Bas tako "na ratnoj nozi" i u to sam se uvjerila danas..
Posto mi je god.zavrsio 11.10. Isli su na to da prodju tri dana kako to vec ide (ako se ne pojavis tri dana na posli,automacki sama sebi dajem otkaz) jer mi je "sefica" rekla kako ona moje pozive i poruke do danas nije dobila i nema pojma o cemu ja pricam (s time da sam je do jucer zvala da vidim na cemu sam) sto mi je stvarno smjesno sta su stanju napraviti..
I kada sam je upitala jesam li dobila otkaz ili sta da znam sta i kako odgovor je bio da ona nista ne zna, saznat cu kad dobijem papire za potpisat, a jedini sto mi je u glavi bilo to su ta tri dana koja su "kao" prosla.. i nije joj bilo ni na kraj pameti da bi uopce otvorila bolovanje, da bi ostala sva u soku i odjurila kod knjigovodje jer me ocisto nije sj... kao sto je mislila da hoce...
Svjesna sam da ce biti manje zbog bolovanja, ali to mi i nije tako bitno..i mislim da mi moze sve proci jer je doktot ipal napisao da se radi o trudnoci iako nije njegovo podrujcje ipak je napisano i prije pregleda kod gink.da se radi o T.
Iako nisam mislila da ce se ovako sve preokreniti jer stvarno sam gl.da odem od tamo bez ikakvih scena, desilo se to sto se desilo i pokusala bi to jos iskoristi ako vec mogu...poslije svega toga bar nesto se lijepo desilo
Ovako Majo, nemoj nagliti...nisam bogznašto, ali znam neke stvari iz radnog prava...
Znači na GO si bila zaključno s 11.10, jel tako? Kad i kome si poslala obavijest o privremenoj nesposobnosti za rad, za ovo novo bolovanje? Uvijek kad otvaraš bolovanje moraš obavijestiti poslodavca o tome, a ako ne možeš osobno odnijeti papir, savjetujem da faksiraš, da imaš potvrdu da je prošlo, a možeš i paralelno mailom.
Ako si sad službeno od 12.10. na bolovanju koje ti je otvorio doktor opće prakse, na posao se vraćaš 22.10 i nosiš doznake. Znači, ako si obavijestila poslodavca o činjenici bolovanja, nisi prekršila ugovornu obvezu (odnosno ova šefičina tvrdnja da se nisi pojavila tri dana na poslu ne stoji).
Nadalje, 22.10 se vraćaš na posao... Ako imaš ugovor na neodređeno, a poslodavac ti jednostrano želi otkazati ugovor o radu, nemoj slučajno ništa potpisati da ti ne bi uvalili sporazumni prekid radnog odnosa, pa će ti onda reći da si svojevoljno i sporazumno potpisala prekid ugovora o radu!
Ako ti žele dati otkaz, moraju ti uručiti odluku o otkazu koja mora biti potkrijepljena detaljnim razlozima! Ne mogu ti prišiti izvanredan otkaz jer nisi došla na posao 3 dana, jer si zapravo na bolovanju, ali o tome si ih ti jedino morala obavijestiti...jedino ako ih nisi obavijestila, možeš se naći u problemu.
Dakle, moraju ti dati redovan otkaz, a to znači da ti ga daju npr. zbog poslovno uvjetovanih razloga, odnosno da si npr. tehnološki višak, ili da ukidaju tvoje radno mjesto zbog smanjenja opsega posla, i tada oni ne mogu zaposliti nikog drugog na tvoje mjesto 6 mj.
Ti nemoj ništa potpisivati i reci da ako ti žele uručiti otkaz, da ti ga pošalju poštom na kućnu adresu, i tada će ti oni morati obavijest o otkazu poslati na kućnu adresu (ako uopće smisle razlog za otkaz).
Sljedeće, ako ti od njih dobiješ otkaz, možeš se prijaviti na burzu kao nezaposlena osoba i imaš pravo na naknadu s burze, ali ako potpišeš sporazumni prekid radnog odnosa ili ti njima daš otkaz, ne možeš se prijaviti na burzu i ne možeš ostvariti naknadu za bebu kao nezaposlena osoba! Zato jako dobro pazi!
Upucena sam u sve to jako dobro, samo sam htjela cuti isto to od drugih osoba i sve je tako kako je i napisano.
Samo sto su oni dosta teski ljudi i svaki puta kad bi bilo u vezi otkaza, njima je u cilju da ga ja sama dam kao i navedeno ne odgovara im to jer ne mogu nikoga zaposliti 6.mj.i jedina opcija bila im je ta tri dana sto se ja nisam "kao" pojavila..
A isto tako ako ga ja sama dam, ja od toga nemam apslutno nista, sto se tice biroa, cemu sam radila onda 2,5god.
Bolovanje je otvoreno dok ne odem kod svoga gin.samo sto imam tu prazninu od 21.10.do 25.10. alii gin.moze otvarati kom.iliti tr.4 dana unazad kao i dr.op.prakse..sad samo ovisi o gink.al vj.kada cuje u kakvoj sam sitaciji da ce mi otvoriti..
Ja sam njih od 11.10.zvala i slala por.oni su to ingorirali i prave se da nemaju pojma o tome zato im nisam mogla ni objasniti situaciju ni nista, do danas kad me je Ona sama upitala jel ja znam koliko je proslo od god.znaci da su isli bas na ta tri dana jer im je jedino to preostalo..
E da, i zaboravih ti napisati...u slučaju da se redovno vratiš na posao sad poslije bolovanja, probaj preživjeti ta 3 dana do pregleda, i probaj ih preduhitriti s komplikacijama...ma samo i dan poslije više njihova odluka o otkazu ne bi bila valjana.
A još ti savjetujem jednu stvar...ako ti je doktor opće prakse napisao da je bolovanje zbog trudnoće, ti sad dok si na bolovanju sroči kratki dopis poslodavcu u kojem ga obaviještavaš da si trudna i da planiraš raditi koliko god dugo budeš mogla. Pošalji da mailom, faksom i poštom preporučeno s povratnicom. Na taj način ćeš se zaštititi da ti ne mogu dati otkaz ni po kojoj osnovi jer su trudne radnice zakonom zaštićene.

Zvala i slala poruke? Jesi li im na mail i faksom poslala papir da ti je otvoreno bolovanje? Ako nisi, ti si tu napravila grešku u koracima...a nemaš dokaz da si ih pokušala kontaktirati, poslana poruka nije dokaz, ali da si poslala faksom, dobila bi potvrdu da je isporučeno, ili da si poslala poštom, isto bi imala potvrdu o slanju...kako bi oni mogli znati zašto tebe nema i jesi li na bolovanju ili si otišla na Havaje...moraš i njih razumijeti.
Njima može biti cilj što god žele, ali te ne mogu prisiliti da potpišeš sporazumni prekid ugovora o radu niti da ti daš otkaz. Reci da to tebi nije u interesu i da želiš ostati u radnom odnosu.
Kod nas se nista ne radi preko faxa i maila jer su to dosta "zatucani" ljudi..to je cisti bezobrazluk sto su oni to igonirali NAMJERNO, jer mi je to rekla sa osmjehom na licu..

Ali još uvijek postoji pošta...i oni koriste sve mogućnosti...
Zato im ti sad pošalji poštom obavijest da si na bolovanju i da si trudna, da imaš dokaz i da se zaštitiš, ako već nisu pokrenuli postupak otkaza jer ih nisi obavijestila o bolovanju. Trebala si poslati nekoga da odnese papir ili poslati poštom, žao mi je što nisi to znala.

Pozdrav curke,
trebala bi jednu informaciju,pa ako mi moze netko pomoc..
Imam curicu od 10,5 mjeseci i trebala bi se 7.12 vratit na posao,ali sam ponovno trudna.Zanima me ako s porodiljnog odem odma na komplikacije kolika bi mi bila naknada,kako racunaju prosjek..prvih 6 mjeseci sam primala oko 3000,drugih 6 mjeseci 2660..unaprijed hvalaa
Obriši komentar
Jeste li sigurni da želite obrisati komentar?
Sortiraj odgovore
Najstariji