Neobavezna cijepljenja

Izvan raspona! Odustani

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar krafnica

    krafnica

    Broj poruka: 242

    Prijavi adminu

    Drage mame, znam da poatoji tema o cijepljenju ali raaprava je bila samo o kalendaru obaveznih cijepljenja u Hr. 
    Zanima me je li koja od vaa cijepila dijete protiv rotavirusa i protiv pneumokoka i kakvo je vase misljenje o tome?

  • Maca2

    Broj poruka: 7

    Prijavi adminu

    I mene to zanima. Moja beba je 7 tjedana i neznam dali da ga cijepim ili ne…. Mame javite se…

  • Avatar krafnica

    krafnica

    Broj poruka: 242

    Prijavi adminu

    Moja 6 i isto ne znam sta bi bilo pametno napravit  .

  • Maca2

    Broj poruka: 7

    Prijavi adminu

    Moja pedijatrica je za cijepljenje,a ja baš i nisam, Neke moje prijateljice koje imaju bebe ni neznaju za to cijepljenje jer im njihovi pedijatri nisu to spominjali.

  • Avatar medsr

    medsr

    Broj poruka: 439

    Prijavi adminu

    Ej,cure..nemam neki pametan savjet..radim u toj struci i ima mama koje procitaju na netu ili su od nekog savjetovane ili im napomene doktor pa cijepe,ali u malom postotku..a vecina ne cijepi..a ako razmislim nije ni to tak blesavo..rota i pneumokok cesto smjeste dijecu u bolnicu.ja mislim da ne cijepe zbog skupoce cijepiva i slabe informiranosti.i doktor im veli mozete ali ne morate,a ne objasni nist konkretno

  • Maca2

    Broj poruka: 7

    Prijavi adminu

    Meni nije zbog novaca,ali bojim se nuspojava. I ovako mi se čini da ih protiv svega cijepimo. A gledajući s druge strane nedaj Bože da nešto pokupi. Stvarno neznam.

  • Avatar beag

    beag

    Broj poruka: 988

    Prijavi adminu

    ako ce nekome pomoci u nedoumici…. 
    "Cijepljenje protiv Rota virusa nije obavezno i odluka o cijepljenju ovisi o roditeljima i savjetu izbranog pedijatra koji pozna zdravstveno stanje djeteta. 
    Ako se donese odluka o cijepljenju, treba znati da se prva doza daje od navršenih 6 tjedana i unutar 90 dana života. Ispitivanje provedeno na oko sto tisuća djece pokazalo je da, poštujući ove termine, nije došlo do nikakvih nepoželjnih učinaka kakvi su primijećeni kod prvih cjepiva protiv Rota virusa. Naime, prvi pripravci cjepiva sadržavali su oslabljeni virus koji nije bio dovoljno pročišćen (iz životinjskog izvora) i izazivao je komplikacije. 
    Za dojenčad mlađu od 6 tjedana može se reći da je prirodno zaštićena od Rota virusa. Izgleda da stanice crijeva u toj mladoj dobi još nemaju receptore na koje se virus može pričvrstiti i ući u stanicu. No, najviše od svega novorođenče je zaštićeno antitijelima koje je dobilo od majke još preko posteljice. Dojenjem se ta obrana stalno povećava. Sa svakim obrokom dojenče prima antitijela koja djeluju na nivou crijevne sluznice i najbolja su prevencija infekcije Rota virusom."

  • Maca2

    Broj poruka: 7

    Prijavi adminu

    Hvala ti puno… Moj mali je na prsima,tak da nam je to veliki plus…

  • Avatar Omerta

    Omerta

    Broj poruka: 1479

    Prijavi adminu

    Malo dizem temu, jer sam i sama u nedoumici oko rota cjepiva. Sa prvim djetetom koje sad ima 5 i pol godina nam to nitko nije spomenuo niti ponudio i nije koliko znam nikad ni imala rotu (osim 1-2 viroze kad vise nije bila beba). Dojena je poprilicno dugo i u vrtic krenula tek sa nepune 3 godine. Druga bebica ce uskoro imati 4mj i opet nismo informirani o tom cjepivu nego sam procitala online i onda pitala kod ped. Naravno odgovor je ono sto vec i sama znam, da to nije obavezno, da se placa (osim kad ped ima viska pa moze sacuvati). E sad, jedini razlog zasto sam uopce razmisljala o tom cjepivu je zato sto starija kcer ove godine krece u predskolu, pa da ne donese tu bolestinu doma i prenese mladjoj. U vrticu je inace bila samo 2 godine dok smo zivjeli u Danskoj, pa kad smo se vratili nazad u Hr proslo ljeto nismo je nigdje upisivali.. tako da bi u predskolu isla tih 2-3 dana tjedno po 3h pocevsi od 01.10. Znaci bojim se svih onih prica od bebama i maloj djecici koja zavrse zbog rote u bolnici jer najcesce dehidriraju zbog dugotrajnih proljeva i povracanja. Nadalje bojim se i nuspojava cjepiva, pogotovo kod primjene istovremeno sa ostalim obaveznim jer je organizam dodatno oslabljen. Cula sam i da se virus dosta dugo izlucuje putem stolice, pa se mora dodatno pripaziti na higijenu, iako i ovako temeljito perem i dezinficiram ruke, frka me da se ne prenese na nas ostale ukucane. Na kraju krajeva, citam da unatoc cjepivu bebe svejedno mogu pokupiti rotu, nekad i odma nakon cjepljenja (samim unosom istog??), ali da bolest ipak prodje u nekom blazem obliku. 

    Eto nisam pametna.. inace smo bili naruceni na redovni pregled i cijepljenje 16.06. a kako sam se raspitivala za rotu, rekli nam da dodjemo par dana ranije da mala ne bude starija od 4 mj. Odnsno imala bi tocno 4 mj za prvu dozu.. druga doza isto mora biti prije navrsenih 6mj pa se pitam jesmo li malo vec zakasnili jer sam dobila dojam da je bolje cim ranije jer bolje djeluje i manja mogucnost za nuspojave?

    Mame koje ste pisale na temi jeste li na kraju dale cjepiti sa tim, ako jeste, kako je proslo??

    Be the change you wish to see in the world..


  • Avatar miki0

    miki0

    Broj poruka: 4711

    Prijavi adminu

    Omerta



    Mame koje ste pisale na temi jeste li na kraju dale cjepiti sa tim, ako jeste, kako je proslo??


    Omerta drago mi je da vidim tvoj post i da su curke super!
    Ja sam platila rotu i cijepila. Bitno je da obje doze dobije do 6 mj starosti i da su u razmaku 4 tjedna, tak da jos stignes. 
    Nakon prve doze moja je imala malo cesce stolicu par dana nakon, jedan dan cak 11x u 24 sata al poslije sve ok. Druga doza nije imala nikakvih problema. 
    Javi nam se ako budes htjela na temu zimskih beba ☺️ pozz!

    [tickerfactory.com]

    [tickerfactory.com]

Izvan raspona! Odustani

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.