Beba 02. rujna 2022.

'Pritisak da dojim umalo je ugrozio život moje kćeri', poručila je mama bebe koja je dehidrirala

Foto: Thinkstock ;Jedna je majka iskreno progovorila o svom iskustvu s dojenjem i jasno rekla da ponekad dojenje nije najbolja opcija
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

"Dojka je naravno dojka, ali ako niste sigurni da beba dobro jede imajte bočicu pri ruci. Tako ćete barem znati koliko je pojela, i probati sami zaključiti je li plač novorođenčeta zaista opravdan..."

Jedna je majka iskreno progovorila o svom iskustvu s dojenjem i jasno rekla da ponekad dojenje nije najbolja opcija, ni za mamu ni za bebu! Njezine misli prenosimo u nastavku.

"Samo tri dana nakon rođenja, moja je beba završila je na Hitnoj pomoći zbog dehidracije, a ovo je naša priča", započela je mama svoju emotivnu objavu.  "Imaš ravne bradavice. Planiraš li dojiti?" upitala je novopečenu majku primalja na pregledu prije poroda. Nakon što je buduća majka dala potvrdan odgovor, primalja ju je upozorila da bi dojenje za nju moglo biti izazov.

"Rodila sam u srpnju 2019. Pitali su me planiram li dojiti otprilike 85 puta. Stalno sam čitala o dobrobitima dojenja. Slali su mi poruke u kojima su me nagovarali da dijete hranim vlastitim mlijekom. I planirala sam dojiti. Nisam paničarila jer u početku nije bilo lako. Medicinska sestra pomogla mi je staviti šeširić na bradavicu, a savjetnica za dojenje je kasnije došla, iscijedila mlijeko iz mojih prsa na žličicu i stavila je u usta moje kćeri", piše mama u tekstu objavljenom na portalu Insider.

"Primijetila sam i sama da mi mlijeko vrlo slabo curi, no sestre su me tješile da se ništa ne brinem - neka samo ne odustajem". Svi su joj kako kaže govorili da će se snaći, ali njezina kći postajala je letargična. Sve je više spavala i bila je nezainteresirana za jelo. 

"Muž se zabrinuo. Nazvala sam medicinsku sestru koja mi je rekla da djetetu dam adaptirano mlijeko. Nazvala sam savjetnicu za dojenje, a ona se konzultirala s drugom, i rekla mi da djetetu nikako ne dajem bočicu", prisjeća se majka. Ipak, kćerkicu je nahranila adaptiranim mlijekom. Dijete je plakalo dok je jelo, ali u bočici nije ostala ni kap mlijeka. "Očito nisam mogla zadovoljiti njene osnovne potrebe. Čekali smo mokru pelenu, koja nije stigla. Krenuli smo na Hitnu", dodaje majka. 

Možda te zanima... 7 nevjerojatnih stvari koje beba radi u prvom satu nakon rođenja Beba

Beba je dehidrirala

Beba je u bolnici dobila infuziju. Stavili su joj i kateter, a zabrinuta mama je zaplakala kad se pomokrila. Nikad se nije smijala s takvim olakšanjem. "Rekli su mi da je moglo doći do oštećenja mozga ili još goreg da je nisam nahranila adaptiranim mlijekom", tvrdi.

"Trebala sam odmah znati da je moj instinkt ispravan, ali kako da ga slušam kada sam bila neiskusna, bez puno saznanja kako to s dojenjem zaista ide. Znam za primjere "lošeg" mlijeka, znam da mnogim mamama mlijeko jednostavno ne nailazi, ali mi je u glavi stalno bila njihova utjeha da je skroz normalno da je beba zaista stalno na sisi."

Tri tjedna kasnije primalji se javila zbog mastitisa. "Kako bi na tebe emocionalno utjecalo da prestaneš dojiti?" pitala ju je primalja. "Počela sam plakati i odgovorila da mislim da bi to bilo najbolje. Godinu dana kasnije posjetili smo dječjeg zubara. Pitala me jesam li imala problema s dojenjem. Odgovorila sam potvrdno. "Samo želim da znaš da to nije bila tvoja krivnja", rekla mi je. Dok sam izlazila iz ordinacije, plakala sam. Nisam imala pojma koliko su mi baš te riječi bile potrebne", zaključila je.

Možda te zanima... Dopustiti bebi da zaspe na prsima ili ne? Evo što misle stručnjaci... Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.