Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 05. prosinca 2022.

Laringitis – kašalj koji te može isprepadati i izludjeti

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ova jesenska sezona je, liječnici se slažu, jedna od težih što se tiče respiratornih bolesti djece. Laringitis je jedna od bolesti koja se često javlja, ali i posebno često ponavlja ove sezone. Evo kako možeš pomoći djetetu!

Kad prvi put čuješ kašalj koji nastaje zbog laringitisa, preplašit ćeš se. I ne, ne pretjerujemo. Laringitis je upala grkljana, odnosno larinksa, koja je najčešće uzrokovana virusom. Može imati klasične simptome upale grla – bol grla prilikom gutanja, bol kod govora, promuklost, a može se javiti i gubitak glasa kod dužeg govora i kratak dah. No, ono što roditelje najčešće „izuje iz cipela“ je kašalj.

Možda te zanima... Kašalj kod djeteta: Kako razlikovati vrste kašlja i što pomaže? Vrtić

Kašalj koji je karakterističan za laringitis nije „običan“ kašalj. Taj kašalj zvuči kao lavež psa i jako je zvonak, pa zbog svojih karakteristika zvuči nekad vrlo dramatično. Upotreba glasa, posebno prekomjerna, može dovesti do pogoršanja kašlja i dodatno promuklog glasa. Ono što dodatno može preplašiti roditelje je činjenica da se laringitis može javiti vrlo naglo, a često su noći simptomi puno gori.

Ovakav laringitis može potrajati i dva tjedna, pa se tada može reći da je to akutni laringitis. Ako traje duže od tri tjedna, govori se o kroničnom laringitisu. Akutna verzija je ona koja se češće javlja kod djece, posebno one koja su u kolektivu, budući da je uzročnik virus. Češće se javlja, također, tijekom jesenskog i zimskog razdoblja. Naravno, laringitis se može javiti i kod odraslih, ali je daleko manje dramatičan i blažeg oblika.

Simptomi laringitisa su:

  • Promuklost
  • Kašalj koji ne prestaje, nalik na lavež psa
  • Bolno grlo
  • Gubitak glasa

A mogu se javiti i:

  • Temperatura
  • Poteškoće s disanjem
  • Gubitak teka

 

Tijekom noćnih sati dijete može imati naglo pogoršanje kod ove bolesti. Dijete se može probuditi posebno promuklo, uz kašalj, pa čak i imati osjećaj da se guši. Ono što u takvim slučajevima može poslužiti kao prva pomoć je udisanje vlažnog zraka. U slučaju da imaš doma inhalator, svakako je dobro odmah djetetu dati inhalaciju – fiziološkom otopinom. Ako nemaš inhalator, možeš se s djetetom zatvoriti u kupaonicu i pustiti vruću vodu u kadu, pa pustiti da se kupaonica ispuni parom.

Možda te zanima... Kašalj kod beba i male djece: Vrste i kada se treba brinuti Beba

Budući da se radi o virusnoj bolesti, liječenje je simptomatsko, odnosno važno je vršiti higijenu nosa i grla, davati antipiretike ako dijete ima temperaturu, te inhalacije kako bi se olakšao kašalj. Ipak, liječnik može procijeniti javlja li se možda i bakterijska upala gornjih dišnih putova, koji su odgovorni za laringitis, pa može u skladu s tim propisati ciljanu antibiotsku terapiju.

Što možeš napraviti?

  • Pazi da zrak u prostoriji ne bude previše suh
  • Pobrini se da dijete pije puno tekućine
  • Pazi da dijete nikako nije izloženo dimu cigarete
  • Potiči dijete da što tiše govori

 

U svakom slučaju, ako dijete izrazito otežano diše, treba potražiti pomoć pedijatra, koji djetetu može propisati terapiju koja će pomoći kod tog. Ona često uključuje kortikosteroidni lijek koje može dati ili primijeniti samo liječnik ili inhalacijski kortikosteroid koji se uzima kroz inhalator.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Laringitisi se mogu ponavljati, ali ako ne traju duže od desetak dana, obično nije potrebna daljnja obrada. No, ako su izrazito česti, liječnik može dijete poslati na pregled kod otorinolaringologa, koji će pregledati glasnice i grkljan. U nekim slučajevima laringitis se može javljati i kao posljedica laringofaringealnog refluksa, odnosno refluksa, to jest povrata kiseline u grlo. To može potvrditi otorinolaringolog, te propisati prehranu i terapiju za zaustavljanje refluksa.

Možda te zanima... 7 prirodnih lijekova protiv kašlja koje mogu koristiti i djeca Vrtić

Ono što svakako moraš napraviti ako se kod djeteta javi pogoršanje laringitisa noću jest ne paničariti. Panika kod djeteta može potaknuti jednaku reakciju, a to može dodatno pogoršati stanje. Pokušaj smireno dijete izložiti vlažnom okruženju, te ga umiriti. Zima je pred nama i s obzirom na jesensku učestalost respiratornih bolesti, neće biti jednostavna niti laka. Važno se oboružati znanjem i ostati smiren. Naravno, kad nema druge opcije, što prije potražiti liječničku pomoć.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.