16. travnja 2013.

Crvenilo stražnjice

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Erythema gluteale označava crvenilo koje se javlja na stražnjici novorođenčadi. Njihovu osjetljivu kožu lako nadraži mokraća i stolica koje natope pelene.

Ako vaše dojenče ima zacrvenjenu stražnjicu, ostavite ga gola koliko god je to moguće ili ga često presvlačite. Kupajte ga posebnim sapunom. Upotrebljavajte samo vrlo blage proizvode, bez dodataka, boja i mirisa. Naročito, ne upotrebljavajte nikada otopine na bazi alkohola. Od njih će dijete nepotrebno patiti, a upijanje alkohola kroz kožu opasno je za njegovo zdravlje. Vaš će vam liječnik propisati antiseptičku kremu koja pospješuje cijeljenje, kako bi se ograničilo vlaženje i izbjegla infekcija.

Katkada se crvenilo nalazi oko anusa i u naborima kože. Može se raditi o seboroičnom dermatitisu (nespecifičnoj reakciji kože) ili gljivicama. Obratite se liječniku koji će vam propisati antimikotičko liječenje (protiv gljivica).  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.