Beba 03. studenoga 2022.

Smije li i kada beba spavati s plišancima u krevetu? Evo što kaže Američka pedijatrijska akademija

Foto: Shutterstock ;Smije li i kada beba spavati s plišancima u krevetu? Evo što kaže Američka pedijatrijska akademija
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U krevetićima ne bi smjelo biti ništa što blokira disanje

Mnogi novi roditelji zapitat će se kada je pravo vrijeme da njihovo dijete može spavati s plišanom igračkom. Američka pedijatrijska akademija preporučuje roditeljima da u krevetiće svojih beba ne stavljaju ništa što bi im moglo blokirati disanje (npr. deke, jastuci, popluni, jorgani, plišane životinje) barem prvih 12 mjeseci života.

Takvi predmeti povećavaju rizik od gušenja i sindroma iznenadne smrti dojenčadi, koji je vodeći uzrok smrti beba u dobi od 1 mjeseca do 1 godine. Pokrivači, plišane životinje i drugi paperjasti predmeti poput branika za krevetić također mogu skupljati prašinu, što može dovesti do začepljenja sinusa i problema s disanjem za vašu bebu ili one s astmom.

Nakon prvog rođendana vaše bebe, rizik od sindroma iznenadne smrti, dramatično opada. Ipak, mnogi stručnjaci predlažu da roditelji pričekaju barem do djetetovog drugog rođendana prije nego uvedu mekane materijale poput plišanih igračaka u prostor za spavanje svog djeteta, piše babygooroo. Kada odlučite staviti plišanu igračku u djetetov krevet, odaberite onu bez gumba, vrpci, tvrdih očiju i drugih dijelova koji se mogu lako skinuti.

beba spavanje Možda te zanima... Dokazano: uspavanke potiču razvoj djeteta Beba

Sigurno spavanje

Američki pedijatri tvrde da bi dojenčad trebala spavati u roditeljskoj sobi, blizu kreveta roditelja, ali na zasebnoj površini, barem prvih šest mjeseci života. Roditelji bi uvijek trebali stavljati bebe da spavaju same na leđima na ravnom, čvrstom madracu prekrivenom udobno pripijenom plahtom, navodi AAP. Izbjegavajte sve dodatke u krevetiću, uključujući mekane igračke, deke, jastuke, meku posteljinu, držače za spavanje ili branike za krevetić, jer bebe mogu ostati zarobljene takvim predmetima i ugušiti se.

Mjesto spavanja iznimno je važno jer utječe na bebino spavanje, spavanje roditelja i naravno na sigurnost djeteta. Danas postoje različiti baby monitori i aplikacije koje zapravo pružaju lažnu sigurnost i bebe često završe same u svojoj sobi. Pedijatri se slažu, najbolje i najsigurnije mjesto za bebino spavanje je spavaća soba roditelja. Jedino tako mogu na vrijeme čuti kada je beba bljucnula, povratila ili ako ima problema s disanjem.

Još jedan razlog zašto se preporučuje spavanje u roditeljskoj sobi je i taj da beba dobije što više kontakta koža na kožu. Roditelji će puno prije i više reagirati na bebine potrebe i uzeti je u naručje. Pokazalo se da je to bebama neophodno za razvoj i preživljavanje u prva tri mjeseca života

Možda te zanima... Što je 'ružičasta buka' i koliko je sigurno koristiti dok beba spava Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.