Beba Igre za bebe 14. rujna 2022.

Ovo neobično ime za dječake ima predivno značenje, a sve je popularnije i u Hrvatskoj!

Foto: Shutterstock ;Kada je pravo vrijeme da beba počne ležati na trbuhu?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vrlo je neobično, kratko i zvučno pa je već godinama popularno ime za dječake i u Hrvatskoj!

"Nomen est omen" poznata je latinska izreka, a u prijevodu znači "ime je predznak". Brojna istraživanja psihologa otkrila su kako značenje i simbolika iza imena govori nešto o osobi koja ga nosi, do te mjere da čak i određuje neke naše karakterne osobine i postaje važan dio našeg identiteta i osobnosti.

U današnje vrijeme roditelji često odabiru imena koja su globalno prihvaćena, a univerzalan savjet s kojim ne možeš pogriješiti je da ime bude zvučno, lako pamtljivo te razumljivo prilikom izgovora. I u Hrvatskoj se roditelji najčešće odlučuju za zvučna i kratka imena, a ime Vito već godinama je najpopularnije ime za dječake! Osim što je kratko i zvučno, ime Vito ime i predivno značenje. 

Vito - neobično ime dubokog značenja

Postoji nekoliko verzija o porijeklu ovog imena. Prema jednoj verziji ovo ime je došlo od starog talijanskog imena Vito i od riječi "vita" što znači "život". No, mnogi smatraju da je ovo i skraćena verzija slavenskog imena Vitomir. Staroslavenska riječ "vit" znači "gospodar" pa je značenje imena "gospodar mira". Vito je popularno ime za dječake kako na našim prostorima tako i u mnogim zemljama diljem svijeta. 

Uz ime Vito, sve je popularnije i njemu slično ime Vigo, koje također ima lijepo značenje. Naime, Vigo je skraćena verzija imena Vigor, latinskog je porijekla i znači "životna snaga" ili "živost"

Prema statističkim podatcima Ministarstva pravosuđa i uprave, roditelji se u Hrvatskoj često odlučuju i za imena Luka, David, Jakov, Ivan, Roko, Petar, Mateo, Niko, Matej i Fran.

Možda te zanima... "Ona koja pobjeđuje": Kratko i lijepo ime za djevojčice već je godinama popularno i u Hrvatskoj Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.