Beba – vođa dohrane!

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Alisa2

    Broj poruka: 15

    Prijavi adminu

    BEBA VOĐA DOHRANE - Pomognite svome djetetu da se zdravo hrani

    Gill Rapley, Tracey Murkett

    Ručice mogu same, a želuček zna točno što i koliko želi 

    Sažetak:

    "Prvi susret njihove djece s čvrstom hranom prekretnica je za mnoge roditelje – to je novo i uzbudljivo poglavlje u djetetovu životu. Dok dijete uzima prvi zalogaj hrane, oni drže fige nadajući se da im neće stvarati probleme pri hranjenju. Oni žele da dijete uživa u hrani, da se zdravo hrani i da imaju radosne, što manje stresne obiteljske obroke.
    Ipak, većina roditelja ubrzo shvaća kako prve godine hranjenja čvrstom hranom neće biti previše zabavne ni njima ni njihovu djetetu. Suočavaju se s uobičajenim problemima, bilo da dijete pokušavaju privoljeti da prihvati hranu u komadićima bilo da se suočavaju s izbirljivim djetetom i obrocima koji nalikuju bojnom polju. Često se pripremaju posebni obroci za dijete koje objeduje odvojeno od ostatka obitelji.

    Većina djece započinje put prema prehrani odraslih hranjenjem na žlicu, jedući kašice u vremenu koje im za to određuju njihovi roditelji. Ali što se događa ako to ne želite činiti? Što ako dopuštate svojem djetetu da sâmo odluči kada će započeti s dohranom? Što ako mu dopuštate da sâmo uzima hranu u ruke umjesto da ga hranite na žlicu? Drugim riječima, što se događa ako djetetu dopustite da preuzme vodstvo u hranjenju?

    Kao i većina obitelji, vi i vaše dijete shvatit ćete da je ovakav način hranjenja puno zabavniji. Dijete će vam sâmo pokazati kada je spremno za početak i dijelit će obroke s vama od samoga početka. Naučit će o zdravoj prehrani kušajući hranu i hraneći se samostalno, ne kašicama i usitnjenom hranom, već pravom čvrstom hranom. To će biti sposobno činiti od šestoga mjeseca života.

    Beba – vođa dohrane (BVD) razvit će u djeteta sposobnosti žvakanja, finu motoriku i koordinaciju očiju i ruku. S vašom pomoći ono će otkriti širok spektar zdrave hrane i naučiti važne socijalne vještine. Jesti će samo onoliko koliko mu je potrebno, što može spriječiti pretilost u kasnijoj dobi. I, što je najvažnije od svega, dijete će uživati u obrocima i steći samopouzdanje u ophođenju s hranom.

    Beba – vođa dohrane je siguran, prirodan i lak proces kao i većina dobrih ideja u roditeljstvu, i nije ništa novo. Roditelji diljem svijeta sami su otkrili ovu metodu dohrane jednostavnim promatranjem svoje djece. Ovaj proces funkcionira bez obzira hrani li se vaše dijete majčinim mlijekom, mlijekom iz bočice ili mješavinom jednoga i drugoga. Prema svjedočanstvima roditelja koji su iskusili opisan proces BVD i hranjenje na žlicu, prepuštanje vodstva djetetu lakše je i puno ugodnije.

    Naravno, nema ništa revolucionarno u davanju hrane u ruke djetetu u dobi od šest mjeseci. Ono po čemu je spomenuti proces drugačiji jest činjenica da se pritom dijete hrani isključivo samostalno, čime hranjenje na žlicu postaje stvar prošlosti.

    Ova će vam knjiga pokazati kako je BVD logičan način uvođenja čvrste hrane te kako povjerenje u sposobnosti vašega djeteta ima smisla.Opskrbit će vas praktičnim savjetima za početak ovakva načina hranjenja i pokazati vam što od njega možete očekivati. Uputit će vas u jednu od najčuvanijih tajni roditeljstva bez stresa.

    Kod BVD ne postoji program koji biste morali slijediti ili faze koje morate proći. Vaše dijete neće morati proći fazu hranjenja kašicama, usitnjenom ili hranom u komadićima, već mu je dopušteno jesti „pravu hranu“, pri čemu nećete morati slijediti kompliciran dnevni raspored obroka. Umjesto toga moći ćete se opustiti i uživati u avanturama hranjenja svoga djeteta.

    Većina knjiga o uvođenju čvrste hrane sadrži recepte i predlaže menije; ova je knjiga drugačija. Ovdje je riječ o tome kako omogućiti djetetu da se samostalno hrani, a ne o tome što mu ponuditi. Planiranje dječjih obroka podrazumijeva da dijete ne može jesti istu hranu kao i ostatak obitelji i da se hrana za djecu mora pripremati odvojeno. Međutim većina recepata iz kuharica uobičajene, zdrave hrane može se prilagoditi prehrani šestomjesečnog djeteta. Dokle god je vaša prehrana zdrava i hranjiva, nema potrebe za posebnim receptima.
    U knjigu smo ipak uključili neke prijedloge za prvu hranu kao i savjete što izbjegavati kako bismo vam pomogli na samom početku. Mnogi roditelji služe se ovom metodom dohrane kao uvidom u ono što oni sami jedu, pa smo zato naveli neke osnove zdrave i uravnotežene prehrane za cijelu obitelj. Ako ste živjeli na brzoj hrani i gotovim obrocima, ova vam knjiga može pomoći da okrenete novu stranicu.

    Metoda BVD može biti zabavna i za vas i za vaše dijete. Ako je još niste vidjeli na djelu, začudit ćete se kako brzo vaše dijete razvija sposobnosti samostalnoga hranjenja i koliko je otvoreno za isprobavanje novih okusa. Djeca su sretnija kad im se omogući da budu samostalna, a na taj način brže i uče.

    Roditelji koji su primjenjivali ovu metodu dohrane podijelili su s nama svoja iskustva. Neki od njih iskusili su teškoće hranjenja na žlicu; mnogi su se ovoj metodi okrenuli upravo zbog frustracija koje su doživjeli hraneći svoju djecu na žlicu. Mnoge je od njih ova metoda privukla već kod prvoga djeteta, i to upravo zbog svoje jednostavnosti. Čuli smo bezbroj pohvala na račun ove metode i mnogo priča o djeci koja su se zahvaljujući njoj izvještila u hranjenju.

    Ova će vam knjiga pokazati lakoću prelaska na zajedničke obiteljske obroke i kako primjena ove metode može postati temeljem zdrave i uravnotežene prehrane za cijeli život."

  • Avatar mirka4

    mirka4

    Broj poruka: 196

    Prijavi adminu

    Baš čitam ovu knjigu - sviđa mi se! Je li iko od vas počeo dohranu bez kašica, odma sa komadićima hrane?

  • Avatar Bublica123

    Bublica123

    Broj poruka: 1083

    Prijavi adminu


    Sviđa mi se i pokusat cemo tako

    [lilypie.com]

  • Avatar Bublica123

    Bublica123

    Broj poruka: 1083

    Prijavi adminu

    mirka4


    Baš čitam ovu knjigu - sviđa mi se! Je li iko od vas počeo dohranu bez kašica, odma sa komadićima hrane?

    Moja perijateljica tako hrani svoju curicu i odlicno je…sad ima godinu i dva mjeseca i papa ave s njima bez miksanja

    [lilypie.com]

  • Avatar Nixie

    Nixie

    Broj poruka: 1015

    Prijavi adminu

    Moj mali isto tako jede. Kašicu je probao tri puta, tri dana zaredom i sve je ispljuvao van. Dala mu cijelu oguljenu i izdubljenu jabuku da može lakše držati i dijete se zabavljalo 45 minuta i pojelo lijep komad. Sve što mu dajem, dajem kao finger food, a ako je previše klizavo, ja mu držim, nekad i stavljam komadiće u usta. Nije baš skroz po načelima BVD metode, al tu smo negdje 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.