se više od 100 zainteresiranih volontera. Kroz ovaj projekt poznat pod nazivom "tete pričalice" prošlo je od 2104. godine više od 150 volontera koji su odradili čak 3000 volonterskih sati! Tete pričalice i stričeki svakodnevno su posjećivali odjele Dječje bolnice Srebrnjak, zabavljali djecu, čitali im i pričali priče, organizirali radionice i igrali se s njima. Od ove jeseni, valja istaknuti, projekt se širi i na dječji odjel Bolnice Sestara milosrdnica u Zagrebu

Svake večeri tri volontera idu na odjele gdje se nalazi oko 20-ero djece. Djeca su u dobi od 3-18 godina i zajednički se druže s volonterima. Djeci se nude priče koje volonteri odaberu s knjižničarima. Uz priče ponude im se i društvene igre kojima volonteri žele pridobiti pažnju, smijeh i razigranost. Roditelji najčešće nisu prisutni, osim ako se radi o apartmanskim smještajima. Projekt se provodi svaku večer uključujući vikende i blagdane.

Projekt su poduprli: Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo socijalne politike i mladih, Grad Rijeka, KBC Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka, Sveučilišna zaklada, Filozofski fakultet u Rijeci, Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, Knjižnice Grada Zagreba, Dječja bolnica Srebrnjak, bolnica Sestara  milosrdnica iz Zagreba, OŠ Ivana Gorana Kovačića, Turistička zajednica Grada Zagreba, Volonterski centar Zagreb i pekarnica Dubravica.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.