Beba Razvoj u 1. godini 31. kolovoza 2022.

Dopustiti bebi da zaspe na prsima ili ne? Evo što misle stručnjaci...

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trebate li se brinuti ako beba zaspi dok doji?

Čini se da je dojenje dio plana prirode za umirivanje i uspavljivanje dojenčadi. U stvari, mlijeko sadrži protein koji potiče na san i pomaže djetetu da odluta u zemlju snova (dodatna je pogodnost da se i dijete i majka opuštaju zahvaljujući hormonima koji se otpuštaju dok majka doji dijete). 

"Bebe su biološki dizajnirane da spavaju na dojci", kaže Beth McMillan, educirana savjetnica za dojenje. 'Iz sastava mlijeka i hormonskog odgovora djeteta na dojenje očita je poveznica između spavanja i dojenja. Sastav majčinog mlijeka čak se mijenja tijekom dana kako bi imalo više komponenti koje izazivaju san tijekom večeri ili noću.'

Kako se u zapadnoj kulturi promovira da bebe nauče same spavati, mnogi roditelji izbjegavaju da im dijete zaspe na prsima. Savjetnica Beth McMillan tvrdi kako to uzrokuje probleme s hranjenjem te preporučuje da dojenje bude opušteno, čak ako to znači da će beba zaspati tijekom hranjenja.  Dakle, ako dijete ne gubi na težine i ima dovoljno vlažnih pelena dnevno, znači da je tijekom hranjenja uzelo dovoljnu količinu mlijeka te da nemate razloga za zabrinutost, prenosi Romper.

"Bebe zaspu dok doje uglavnom zato što su site i zadovoljne," kaže Leigh Anne O'Connor, savjetnica za dojenje. Često će netom nakon što se rode, bebe zaspati dok su na prsima iako se zapravo nisu najele. Novorođenčetu je sisanje naporan posao, brzo se umara, a želučić je tako mali da u njega ne stane velika količina mlijeka. 

Preporučujemo da ne ograničavate dojenje djeteta prilikom uspavljivanja u prvim tjednima dojenja. U prvih četiri do šest tjedana nakon djetetova rođenja vi učite tumačiti djetetove znakove da je gladno, dijete uči kako vam dati do znanja da je gladno, a vaša se zaliha mlijeka usklađuje s djetetovim potrebama. Opustite se i uživajte u iskustvu dojenja.

Možda te zanima... Koliko kalorija potrošiš u jednom danu dojenjem? Beba

Često se roditeljima govori kako beba zaspe tijekom hranjenja na prsima samo ako je sita. No kada dođu na kontrolu kod pedijatra, vidi se da beba nije dobila na težini. No ako beba ne 'vuče' dovoljno mlijeka, majčino tijelo se prilagođava pa također ne proizvodi veće količine mlijeka, nego proizvodnju prilagođava potrebi.

Također biste trebali biti sigurni da pospanost ne doživljavate kao znak da je vaša beba sita. Ako to učinite, to bi moglo rezultirati premalim dobivanjem na težini za vašu bebu i smanjenom količinom mlijeka za vas. Kako bi vaše dijete bilo budno, savjetnica za dojenje potiče mame da pokušaju prijeći na drugu dojku kada beba počne drijemati. Također možete pokušati stisnuti dojku između palca i prstiju dok beba siše – što je poznato kao kompresija dojke – kako biste potaknuli bebu da dulje doji.

I dok je u većini slučajeva potpuno normalno da beba drijema tijekom dojenja, O'Connor kaže da je važno pažljivo pratiti dojenje novorođenčadi kako biste bili sigurni da beba ne zaspe od umora i/ili nedostatka mlijeka. "Ako primijetiti probleme,dijete mora posjetiti liječnika koji može procijeniti situaciju", kaže ona. 

Ipak, u većini slučajeva, bebe zaspu nakon što popiju dovoljno mlijeka i nakon što su njihove potrebe za sisanjem zadovoljene. I nemojte se iznenaditi ako tijekom tih prvih mjeseci bude "praktički nemoguće" održati vaše novorođenče budnim. Međutim, kada bebe odrastu, većina liječnika savjetuje da se beba ne doji samo u svrhu uspavljivanja. Činjenje ovoga redovito može spriječiti vašu bebu da nauči kako sama zaspati.

Možda te zanima... Evo zašto bi trebala pustiti bebu da se sama hrani od početka dohrane Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.