Beba Razvoj u 1. godini 05. svibnja 2022.

Kada je pravo vrijeme da beba počne ležati na trbuhu?

Foto: Shutterstock ;Kada je pravo vrijeme da beba počne ležati na trbuhu?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ležanje na leđima je prva pozicija koja zadovoljava dijete. Saznajte kada je pravo vrijeme za bebu da leži na trbuhu

Najčešći strah koji roditelji osjećaju kada su u pitanju bebe strah je od gušenja. Boje se dijete staviti na trbuh, jer misle da će u tom položaju gubiti zrak. Zbog toga ležanje na leđima položaj koji mnogi roditelji više prakticiraju. No, ne brini, nema razloga za zabrinutost, a kamoli paniku.

Nećeš okrenuti bebu na trbuh i otići raditi nešto drugo po kući. Dakle, kada odlučiš staviti bebu na trbuh, budi pored nje, slijedi njene pokrete, pomažući da joj bude ugodno. Ako primijetiš da se bebi to ne sviđa ili počne plakati stavi ju na leđa. To znači da još nije spremna ležati na trbuhu.

Možda te zanima... Bebe mogu nasmijati najčudnije stvari - iskoristi to, nasmij ih i uživaj u tom! Beba

Dakle, pravo je vrijeme za ležanje na trbuhu ono kada samo dijete to odredi. Kada je to vrijeme ovisi o nekoliko čimbenika: je li beba rođena prerano, je li bilo komplikacija pri porodu, rast i razvoj djeteta u prvim mjesecima i još mnogo toga.

Priroda se pobrinula za očuvanje djece, nemojte to zaboraviti. Evo zašto: u trenutku kada je vaše dijete na trbuhu, urođeni instinkt ga prisiljava da diše, hvatajući zrak. Tako će na početku dijete prvo okretati svoju glavicu lijevo i desno kako bi pronašlo izlaz. Nešto veće bebe će koristiti ručice kako bi se pokušale osloniti. To je proces koji se ne može i ne bi trebalo spriječiti.

Dobra strana ležanja na trbuhu je to, da beba također jača mišiće, ne samo leđa, već i trbuha. Kako bi točno znali koje mišiće koristi, evo mali test: legnite na trbuh i pokušajte koristiti ruke za dizanje. Promatraj koje mišićne skupine aktivira ova vježba. Te mišiće vježba i beba.

Možda te zanima... 12 razloga zašto bebe plaču i trikovi za roditelje iz prve ruke Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.