Čuvanje trudnoće

Izvan raspona! Odustani

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mirela

    Broj poruka: 8

    Prijavi adminu

    Drage mame i buduce mame,dakle trudna sam mjesec dana i s obzirom da radim poblize objasnjeno u laboratoriju,dakle sa opasnim kemikalijama i ljudima sta bolesnim sta inficiranim sa razno raznim zaraznim bolestima moje pitanje glasi: smatram a i moja ginekolica isto da s obzirom na vrstu mog posla trebam otici na bolovanje,a i uz to sve jako tesko sam zatrudnila,skoro nakon dvije godine raznih mukotrpnih pretraga!Dakle koji su uvjeti za otici na bolovanje,dali je to jos uvijek na snazi i dali trebam imati najmanje 12 mjeseci neprekinutog rada da bi mjesecni iznos naknade bio kako je po zakonu odredeno oko 4200?Jer negdje sam procitala da je iznos naknade oko 800 kuna ako se ne radi 12 mjeseci uzastopno!Unaprijed puno hvala na odgovorima!

  • sladja

    Broj poruka: 11

    Prijavi adminu

    uff za financijski dio ti neznam ali znam da žene koje rade na takvim radnim mjestima bi trebale ili na bolovanje ili neko drugo radno mjesto
    evo ovako Zakonom zabranjen rad trudnicama:na poslovima vatrogasaca,građevinama,nepovoljnoj mikroklimi,jakoj buci,na poslovima pri kojima je izložena vibracijama,na poslovima kojima je izložena ionizantnom i mikrovalnim zračenjima,spojevima olova,žive,mangana,urana,fluora,na poslovima kojima je izložena hepatitisu B,herpesu,cytomegalovirus,varicela,rubela,HIV,listerioza,toksaplamoza
    nadam se da sam ti bar malo pomogla

  • mirela

    Broj poruka: 8

    Prijavi adminu

    Draga sladja hvala,dakle takav zakon postoji pa bi se ja mozda i mogla pozvati na taj zakon!

  • Avatar Atina

    Atina

    Broj poruka: 6

    Prijavi adminu

    drage cure! molim vas za pomoć! nisam prvi put trudna, ali zaboravila sam kako to ide…. znači, radi se o bolovanju zbog komplikacija u trudnoći. trenutno koristim g.o.,ali on mi završava u četvrtak, 29.08. i evo danas mi je dr. dao doznake na osnovu komplikacija, ali samo od 30.-31.08. dakle, za 8.mj. sad sam malo zbunjena, da ne kažem glupasta  a nisam ga ništa pitala, jer nisam išla za tim dok nisam došla doma i pogledala papire.
    evo što me zanima:
    1. da li ja sad tu doznaku za 1 dan trebam nositi na Zavod ili samo u firmu?
    2. da li trebam ići po novu doznaku za 9.mj?
    3. ako se doznaka treba predati na Zavod do 5. u mj. za prethodni mj.,(da bi se ostvarilo pravu na isplatu naknade) da li to znači da onda doznake od 01.09. moram predati sad do 05.09. da bi dobila naknadu u 10.mj?….
    ajme, komplicirano….  ali ako ima neka friška trudnica koja je te stvari nedavno rješavala, vjerujem da će znati o čemu pričam….pa eto,molim vas neku korisnu i konkretnu informaciju. googlala sam malo, ali ništa konkretno nisam doznala, sve je nešto prastaro i općenito.
    inače sam iz Zadra, pa ne znam ima li tu kakvih razlika….
    ma ništa ne znam…. pomagajte ko zna 
    hvala 

  • Avatar sandras

    sandras

    Broj poruka: 5

    Prijavi adminu

    Atina, za vrijeme komplikacija, morati ćeš svaki misec ići kod ginekologa po doznaku, i to pri kraju mjeseca. Doznaka ide od miseca do miseca, što znači od 01. tekućeg mjeseca do kraja tog tekućeg miseca. Jedan primjerak doznaka ide poslodavcu a druga na HZZO (do 5. ili 7. idućeg mjeseca). Tvoja isplata će ti stići oko 20.tog u 09.mjesecu za ta 2 dana u kolovozu. a za 09. misec češ dobiti isplatu oko 20.10.
    Znači predaj doznaku od kolovoza do 05.09. na HZZO.

    Pozdrav i guštaj u slobodnom vrimenu

  • Avatar Atina

    Atina

    Broj poruka: 6

    Prijavi adminu

    hvala ti puno! iako sam u međuvremenu doznala dosta informacija, ono kad sve to krene, malo me uvatila panika od puste administracije  ali bit će to sve ok, samo neka ja uđem u đir…. 
    samo ne znam je li se opet sad nešto mijenja s ovim novim reformama u zdravstvu….? ma ko to može pratiti?… doznat ću na sljedećem pregledu 
    u svakom slučaju,još jednom hvala Sandras 

  • Avatar Ljubav

    Ljubav

    Broj poruka: 13

    Prijavi adminu

    Ovako…ja nisam imala godinu dana staža kada sam otišla na bolovanja zbog komplikacija.išla sam jer sam radila fizički zahtjevan posao i po 10h u komadu.po novom zakonu više se ne mora ići na komisiju nakon 90 dana bolovanja koje dobiješ zbog komplikaciija od strane svoga ginekologa.svo to vrijeme dobivaš doznake koje se svaki mjesec nose kako je već rečeno.ja ovaj mjesec krećem na porodiljni.do 28.10. sam na bolovanju i za to sam dobila doznake,a od 28.10. mi počinje porodiljni pa sam za to dobila drugu doznaku za prvih 6mj.sve zajedno moram krajem mjeseca odnesti u hzzo i oni tamo sve riješavaju.ako nemaš dovoljno staža dobivaš 830 kn dok si na bolovanju i porodiljnu 1660kn.ako u međuvremenu napuniš potreban staž nakon prvih 6 mj ti se naknada diže na 2 i nešto,ne znam točno.nadam se da sam nekome pomogla jer ja srećom imam jako dobru i susretljivu gospođu u hzzo-u koja mi je sve to objasnila…uživajte trudnice i ništa ne brinite :-)

  • tena1985

    Broj poruka: 3

    Prijavi adminu

    od 1.7.2013. godine nije potrebno više 12 mjeseci neprekidnog rada, mislim da je sada 6 mj….najbolje nazvati zavod i oni sve lijepo objasne ( npr, zagreb,jukićeva) ;)

  • Bella_a

    Broj poruka: 1

    Prijavi adminu

    Ja sam u rujnu ove godine tražila informacije o tome u zavodu i dobila ove odgovor da je za bolovanje  potrebno najmanje 9 mjeseci neprekidnog staža ili 12 mjeseci sa prekidima u zadnje dvije godine, računajući od 1. dana bolovanja….

  • Deleted user

    Broj poruka: 5449

    Prijavi adminu

    Koliko je meni poznato potrebno je imati 12 mj kontinuiranog radnog staza ili barem 18 mj sa prekidima u protekle 2 godine da bi se ostvarilo pravo na maksimalnu naknadu za bolovanje od HZZO-a koja je po zakonu 4250 kn, te pravo na na naknadu place u punom iznosu za prvih 6 mjeseci porodiljnog. Ukoliko se ne zadovoljava ni jedan od uvijeta trudnica za vrijeme bolovanja prima naknadu od 830 kn. E sad tako je bilo prije godinu dana kada je to meni trebalo, da li se u medjuvremenu mijenjao zakon, nisam upoznata.

    http://proudmomy.blog.hr/ [proudmomy.blog.hr]

    10.03.2013. Maksim 💙 [lilypie.com]
    04.06.2018. Aleksandar 💙
    [lilypie.com]

Izvan raspona! Odustani

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.