Beba Svijet kako ga vide mame 28. siječnja 2021.

5 znakova putem kojih tvoja beba komunicira s tobom

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tvoja beba pokušava komunicirati s tobom od trenutka kada se rodi, ali nije uvijek lako shvatiti što pokušava reći, posebno kada znaš da ne može izgovoriti niti jednu riječ. Pokušaj otkriti određene znakove koji će ti dati ideju o onome što ti beba pokušava reći.

Komunikacija se događa puno prije nego što djeca izgovore prve riječi. Bebe na mnogo različitih načina pokušavaju komunicirati sa svijetom oko sebe. Svaka je beba drugačija, a svaka mama najbolje poznaje svoju bebu. Ipak, postoje određeni signali koje bi mogla primijetiti, a putem kojih beba pokušava komunicirati s tobom.

1.    Trljanje očiju ili lica

Ako beba trlja oči i obraze, počne gledati u daljinu i čvrsto stisne šake, vjerojatno se želi naspavati. Naime, kad su bebe umorne, to često pokazuju trljanjem lica, povlačenjem ušiju ili lupkanjem ruku. Često su im oči pomalo staklaste i ne gledaju u ništa posebno nego u daljinu, a ovo su sigurni znakovi da će tvoja beba ubrzo utonuti u san.

2.    Crveno lice, udaranje nožicama

Podignute noge i udaranje nogama, u kombinaciji s brzim disanjem i bolnim izrazom lica, mogli bi biti znak da je beba ili pomalo frustrirana i želi novu aktivnost ili jednostavno treba podrignuti ili obaviti nuždu.

3.    'Ooooh!' izraz lica

Vrijeme je za igru! Kad beba otvara usne u oblik slova ‘O’ i širom otvara oči, vrlo vjerojatno želi igru! Ovaj pogled, širom otvorenih očiju i ustiju, uobičajen je za uzbuđene bebe koje se žele igrati s roditeljima. Uz to, mogle bi i lagano pljeskati, mahati rukama i čak proizvoditi zvukove. 

4.    Sisanje ruku

Ako bebi dodiruješ lice, a beba se neprestano okreće prema tvojoj ruci kako bi sisala prste, vrlo vjerojatno je gladna! Gladne bebe često će se uhvatiti za mamine prste, ruke, nos, ogrlice i odjeću, posebno ako žele jesti.

5. Okretanje

Ako usred igranja beba okreće glavu, pokušava se izmaknuti ili sagnuti, vrijeme je za pauzu! Kad zaista uživaju u nekoj aktivnosti, bebe će gledati u tebe raširenih očiju. S druge strane, kad im je nečega dosta, bebe često to pokazuju pogledom na drugu stranu ili puzanjem.

Možda te zanima... Uz ovu vježbu tvoje dijete će pobijediti strahove i odmah se smiriti Roditelji
 

Čak i ako možda nisi sigurna koliko te dijete razumije, razgovarajte, čitajte i pjevajte zajedno!

Tvoja beba upija sve riječi, priče i razgovore koje zajedno dijelite. U prvoj godini života bebe dogodit će se puno promjena - i to ne samo pelena! Od prvih osmijeha, gugutanja i cvrčanja, do učenja izgovaranja vaših najdražih riječi "mama" ili "tata"! Bebe vole komunicirati vlastitim oblicima govora.  

Upravo tijekom prve godine možeš puno toga učiniti da potakneš djetetove komunikacijske vještine. I to vrlo lako! Sve što trebaš je osmjehnuti se, razgovarati, pjevati i čitati svojoj bebi. Mnogo prije nego što mogu jasno govoriti, bebe razumiju opće značenje onoga što govoriš. Bebe također upijaju emocionalni ton, stoga potakni bebine rane pokušaje komunikacije s tobom, pružajući joj puno ljubavi. 

Evo nekoliko praktičnih savjeta:

  • Često se nasmiješi svojoj bebi, pogotovo kad ona guguće, žubori ili na neki drugi način vokalizira tijekom razgovora.
  • Gledaj bebu dok se smije i komunicira umjesto da skrećeš pogled, prekidaš ju ili razgovaraš s nekim drugim.
  • Budi strpljiva kad pokušavaš dešifrirati bebin govor i neverbalnu komunikaciju, poput izraza lica, gugutanja i drugih zvukova koji mogu signalizirati frustraciju ili radost.
  • Nađi vremena da svojoj bebi pružiš puno pažnje i ljubavi.
  • Od samog početka, razgovor s bebom bi trebao biti dvosmjerna ulica. Oponašajući svoju bebu, poslat ćeš joj važnu poruku: da ju razumiješ i shvaćaš što ti želi poručiti. 
  • Potrudi se uvijek odgovoriti, čak i kad ne razumiješ što beba pokušava reći.
  • Budući da su geste način na koji bebe pokušavaju komunicirati, oponašaj i geste svoje bebe
  • Uživaj u čarobnim trenutcima sa svojom bebom! 

Sve nove mame (koje su to postale rođenjem, posvajanjem ili udomljavanjem djeteta) od 1.1.2020. do 28.2.2021. ostvaruju pravo na promociju u A1 ponudi koja uključuje do 500 kn popusta na uređaj uz tarife Savršena i Bezbrižna, kao i dodatne pogodnosti povezane u MOZAIK.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.