Beba Zdravlje i njega bebe 29. listopada 2020.

'Tihi refluks' kod beba: Što roditelji trebaju znati?

Foto: Thinkstock ; 'Tihi refluks' kod beba
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Saznaj sve o 'tihom refluksu' kod beba, koji su simptomi, ali i što trebaš činiti kako bi ga izbjegla te što savjetuje dr. Tatjana Lesar, specijalist pedijatar i uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije

'Tihi refluks' često je teško dijagnosticirati. Bebe koje imaju 'tihi refluks' mogu progutati mlijeko prije nego bljuckaju, a kada se želučani sadržaj samo djelomično vrati u jednjak, moguće je da uopće ne bljucka, a da trpi bol ili mlijeko dođe samo do njihovih usta. Tada ne postoji povraćanje, već je refluks prikriven i zbog toga 'tihi'. Ako primijetite da beba guta nakon obroka u vrijeme kada već sigurno nema mlijeko u ustima, to također može značiti da ima 'tihi refluks'. 

beba Možda te zanima... Bljuckanje kod beba: kada se zabrinuti i kako pomoći? Beba

Gastroezofagealni refluks - hrana se vraća istim putem koji je došla do želuca

Laringofaringealni refluks iliti tihi refluks obično se javlja u starosti od šest tjedana do pet mjeseci. On može uzrokovati nelagodu, kašalj ili grlobolju kod beba, a također može spriječiti dobivanje na težini. Ponekad bebe proizvode zvuk koji oponaša refluks, ali kada mlijeko nije prisutno - roditeljima je teško shvatiti da je došlo do refluksa.

"Laringofaringealni refluks (LPR) označava povrat želučanog sadržaja iz želuca kroz jednjak u larinks i farinks. Otprilike jedno od petero djece boluje od LPR-a. Sumnja na LPR se postavlja se na temelju anamnestičkih podataka o tegobama te pregleda specijalista ORL-a  fiberendoskopom, a potvrđuje se 24-satnom ph-metrijom s impedancom", objasnila je dr. Tatjana Lesar, specijalist pedijatar i uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije iz Poliklinike za dječje bolesti Helena.

Kod gastroezofagealnog refluksa, hrana se istim putem kojim je došla do želuca - vraća natrag. Beba s tim problemom povraća ili bljucka velike količine hrane nakon većine obroka. Hrana je djelomice probavljena i sadržava želučanu kiselinu. Mješavina hrane i želučane kiseline izaziva bol, stoga beba plače iza svakog obroka.

Beba koja ima 'tihi refluks' može plakati tijekom ili nakon hranjenja bez nekog očitog razloga, dok neke bebe uopće ne pokazuju simptome refluksa zbog čega ga je još teže dijagnosticirati.

Simptomi 'tihog refluksa'

  • iznenadni napadaji plača
  • nervoza tijekom ili nakon hranjenja
  • kašalj
  • kiseo dah
  • mlijeko u ustima između hranjenja
  • nepravilnosti u disanju
  • 'vlažno' podrigivanje
  • često štucanje
  • otežano hranjenje
  • promukao glas

 

Ovo stanje može biti stresno i za roditelje i za bebe. Bebe osjećaju nelagodu i hranjenje im teško pada, a roditelji imaju problema s otkrivanjem zbog čega je njihova beba nesretna, iscrpljena i frustrirana. Ipak, 'tihi refluks' može dovesti do komplikacija poput problema s uhom, infekcije dišnih putovaoštećenja glasnica, stoga je važno shvatiti ovaj problem ozbiljno.

Kako pomoći bebi?

Kako bi izbjegla 'tihi refluks', drži bebu uspravno dok je hraniš i radi česte pauze kako bi se beba podrignula tijekom hranjenja. Također, kraća i manja hranjenja ponekad mogu pomoći, kao i promjena prehrane kod mama koje doje. Ukoliko sumnjaš na 'tihi refluks' kod bebe, svakako potraži stručnu pomoć i podršku i konzultiraj se s pedijatrom kada je najbolje uvesti krutu hranu. Bebe koje imaju refluks često ranije prelaze na krutu hranu nego ostale bebe.

"U dojenačkoj dobi preporučuje se prehrana antiregurgitacijskim pripravcima i obrocima zagušćenim žitaricama, veći broj manjih obroka, izbjegavanje hranjenja pred odlazak na spavanje, spavanje u povišenom položaju te izbjegavanje namirnica koje potiču smetnje. Ukoliko antiregurgitacijske mjere ne poluče željeni rezultat, potrebno je provoditi adekvatnu antirefluksnu terapiju inhibitorima protonske pumpe", savjetuje dr. Lesar.

beba pelena dojenje proljev Možda te zanima... Kako pomoći bebi kod problema s probavom? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.