Beba Mama poslije poroda 04. studenoga 2016.

Kako očuvati odnos s partnerom nakon rođenja djeteta?

par beba novorođenče
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Oboje ste bili uvjereni da će vas prinova zbližiti. Ali, zbog čega se onda događa da je vaša beba jedina osoba koja uživa u nježnostima?

U razdoblju prilagodbe, vaš odnos s partnerom će pretrpjeti izvjesne promjene. Ali, nemojte očajavati niti paničariti. Uz malo truda, strpljenja i priličnu dozu tolerancije sa obje strane, vaš san o još većoj bliskosti postat će stvarnost.

Za razliku od trudnoće, kada ste mogli sanjariti i zamišljati život s prinovom, nakon poroda slijedi triježnjenje. To znači da ćete, istovremeno i u hodu, uz brigu o novorođenčetu, morati prilagođavati brojnim emotivnim i fizičkim promjenama.

Žene nitko ne priprema za burne promjene nakon poroda

Prelazak s uloge supruga i supruge na "dužnosti" mame i tate, radikalno mijenja vaš život, kao i vaš identitet. U kombinaciji s radnim obavezama i usuglašavanjem s partnerom o tome kako odgajate dijete, emotivni život zaista može trpjeti. Početnu euforiju zbog dolaska bebe u dom vrlo brzo mogu zamijeniti osjećaji iscrpljenosti i krajnji očaj, i to s obje strane.

Zašto dolazak bebe pogorša odnos kod 2/3 parova ?

Vaš partner ne može vam čitati misli

Prirodno, sva ta osjećanja i razmišljanja pogoršava kroničan nedostatak sna. Stručnjaci kažu da, prema rezultatima nekih istraživanja, novopečeni roditelji izgube između 400 i 750 sati sna tijekom prve godine života djeteta.Koliko sati sna gubimo u prvoj godini s bebom?

Upravo zbog toga, pronalaženje vremena za opuštanje jeste prioritet, a ne opcija. Nemojte osjećate krivicu zbog toga, ali istovremeno znajte da vaš suprug ne može vam čitati misli. Ako kažete "Dobro sam" u situaciji kada ste na rubu kolapsa, ne možete ga kriviti zbog reakcije koju niste željeli.

Zanemarujete li zbog djeteta odnos s partnerom?

Stručnjaci predlažu da kontinuirano iskazujete svoje potrebe na jasan i smiren način, umjesto da čekate da se frustracije i druga negativna osjećanja nagomilaju do točke eksplozije. Pokušajte istog trenutka reagirati na ono što vam zasmeta, ali ne bijesom, vikom, optuživanjem ili plačem, već na konstruktivan način.

Fokusiranost samo na bebu ugrožava partnerski odnos

Nemojte odbijati pomoć i podršku

Svaka majka, upozoravaju stručnjaci, od prvog dana mora naučiti kako da rasporedi osjećaje, ali i obveze. Uključivanje supruga u novu situaciju, i to od prvog dana, bitno je za oba partnera - vama su potrebna pomoć i podrška, a njemu da osjeti da je važan dio vaše male momčadi. Dogovorite se oko raspodjele obveza i dopustite mu (ma koliko vam djelovao nespretan) da ih sam obavi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.