Beba 15. studenoga 2022.

Jednogodišnji sin Emily Ratajkowski obožava kamione pa mu je ona kupila lutku i set za čajanku kako bi izbjegla rodne stereotipe

Foto: Today/ Instagram
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Poznata manekenka objasnila je da je jednogodišnjem sinu koji se obožava igrati s kamionima kupila lutku i set za čajanku kako bi izbjegla rodne stereotipe

U zapadnom je svijetu sve popularniji pokret rodno neutralnog odgoja. Riječ je odgojnoj metodi koja odbija nametnuti bilo koju vrstu roda svom djetetu, a većina pobornika ove metodologije žele odgojiti svoju djecu u okruženju bez rodnih stereotipa.

Je li prihvatljivo kupiti jednogodišnjem dječaku lutku i set za čaj i tim igračkama uravnotežiti njegovu zaluđenost kamionima – pitanje je kojim se u svojem podcastu "High Low with EmRata" pozabavila britanska manekenka i glumica Emily Ratajkowski.

O zanimljivoj i osjetljivoj temi razgovarala je s američkom glumicom Julijom Fox, također samohranom majkom dječaka, a njihov je razgovor izazvao burne reakcije u javnosti. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emily Ratajkowski (@emrata)

Poznate mame razgovarale su o tome kako je podjela na ono što je namijenjeno djevojčicama i ono što je u redu za dječake, od igračaka sve do boje odjeće ili zidova u dječjoj sobi, ključna karika u lancu koji u najranijoj dobi u dječju psihu usađuje rodne stereotipe, kojima se, kako kažu, oštro protive.

Naime, Ratajkowski smatra da će igračke "namijenjene za djevojčice", koje je od nje dobio njezin sin Sylvester, na neki način poništiti rodnu determinaciju, koja je još uvijek jako izražena, i pomoći mu da izraste u muškarca koji će razumjeti i poštovati žene, prenosi Mirror.

Autorica knjige eseja "Moje tijelo" i poznata manekenka sina Sylvestera je dobila u ožujku 2021. u braku s uskoro bivšim suprugom, filmskim producentom Sebastianom Bear-McClardom. Njena gošća, poznata glumica i zvijezda brojnih filmova, svog sina Valentina rodila je u siječnju 2021., dječaci su slične dobi, a imaju i slične interese. I njen sin je "lud" za kamionima, ali nema ništa protiv guranja kolica s lutkom u njima.

Kupila mu je i ružičasti kamion, a voditeljica podcasta dodala je da je njen sin već dobio ružičasti kabriolet. "Teško je odgajati ih kako treba, jer ne želiš da završe kao i svaki tip kojeg si ikad upoznala", rekla je Julia Fox.

"Biste li sinu kupiti igračke namijenjene djevojčicama? Je li to ispravan način kako izbjeći rodne stereotipe?", upitale su gledatelje te izazvale burnu raspravu u komentarima.

Što ti misliš o ovoj temi? Napiši nam svoje mišljenje u komentarima.

lutke Možda te zanima... Kako igra s lutkama utječe na razvoj dječaka? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.