Beba Zdravlje i njega bebe 17. lipnja 2017.

Što je pelenski osip i kako ga liječiti?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Saznajte što možete napraviti kako biste djetetu olakšali ovu neugodu i ubrzali oporavak kože

"Procjenjuje se da oko 60 posto dojenčadi dobije pelenski osip - crvenilo, svrbež, osjećaj pečenja u pelenskoj regiji", kaže pedijatar doc.dr.sc. Milivoj Jovančević te objašnjava zbog čega se to događa i kako se liječi.

"To je regija koja je često vlažna, a kad je koža vlažna, njezin površinski sloj nabubri i poveća se trenje. Kako se dijete miče i pelene se miču po toj koži, koja se tako oštećuje. Tu se onda lako razmnože i gljivice, a koji puta i bakterije. U takvim situacijama je bitno češće mijenjati pelene, zračiti kožu, odnosno ostaviti dijete bez pelena, i primjenjivati određene preparate koji će tu kožu smiriti. Kada je pelenski osip vrlo jak, može biti potreban neki preparat protiv gljivica, ili čak kratkotrajno i neki kortikosteroidni preparat, kako bi se smirila ta koža, i neka od suhih masti, odnosno krema koje bi na neki način zaštitile kožu i osigurale da se koža osuši", kaže pedijatar.

Možda te zanima... Vodič za njegu osjetljive bebine kože - od prehrane do odjeće Beba

Gljivična infekcija

Pelenski osip također najčešće prolazi kroz par dana uz češće mijenjanje pelena, prozračivanje pelenskog područja i korištenje zaštitine kreme, no ako se stanje pogoršava, možda je riječ o gljivičnoj infekciji za koju vam pedijatar treba propisati posebnu mast.

Također, pedijatru pođite ako je dijete mlađe od šest tjedana, ako se uz osip jave gnojni prištevi ili kraste, osip prati povišena temperatura, otečeni limfni čvorovi ili velike kvrge, ako ne izgleda dobro ili gubi na težini, širi li se osip izvan pelenske regije te kada se stanje ne popravlja ni nakon dva do tri dana, unatoč liječenju.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.