Cure, koliko vi pazite da ne pretjerate s kretanjem i općenito fizičkim naporom? Ja u prvoj trudnoći nisam uopće pazila, kako nije bilo komplikacija ni otvaranja prije vremena, dala sam si oduška. Sad također sve radim i još nosim maloga i trčim za njime, ali me sada to muci kad čujem koliko žena mora mirovati i slično. Bojim se da nešto ne izazovom jer zaista nikad ne odmaram:( prvi put uopće nisam o tome razmišljala, a sad me uhvatilo, i pod utjecajem okoline priznajem. Pa me zanimaju vaša iskustva i stavovi.
Ah ne razmišljam puno, makar mi već mame ne bismo smjele tegliti klince od 10+kg. Ja isto za malim trčim, to mi nije toliki bed...nego to šta ga prenašam iz kade na presvlačilicu, pa dižem u hranilicu, stavljam u auto u autosjedalicu, i često puta ga dignem kad se raspekmezi ili udari pa pruža rukice da želi k meni. To bismo sve trebale maximalno izbjegavati, ali teško. Pogotovo ako žena npr ima niže posteljicu, zbog takvih stvari može doći i do slabijeg podizanja posteljice, ne daj Bože do placente previe.
Cure, je li vi jedete salame? Sendvice? Ja sam pocela, do sad sam izbjegavala, ali nekako me bas pita sendvic. Pojedem malo pa imam griznju savjest 🙈 😩
Ja jedem kao i prije, ali ne baš salame, nego samo pršut, kulen, buđolu i špek, i domaće kobase. One industrijske kobase i salame nisam niti prije konzumirala jer tu ima tko zna čega unutra, milijun e-ova. Ajde, da ne ispadne da baš ništa od toga ne jedem, počastim se nekad s pilećim prsima, ali u globalu ne jedem salame tipa poli, mortadele, zimske, panone i takvih prerađevina. I paštete i hrenovke isto ne jedem, ali to općenito, ne zbog trudnoće. U ovoj trudnoći izbjegavam jedino nepasterizirane mliječne proizvode.. U prvoj trudnoći uopće nisam jela tunu i ananas, a sad se počastim recimo jednom do dvaput mjesečno, to su tako male količine da ne mogu biti štetne.
Ja mislim da bi si ja uzela jastuk za bebu, zbog sebe za svaki slučaj ali i zbog drugih. Jer ja znam da kad sam išla kod sestre kad je tek rodila bilo mi je puno zgodnije uzeti bebu u jastuku nego bez. Bar u tom početku..
Curke koje su vec iskusnije i samouvjerene, kuzim da vama ne treba ☺
Meni osobno jastuk ne treba za nošenje, to je više zbog drugih ljudi...makar ću izbjegavati posjetitelje prvih mjesec dana svakako ( i u prvoj trudnoći sam poručila svima da se odmaram prvih mjesec dana i da nema posjeta). Ali recimo kad dođu baka i deda, opet je i njima zgodnije primiti bebu u jastuku nego onako malecku samo u odjeći. Moja svekrva se bojala primiti mog malenog koji je došao doma sa 2620g iz bolnice, bio je tako malecki i mršavi da nema šanse da bi ga uzela bez jastuka...a i meni je draže, iako svi uvijek peru ruke, nekako mi je higijenskije da drugi tako prime bebu.
Kad smo već kod toga, kako se mislite postaviti u vezi posjeta nakon poroda?
Kod mene je recimo bio slučaj da smo imali dosta problema s dojenjem u početku, plus moj mastitis i hospitalizacija, pa je vrlo brzo uslijedilo i aktivno izdajanje. I svima sam dala do znanja da nema posjeta prvih mjesec dana (osim bake i dede, i moja i muževa sestra koje su nam pomagale s nekim stvarčicama, oko nabave i slično). Naravno, bilo je onih koju su već za tjedan dana htjeli doći vidjeti bebu, ali to naravno nije dolailo u obzir.
Kakvo mi mišljenje imate o tome svemu?
I tema br. 2...ljubljenje bebe, pranje ruku...ne bi vjerovali, neke sam čak morala zamoliti da odu oprati ruke prije nego prime dijete. Strašno... A ljubljenje neću niti spominjati, to nisam dozvolila.
Kad smo već kod toga, kako se mislite postaviti u vezi posjeta nakon poroda?
Kod mene je recimo bio slučaj da smo imali dosta problema s dojenjem u početku, plus moj mastitis i hospitalizacija, pa je vrlo brzo uslijedilo i aktivno izdajanje. I svima sam dala do znanja da nema posjeta prvih mjesec dana (osim bake i dede, i moja i muževa sestra koje su nam pomagale s nekim stvarčicama, oko nabave i slično). Naravno, bilo je onih koju su već za tjedan dana htjeli doći vidjeti bebu, ali to naravno nije dolailo u obzir.
Kakvo mi mišljenje imate o tome svemu?
I tema br. 2…ljubljenje bebe, pranje ruku…ne bi vjerovali, neke sam čak morala zamoliti da odu oprati ruke prije nego prime dijete. Strašno… A ljubljenje neću niti spominjati, to nisam dozvolila.
Ofnoca i ja sam dosta razmisljala o tom kako ljudima dati do znanja da prvih mjesec dana ne zelim ikoga osim najuze obitelji. Mislim da to nije dobro ni za bebu, a ni ja jos necu biti od volje za njih. Nisam uopce razmisljala da cu ih morati uciti o higijeni 😆 to za ljubljenje mi je uzas
Hipo ja sam jednostavno rekla da imamo period prilagođavanja jedno na drugo i da ću javiti kad ćemo početi primati posjete. Vrlo jednostavno.
Hipo ja sam jednostavno rekla da imamo period prilagođavanja jedno na drugo i da ću javiti kad ćemo početi primati posjete. Vrlo jednostavno.
Mislim da cu i ja tako
Kakvi su kod vas običaji nakon rođenja djeteta? Kod nas je običaj štrajenje (kad mama i beba dođu doma iz bolnice, skupe se ljudi - od familije do frendova, bacaju po dvorištu konfete, balone, odjeću, papire, plastične tanjure, sijeno i čeg se već sjete, pjesma, muzika, alkohol i klopa i to naravno ti moraš počastiti) i većinom svi koji dođu naravno da vide mamu i bebu i ne možeš to izbjeći... Tako je kod nas, ja bi to najrađe izbjegla, ali to je gotovo nemoguće... 🤨
Kod mene dodu moji najbliži da vide bebu. A Sta se tice ljubljena djeteta to Nikako.Cak i svoje cure ucim kad dode Lovro doma da nema ljubljena.
https://lmtf.lilypie.com/FEATp1.png
Lina28 evo i mene danas 23 tjedan.U prve dvije 🤰 sam bila upola manja
https://lmtf.lilypie.com/FEATp1.png
Sortiraj odgovore
Najstariji