Beba Razvoj u 1. godini 05. srpnja 2016.

Kako pomoći bebi da bolje spava?

beba spava
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neispavanost je česta pojava kod mladih roditelja pa su česte i rasprave o tome kako uspavati bebu i postići da se noću što rjeđe budi. Saznajte kako na što jednostavniji način uspavati bebu i produžiti vrijeme bez buđenja

Za bebu je jako važno da ima dobar san, no kako joj pomoći da zaspi i bolje spava? Možete promatrati što beba sama čini kad je pospana. To može biti sisanje palca, promatranje postera ili tkanine sa složenim uzorcima, maženje s dekicom ili igračkom, a od pomoći može biti i uvođenje određene rutine prije spavanja, kao što su mirisna kupka, masaža, pjevanje uspavanki, puštanje umirujućih zvukova, povijanje ili priča za laku noć.

Jedan od najboljih trikova koji će vam pomoći da vaša beba dobro spava je topla i mirisna kupka u kombinaciji s nježnom masažom.

Masaža jača imunitet i povezuje roditelje s bebom

Spavanje s djetetom može pomoći da ono lakše i bolje zaspi. Istraživanja su pokazala da djeca koja spavaju sa svojim roditeljima odrastaju s više samopouzdanja i manje tjeskobe. No prijenos bebe u krevetić prije spavanja može je probuditi. Primite bebu što bliže vama kako bi se beba osjećala sigurno i lagano je spustite u krevetić.

Pokušajte nahraniti vašu bebu tako da je ne uznemiravate buđenjem iz dubokog sna. Ako se budi noću gladno, hranjenje tijekom spavanja vam može pomoći. Sve što morate napraviti je to da, umjesto čekanja da se probudi gladna, nahranite vašu bebu prije nego što odete u krevet.

Noćni podoji: da ili ne?

Ako vaše dijete ipak ne uspijeva zaspati bez dojenja, nošenja ili ljuljanja, ne trebate odmah zaključiti da nešto radite krivo. 

"Nekoj senzibilnijoj djeci ipak će biti potrebni takvi dodatni mehanizmi opuštanja da bi se mogli pustiti u san i sasvim je u redu to im i omogućiti", kaže Tomislav Kuljiš iz zagrebačkog Centra Prirodno roditeljstvo te ističe da je najvažniji uvjet da bi se djetetov autonomni živčani sustav opustio i dopustio mu da zaspi, iskustvo bliskosti, opuštenosti i prepuštenosti u sigurnoj emocionalnoj vezi s roditeljem, a ključno je da je i on pritom opušten. 

Možda ćete, kao mnogi drugi roditelji, nakon nekog vremena odustati od zamisli da trebate naučiti svoju bebu da sama zaspi i to je sasvim u redu. Imajte na umu da kroz nekoliko mjeseci, ili godina, vaše dijete sasvim sigurno više neće trebati dojenje, nošenje ili maženje u krevetu dok ne zaspi, i probajte i sami uživati u tome, dok traje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.