Beba Za velike snove malih junaka 01. veljače 2021.

Na neonatologiji radi 43 godine: 'Posebno su osjetljive majke, koje se osjećaju bespomoćno'

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svaka deseta beba u svijetu rodi se kao nedonošče. I dok je roditeljima to najčešće šok i prvi susret s tzv. palčićima, glavnoj sestri s odjela neonatologije u Petrovoj to je svakodnevica. Kaže da joj je poziv medicinske sestre nešto najljepše što joj se dogodilo

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu se godišnje rodi oko 15 milijuna palčića. Naziv je to za novorođenčad koja su rođena prije 37. tjedna trudnoće, zbog čega im prijete ozbiljne zdravstvene komplikacije. Roditelji palčića kažu da vas ništa ne može pripremiti na rođenje palčića te da je to svojevrsni šok, no Dragici Gazdek palčići su dio svakodnevice posljednje 43 godine.

Naime, toliko je dugo Dragica medicinska sestra na odjelu za intenzivnu terapiju novorođenčadi i nedonoščadi. Trenutno obnaša funkciju glavne sestre na Zavodu za neonatologiju u Petrovoj bolnici u Zagrebu, a s nama je podijelila svoje iskustvo rada s palčićima.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Najčešće ne mogu samostalno disati

Dragica kaže da je poziv medicinske sestre nešto najljepše što joj se dogodilo u životu, no ističe da je rad na odjelu kao što je neonatologija prije svega velik izazov pa zatim i stresan te zahtjevan posao.

Sestra koja radi na takvom odjelu mora biti posebno educirana, mora biti savjesna, imati empatije. Primiti na odjel malo, nejako (nezrelo) biće koje je prerano počelo svoj život itekako je odgovoran i zahtjevan posao, govori nam Dragica.

Umjesto da ga majka nosi još dva tri mjeseca, palčić mora početi samostalno disati. Majčinu posteljicu zamijenit će inkubator, koji ga grije, održava određeni postotak vlage, štiti od buke i prejakog svjetla. Osim inkubatora, uz palčiće su neprekidno precizni monitori koji prate njihovo disanje, rad srca, zasićenje kisikom ili postotak CO2. Osim toga, palčići često ne mogu samostalno disati, pa im je potrebna i mehanička ventilacija.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Pacijenti su zapravo i roditelji

Dragica nam govori kako su uz palčiće njihovi pacijenti zapravo i roditelji, s kojima se osjećaju kao jedna obitelj. Posebno su osjetljive majke, koje se osjećaju bespomoćno i u strahu, zbog čega je važno da svaka sestra pokaže empatiju prema njima, sasluša ih, pusti im da dotaknu svoje dijete.

- U normalnim vremenima, bez Covid-19, roditeljima je bio omogućen kontakt koža na kožu i u slučaju kada je dijete bilo na mehaničkoj ventilaciji. Osim za roditelje, taj kontakt mnogo je značio i za dijete, govori Dragica i zaključuje kako nije teško raditi na odjelu neonatologije jer se na kraju ipak uvijek vesele i očekuju dobar ishod za svakog palčića.

Najveća nagrada nam je dan kada ih odjenemo i ušminkamo za odlazak njihovim kućama, a najveća želja da jednog dana budu isti kao njihovi vršnjaci.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Prije 20 godina nije bilo ni pelena

Dragica govori kako je posljednjih 20 godina tehnologija napredovala i olakšala im posao na razne načine. Primjerice, inkubatori prije nisu imali mogućnost preciznog određivanja vlage ni postotka kisika te nisu mogli vagati, pa su sestre palčiće morale vaditi iz inkubatora kako bi ih izvagale. 

Osim toga, tad nisu postojale jednokratne pelene kakve imamo danas, pa su sestre u početku koristile tetra pelene. Problem takvih pelena bio je taj što bi rashladile bebu svaki put kad bi došlo do mokrenja. 

- Svako pothlađivanje za njih je gubitak energije koja im je itekako potrebna. Dolaskom pelena Pampers Preemies, uvelike je olakšan rad sestrama, ali i život palčićima, koji uz njih lakše održavaju toplinu. Ove pelene ne moramo toliko često mijenjati, što je važno jer je potrebno manipulacije smanjiti na minimum, govori Dragica.

Zato pomozimo najmanjim bebicama da neometano spavaju i svakim danom postaju sve snažnije. Za kupnju bilo kojeg paketa Pampers pelena u Bipa poslovnicama između 1. i 31. 1. 2021. pomažete donirati pelene za nedonoščad udruzi PALČIĆI, koja će pelene dostaviti bolnicama.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Nagradni natječaj - za miran san bebe!

Pampers i All4kids odlučili su jednu mamu nagraditi baby kolicima u kojima će njena beba neometano spavati i uživati. Pravila nagradnog natječaja pročitaj u obrascu i, ako želiš, zaprati IG profile All4kids i Pampers Pure Protection.

Nagradni natječaj je završio, hvala ti na sudjelovanju! Najkreativniju uspavanku poslala je: Jagoda Stošić Bulka

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • IvanaM

  Beskrajno hvala predivnoj sestri Dragici na svakom zagrljaju i riječima utjehe te svim sestrama i liječnicima nasvoj brizi i njezi moja dva palčića💙💙

 • Sanjas

  Hvala sestri Dragici i cijelom timu u Petrovoj što su čuvali moju palčicu! ❤ Majamp, u kojem ste tjednnu rodila? 

 • majamp

  Hvala sestri Dragici i cijelom timu u Petrovoj što su čuvali moju palčicu! ❤

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.