Amnioskopija i streptokok

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    MiaMia34
    24. Veljača 2018. 17:27

Pozdrav svima, molila bih vas savjet ako je koja od vas imala sličan problem... U 9mj trudnoće sam, termin mi je sad u četvrtak a gin. me šalje na amnioskopiju dva dana prije termina (ponedeljak). Zadnji UZV je bio prije tjedan dana i posteljica je uredna, plodne vode ima dovoljno, pupkovina ok, CTG ok. E sad koliko znam na amnioskopiju se šalju žene koje prenesu trudnoću ili ukoliko UZV nije ok. Pitala sam gin. zašto me šalje već sad a nisam prenjela i UZV je dobar - odgovor je bio da se "to mora tako". Ono što mene najviše brine je to što mi je nađen streptokok u 37 tjednu u brisu rodnice i rečeno mi je da ću dobiti antibiotik na porodu. Ništa mi nije dano prije. Brine me sad to (nazvat ću ga) čačkanje po meni i provjeravanje plodne vode a uopće nema indikacija za to, plus što se bojim da mi ovime ne prenesu bakteriju na bebu pošto mi je rečeno da je streptokok na ulazu u rodnicu a kad se radi amnioskopija postoji mogućnost da se ogrebu plodni ovoji, probuši vodenjak, ozlijedi bebina glavica i tako streptokok uđe bebi u krvotok. Savjet?

24. Veljača 2018. 17:34

MiaMia34

Pozdrav svima, molila bih vas savjet ako je koja od vas imala sličan problem… U 9mj trudnoće sam, termin mi je sad u četvrtak a gin. me šalje na amnioskopiju dva dana prije termina (ponedeljak). Zadnji UZV je bio prije tjedan dana i posteljica je uredna, plodne vode ima dovoljno, pupkovina ok, CTG ok. E sad koliko znam na amnioskopiju se šalju žene koje prenesu trudnoću ili ukoliko UZV nije ok. Pitala sam gin. zašto me šalje već sad a nisam prenjela i UZV je dobar - odgovor je bio da se "to mora tako". Ono što mene najviše brine je to što mi je nađen streptokok u 37 tjednu u brisu rodnice i rečeno mi je da ću dobiti antibiotik na porodu. Ništa mi nije dano prije. Brine me sad to (nazvat ću ga) čačkanje po meni i provjeravanje plodne vode a uopće nema indikacija za to, plus što se bojim da mi ovime ne prenesu bakteriju na bebu pošto mi je rečeno da je streptokok na ulazu u rodnicu a kad se radi amnioskopija postoji mogućnost da se ogrebu plodni ovoji, probuši vodenjak, ozlijedi bebina glavica i tako streptokok uđe bebi u krvotok. Savjet?

Mislim da su ti malo krivo rekli, amnioskopija se radi tupim tubusom kako prvenstveno tebe i tvoj cervix nebi ozljedili.
    Streptokok imas i tu je jedina terapija antibiotik u porodu, ako ga imas u rodnici imas ga i na cervixu, nije bas da je ostra granica pa streptokok ne prelazi, a djetetova glavica ce prolazit tako i onako kroz tvoju rodnicu koja je pozitivna na streptokok.
    Znaci ne mogu oni vise "zarazit" bebu nego sto ti sama mozes ako si vec pozitivna na streptokok. 
    A naravno imas pravo odbit bilo kakvu intervenciju, potpises da odbijas na vlastitu odgovornoat i problem rijesen. Ali ako te strucna osoba poslala, salje te vjerojatno s razlogom.
    Sretno

• Ginekolog
    03. Ožujak 2018. 12:29

MiaMia34

Pozdrav svima, molila bih vas savjet ako je koja od vas imala sličan problem… U 9mj trudnoće sam, termin mi je sad u četvrtak a gin. me šalje na amnioskopiju dva dana prije termina (ponedeljak). Zadnji UZV je bio prije tjedan dana i posteljica je uredna, plodne vode ima dovoljno, pupkovina ok, CTG ok. E sad koliko znam na amnioskopiju se šalju žene koje prenesu trudnoću ili ukoliko UZV nije ok. Pitala sam gin. zašto me šalje već sad a nisam prenjela i UZV je dobar - odgovor je bio da se "to mora tako". Ono što mene najviše brine je to što mi je nađen streptokok u 37 tjednu u brisu rodnice i rečeno mi je da ću dobiti antibiotik na porodu. Ništa mi nije dano prije. Brine me sad to (nazvat ću ga) čačkanje po meni i provjeravanje plodne vode a uopće nema indikacija za to, plus što se bojim da mi ovime ne prenesu bakteriju na bebu pošto mi je rečeno da je streptokok na ulazu u rodnicu a kad se radi amnioskopija postoji mogućnost da se ogrebu plodni ovoji, probuši vodenjak, ozlijedi bebina glavica i tako streptokok uđe bebi u krvotok. Savjet?

Amnioskopija je relikt prošlosti koji se u "razvijenim zemljama" više ne koristi jer nema nikakvih benefita, a za trudnicu je često bolan. Na Vašem mjestu, ja bih odbio amnioskopiju i bilo kakve vaginalne preglede ako ne postoji indikacija (bolovi, sumnja u puknuće vodenjaka itd.). Jedino što bih preporučio je da redovito pratite pokrete bebe (2-3x dnevno, sat vremena nakon velikog obroka leći na lijevi bok i koncetrirati se na bebine pokrete, trebalo bi biti barem 10 pokreta u sat vremena neovisno o snazi pokreta). Redoviti ultrazvuk nakon termina je također preporučljiv, svaki tjedan do odluke o indukciji poroda ukoliko nije nastupio spontano.
    Streptokok može uzrokovati teške infekcije novorođenčadi te se zbog toga nakon puknuća vodenjaka daje antibiotska terapija, do tada, istraživanja nisu pokazala benefit liječenja.

• mozav
    08. Ožujak 2018. 05:23

Redoviti ultrazvuk nakon termina je također preporučljiv ?

baccarat

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.