Beba Igre za bebe 08. travnja 2023.

Bebe mogu nasmijati najčudnije stvari - iskoristi to, nasmij ih i uživaj u tom!

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Boca vode, šuškava najlonska vrećica, radijator i kihanje - sve su to stvari zanimljive bebama. Zašto im takve sitnice toliko privlače pažnju?

Sigurno ste nekad ostali u čudu kad ste kihnuli, a vaša beba se počela smijati. Ili se zagledala u sjenu na zidu i ostala mirno promatrati te neobične obrise, čak i do pola sata. Mama koala123 na forumu missMAME otvorila je temu o neobičnim stvarima koje smiruju bebe i opisala svoje iskustvo: "Moju mišicu smiruje boca vode. Kad se presvlačimo i plače ili kad je uznemirena, a sita i premotana, samo uzmem u ruke bocu vode i vrtim je. Ona je gleda kao svjetsko čudo."

Kihanje je garancija dobre zabave

Kad se rode bebe još ne čuju najbolje. "Bebe naše kihanje posebno uveseljava jer je glasno. One čuju kao kada smo mi odrasli jako prehlađeni i uši su nam začepljene. Upravo glasno kihanje popraćeno s čudnim izrazom lica (vide kontraste na licu), dobitna je kombinacija za smijeh", objašnjava Iva Brčić, certificirana edukatorica programa Najsretnija beba.

Mama clericova opisala je što je zabavljalo njezinu bebu: "Mojem sinu su etikete bile  jedno vrijeme jako zanimljive. Znao je prebirati po prstićima i gledati ih kao nekakvu magiju." 

I za tu, naizgled čudnu, pojavu postoji jednostavno objašnjenje. Bebe dodirom uče. Tako i diranjem izbočenih etiketaistražuju svijet. "Skoro sve bebe obožavaju etikete jer su prave veličine za njihove ručice i različitih su tekstura. Obično su i kontrastnih boja, a to je upravo ono što male oči vide", pojasnila je Iva Brčić.

plač bebe Možda te zanima... Pedijatar otkriva savršenu tehniku za umirivanje uplakane bebe Beba

Radijatori im privlače pažnju

Kao što još i ne čuju dobro, tako i ne vide na isti način kao mi. Bebe u dobi od dva mjeseca mogu slijediti predmet koji se kreće u luku otprilike 15 centimetara od lica. Male bebe vide kontraste i boje. "Upravo je to razlog zašto vole gledati u zid ili radijatore. Naime, ne mogu razaznati dubinu i boje. Međutim, ono što mogu vidjeti su obrisi, odnosno rubovi gdje se spajaju zid i strop. Ono što ih posebno zanima su sjene na zidovima i radijatorima. Pa ako se još miču, zabava je zagarantirana", objasnila je edukatorica neobičnu fascinaciju radijatorima.

Dea je opisala ljubav njene bebe prema radijatorima: "Naša malena se smiri na podlozi za previjanje i uvijek gleda u radijator. Ponekad mu se smješka, a od prije neki dan mu i 'priča'. Bili su nam kumovi neki dan, mala je plakala, a kaže muž: 'A ništa, idem je odnijeti da malo gleda u radijator.' A ljudi nas gledaju u čudu."

Uživajte u smijehu

Još jedna neobična stvar na koju svaka beba pokaže osmijeh je šuškanje, pogotovo najlonskih vrećica. Vrećice su im zanimljive također zbog strukture i njima smiješnog zvuka koji proizvode kada ih dodiruju. 

"Razlog zašto neke neobične stvari umiriuju bebe je usko vezan za njihov razvoj. Vole ono što mogu koliko toliko razaznati, nešto što je kontrastno, njima dovoljno blizu i dovoljno malo da mogu proučavati svojim ručicama ili osluhniti svojim nedovoljno razvijenim bubnjićima", zaključila je edukatorica Iva Brčić.

Stoga, balon u ruke, vrećicu na glavu i u pohod na nasmijavanje svoje bebe!

Možda te zanima... Tatin savršen trik: Kako smiriti uplakanu bebu Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.