"Grupa 0+ (0-13 kg)Ovu grupu autosjedalica dijete koristi od rođenja do otprilike 13 kg. Rečeno je "otprilike" iz razloga što neka djeca ovu autosjedalicu prerastu po visini i prije nego što su postigla 13 kg tjelesne težine.
Dijete je preraslo autosjedalicu grupe 0+ ako je zadovoljilo barem jedan od sljedećih uvjeta:
[ul]
[li]dostiglo je maksimalnu težinu dozvoljenu autosjedalicom (13 kg) ili[/li][li]je od vrha glave djeteta do vrha autosjedalice preostalo manje od dva cm (vidi sliku!)[/li][/ul]
U prvom slučaju dijete je postalo preteško za ovu autosjedalicu (preraslo ju je po težini), dok je u drugom slučaju dijete previsoko za ovu autosjedalicu (preraslo ju je po visini).
Često se misli da je dijete preraslo ovu sjedalicu u trenutku kad nožice djeteta počnu doticati naslon stražnjeg sjedala. Međutim, doticanje naslona nogama pa čak i skvrčene noge nisu znak da je dijete preraslo autosjedalicu ove grupe!
Ako je dijete preraslo autosjedalicu grupe 0+, u pravilu se premješta u autosjedalicu grupe I.
Za prijelaz u grupu I autosjedalica, potrebno je zadovoljiti sljedeća oba uvjeta:
[ul]
[li]1. dijete ima minimalnu težinu dozvoljenu autosjedalicom grupe I (9 kg)[/li][li]2. dijete može ustati na svoje noge bez tuđe pomoći, bez ili s pridržavanjem za komad namještaja. [/li][/ul]
Ako dijete ne zadovoljava neki od ovih uvjeta (dijete ima manje od 9 kg ili se ne može samostalno dići na noge):
[ul]
[li]ako je dijete preraslo autosjedalicu grupe 0+ po visini, dijete možete premjestiti u kombiniranu autosjedalicu grupe 0/I koju ćete postaviti u smjer suprotan smjeru vožnje. Kod toga treba voditi računa o najvišoj dozvoljenoj težini djeteta za postavljanje u smjer suprotan smjeru vožnje, da se ne bi dogodilo da je najveća dozvoljena težina za takvo postavljanje manja od težine djeteta![/li][li]ako je dijete preteško za kombiniranu autosjedalicu grupe 0/I, a ne zadovoljava oba uvjeta postavljena za prijelaz u autosjedalicu grupe I, tada, nažalost, ne postoji jednostavno rješenje. Najbolje rješenje bila bi autosjedalica koja se postavlja u smjer suprotan smjeru vožnje i nakon prijeđene težine od 13 kg, ali je takvu autosjedalicu na hrvatskom tržištu teško pronaći. Ako imate poznanike u Švedskoj, gdje se djeca prevoze u smjeru suprotnom smjeru kretanja i do četvrte godine života, iskoristite poznanstvo ;)"[/li][/ul]Kopirano sa http://autosjedalice.info/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=47&Itemid=61
Mišica je sa nama od 11.8.2010.
Ribica stigla 26.10.2014.
Ja nisam luda, ja sam ekscentrična
S 5 mjeseci je beba puno premalena da ide u veliku autosjedalicu. Ona može prerast jaje do visine uha da joj van stoji vrh glavice. A ako ju smetaju nogice, vozite ju bosu pa ju neće toliko to iritirati. Ja sam stariju stavila u veću autosjedalicu s 9 mjeseci jer je tad hodala s jednom rukom, a stajala je sama, manju sam stavila s godinom dana jer je tek tad sama počela, ona je dugo puzala :D
Hvala iskrice na članku i cure na iskustvima... Ma moj baš jako ne voli jaje tako da nam je svaki odlazak negdje prava trauma - pogotovo ako idem sama s njim - i naravno našli su se neki pametni ljudi koji su nas počeli gnjaviti s time da je možda vrijeme za onu višu kategoriju, a ja jasno vidim da ćemo se još neko vrijeme morati mučiti sa jajetom jer nit još ima kilažu a ni ne ustaje skroz sam. A naravno da nisu ni pročitali ni raspitali se o tome kad, što pa sam ja odlučila ipak vidjeti što druge mame vele.
Sortiraj odgovore
Najstariji