Beba Zdravlje i njega bebe 29. travnja 2024.

Soor ili mliječac: Što je, kako ga prepoznati i kako ga spriječiti?

soor ili mliječac
Foto: Unsplash ; Soor kod beba
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Soor ili mliječac je dosta česta pojava kod dojenčadi pa i male djece.

Ako u ustima svoje bebe primijetite bijele nakupine, slične zgrušanom mlijeku, najvjerojatnije je riječ o sooru ili mliječacu, infekciji koju uzrokuje mikroorganizam – gljivica Candida albicans, a koja je sveprisutna u okolini, pa i na koži i sluznicama.

U normalnim okolnostima, tijelo je u stanju zaustaviti rast gljivice i spriječiti njezino širenje, ali kod djece mlađe od godinu dana obrambeni je sustav organizma još nezreo pa je mliječac česta pojava.

Što je soor ill mliječac kod beba?

Prema Klinici Mayo, soor ili mliječac je stanje u kojem se gljivica poznata kao Candida albicans nakuplja na sluznici usta. Dok kandida inače živi na vašoj koži i tijelu na mjestima poput usta, određeni čimbenici mogu uzrokovati pretjerani rast kandide. Otprilike 1 od 7 beba razvije oralni soor, a češći je u novorođenčadi mlađe od 10 tjedana.

Kako izgleda soor kod beba?

Bijele mrlje poput svježeg sira u bebinim ustima znak su soora. Često majke isprva misle da je riječ o ostacima mliječnog obroka, no soor ili mliječac se, za razliku od naslaga hrane, ne može sastrugati sa sluznice. Vidjet ćete ove lezije na unutarnjoj strani bebinih obraza, desni, jezika, a ponekad i na nepcu. Uz te male bijele točkice može se pojaviti i crvenilo. Tegobe su izraženije ako je zahvaćena veća površina sluznice. Bolest prate subjektivni simptomi pečenja i žarenja u ustima, osobito izraženi pri uzimanju hrane. Djeca su obično razdražljiva, plaču i odbijaju obrok, a ponekad se kod hranjenja čuje specifičan zvuk, takozvano coktanje. Ako dojite dijete, dobro je napomenuti da se ova infekcija može prenijeti s bebe na roditelja. Klinika Mayo sugerira da bi dojilje trebale paziti na simptome kao što su neobično crvene, osjetljive ili ispucale bradavice, bol u dojkama tijekom dojenja i oštra bol u dojkama.

Što uzrokuje soor u ustima kod beba?

Postoji nekoliko razloga zašto se soor može pojaviti. Candida je gljivična infekcija koju uzrokuje kvasac, a gljivica se razvija na toplim, vlažnim mjestima. Dakle, to znači da su usta vaše bebe (bez obzira na to je li beba dojena ili hranjena na bočicu) savršeno okruženje za razvoj infekcije poput ove. Češće se javlja kod beba slabijeg imuniteta. Drugi uzrok za ovu infekciju može biti zbog toga što beba (ili majka koja doji) uzima antibiotike jer antibiotici "ubijaju" dobre bakterije.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Koji su simptomi soora?

Postoji niz simptoma koje vaša beba može iskusiti, a koji vas mogu upozoriti na mogućnost oralnog soora. Iako je ovo uobičajena infekcija kod beba, može biti neugodna. Stoga je korisno prepoznati sljedeće simptome soora kod svoje bebe i moći potražiti liječenje ako je potrebno:

Bijele mrlje koje se javljaju kod soora ne mogu se istrljati. Ostali simptomi na koje treba pripaziti su plač tijekom hranjenja i pelenski osip.

Od ostalih simptomu tu su:

  • Problemi kod sisanja ili hranjenja
  • Neuobičajena razdražljivost i nervoza
  • Poteškoće ili odbijanje dojenja
  • Pelenski osip koji ne prolazi uz uobičajene masti
  • Plinovi zbog prekomjerne količine gljivica u njihovom probavnom traktu.

Kako se liječi soor?

Kod zdrave novorođenčadi, mliječac ili soor ne predstavlja neki poseban rizik i može se svrstati u prolaznu boljku, ali ipak se posavjetujte s pedijatrom koji će, prema potrebi, opisati lijek fungicidnog učinka (koji uništava gljivice), a primjenjuje se na mjestu infekcije.

Nikako nemojte ove mrlje odstranjivati mehanički, na primjer prstom, jer možete ozlijediti sluznicu usta, što povećava rizik od širenja infekcije.

Ako su naslage jače raširene, treba ograničiti korištenje dude varalice i češće je dezinficirati. Ako dijete hranite na bočicu, kako se mikroorganizmi teže razvijaju na dudama od silikona, ovaj tip duda koristite za hranjenje bebe, kao i silikonske dude varalice.

Kako možete spriječiti soor ili mliječac?

Dobra vijest je da postoje jednostavni koraci koje možete poduzeti kako biste spriječili da se soor ponovno pojavi ili čak da se prvi put pojavi. 
Za prevenciju infekcije gljivicama, naročito treba obratiti pozornost na održavanja higijene svega što je u doticaju s djetetom.

Majka koja doji treba izbjegavati izlaganje bradavica dojke vlazi. Nakon podoja, dovoljno je čišćenje bradavica i areole prokuhanom vodom i nakon toga kratkotrajno izlaganje zraku da se bradavice osuše.

Ako beba ima soor ne treba prekidati dojenje. U cilju sprječavanja širenja gljivične infekcije na bradavice, treba nastaviti održavati higijenu i posavjetovati se s pedijatrom.

Dojenčad na mliječnom pripravku može dobiti infekciju preko nedovoljno čistih duda i sisača. Isto tako, s priborom za bebu je važno rukovati tek kad su ruke potpuno čiste.

Dobro je imati nešto više pribora tj. igračaka koje se rabe kod npr. nicanja zubiju. Važno je sav dječji pribor nakon čišćenja i pranja pustiti da se osuši jer vlaga pogoduje rastu gljivica.

mama beba Možda te zanima... 'Milijun puta dnevno htjela sam odustati od dojenja' Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.